ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα – Ποιοι μένουν εκτός

Νέοι όροι χορήγησης και καταβολής του επιδόματος ανεργίας αναμένεται να θεσμοθετηθούν μέσα στο 2024
Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα – Ποιοι μένουν εκτός

Από τις αρχές του 2025 και σταδιακά θα αρχίσουν να αποτυπώνονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού για το επίδομα ανεργίας.

Το νέο επίδομα θα καταβληθεί σε όσους θα μείνουν άνεργοι μετά την ψήφιση του νόμου και όχι σε αυτούς που είναι ήδη άνεργοι. Επομένως οι περίπου σήμερα 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα λάβουν αύξηση στο επίδομα ανεργίας τους.

Το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται πλέον στοχευμένα σε όσους το έχουν ανάγκη και θα ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, θα είναι αυξημένο αναλογικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές του δικαιούχου πριν χάσει την απασχόληση του και θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Αρχικώς, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 10.000 ανέργους και ακολούθως αφού αξιολογηθεί, θα θεσμοθετηθεί η καθολική του εφαρμογή. Η πλήρης εφαρμογή του τοποθετείται προς το τέλος του 2024.

Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας.

Το νέο επίδομα ανεργίας, «θα συνδεθεί» άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δυο μέρη- σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης, το ύψος του μισθού, ενώ  το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας – όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα – Ποιοι μένουν εκτός», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.