Επίδομα αναστολής: Σιγά σιγά οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους με κάποιους εξ αυτών να δικαιούνται να λάβουν το επίδομα/αποζημίωση ειδικού σκοπού. Είτε κάποιων ημερών είτε περισσότερων ημερών -αναλόγως την περίπτωση- καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονται θα προχωρήσουν στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται, πότε θα το λάβουν
Έτσι η αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία θα καταβληθεί στους συγκεκριμένους εργαζόμενους χωρίς υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων πάρα μόνο των εργοδοτών θα είναι ανάλογη των ημερών αναστολής της σύμβασης εργασίας μέσα στον τρέχοντα μήνα και μέχρι τις 31 Μαΐου.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «www.dikaiologitika.gr»: Οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις των εργοδοτών που επαναλειτουργούν τον Μάιο ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ θα υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1.6.2020 έως και την 7.6.2020.
Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν πίσω σε ενεργή απασχόληση λόγω οριστικής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τον εργοδότη που επαναλειτουργεί ή πλήττεται σημαντικά (οι εργοδότες μπορούν να ανακαλούν την αναστολή τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων τους) ενώ μπορούν να δουλεύουν κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες το μήνα, διακεκομμένα ή συνεχόμενα, με μισό μισθό. Στο σχήμα αυτό υποχρεωτικά εντάσσεται ανά εβδομάδα τουλάχιστον το 50% του προσωπικού. Για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.
Οι εργοδότες που επαναλειτουργούν και οι πληττόμενοι μπορούν να παρατείνουν το 60% των αναστολών. Ωστόσο υπάρχει νέα λίστα με ΚΑΔ και όσοι εμπεριέχονται σε αυτήν μπορούν να παρατείνουν μεγαλύτερο ποσοστό αναστολών. Αν από τον υπολογισμό προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω. Σε περίπτωση επιχείρησης-εργοδότη με έναν εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, αυτή μπορεί να παραταθεί. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της παράτασης απαγορεύεται να απολύσουν μέχρι 31.5.2020 και υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης).
Αυτό είναι το ύψος αποζημίωσης ειδικού σκοπού
Παράλληλα για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν το μήνα Μάιο με εντολή δημόσιας αρχής οι εργαζόμενοι ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης δικαιούνται τα εξής ποσά για αποζημίωση ειδικού σκοπού:
-Για ημερομηνία επαναλειτουργίας 4 Μαΐου για χρονικό διάστημα παράτασης της αναστολής από 1η Μαΐου ως 3 Μαΐου για τρεις ημέρες δικαιούται ο εργαζόμενος 54 ευρώ-Για ημερομηνία επαναλειτουργίας 11 Μαΐου για χρονικό διάστημα παράτασης της αναστολής από 1η Μαΐου ως 10 Μαΐου για 10 ημέρες δικαιούται ο εργαζόμενος 180 ευρώ
-Για ημερομηνία επαναλειτουργίας 18 Μαΐου για χρονικό διάστημα παράτασης της αναστολής από 1η Μαΐου ως 17 Μαΐου για 17 ημέρες δικαιούται ο εργαζόμενος 306 ευρώ
-Για ημερομηνία επαναλειτουργίας 25 Μαΐου για χρονικό διάστημα παράτασης της αναστολής από 1η Μαΐου ως 24 Μαΐου για 24 ημέρες δικαιούται ο εργαζόμενος 432 ευρώ.
H διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού
Για επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020, που ορίζονται βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεων τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», βεβαιώνοντας τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή μέχρι την ημερομηνία της επαναλειτουργία τους, εντός του μήνα Μαΐου 2020 καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης.
Επίσης δηλώνουν την ημερομηνία της επαναλειτουργίας τους καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά.
Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους. Για την περίπτωση των εργαζομένων δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις – εργοδότες, που ορίζονται βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεων τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους για το μήνα Μάιο 2020 καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης. Επίσης δηλώνουν υπεύθυνα τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά.
Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους. Για την περίπτωση των εργαζομένων δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1.6.2020 έως και την 7.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.
Καθεστώς εργασίας
Ο επιχειρήσεις – εργοδότες που προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων τους μπορούν να εφαρμόσουν τις διατάξεις για προσωπικό ασφαλείας και μετακίνησης προσωπικού όπως ορίζονται στο ένατο και δέκατο άρθρο της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68).
Για την περίπτωση του προσωπικού ασφαλείας ορίζεται για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους .
Έτσι με την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.Παράλληλα ο εργοδότης δύναται να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου, κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας. Οι επιχειρήσεις του ομίλου υποχρεούνται να διατηρήσουν, συνολικά, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν πριν από τη μεταφορά.
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων περισσότερων εργαζομένων
Επαναλειτουργούσες με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 καθώς και πληττόμενες επιχειρήσεις, που ορίζονται βάσει των παρακάτω ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να προβαίνουν σε παράταση αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του προβλεπομένου 60%.
Οι ίδιες επιχειρήσεις (επαναλειτουργούσες με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 καθώς και πληττόμενες που ορίζονται βάσει των παρακάτω ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών), μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους σε ποσοστό μικρότερο του 40%».