Επίδομα θέρμανσης: Ένα νέο σύστημα διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης με κεντρικό άξονα την επιδότηση των δικαιούχων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής και όχι της γεωγραφικής ζώνης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Σκυλακάκης το νέο μοντέλο στο επίδομα θέρμανσης, προβλέπει ότι θα διατηρηθεί ένα ελάχιστο επίδομα της τάξης των €80 και από εκεί και πέρα η ενίσχυση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Δηλαδή, κάθε περιοχή θα έχει και ένα συντελεστή “κλιματολογικής ιδιαιτερότητας” -τις βαθμοημέρες- στην εξίσωση του επιδόματος. Από αυτόν τον αλγόριθμο (που θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση) θα προκύπτει το συνολικό ποσό του επιδόματος που μπορεί να φτάνει να φτάσει μέχρι και τα €700 με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έναντι μάξιμουμ 350 ευρώ σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ας κρατήσουν οι χοροί»: Το εντυπωσιακό κλιπ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Η μελέτη έγινε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα έδωσε διαφορετικά σημεία «θερμαντικών αναγκών» σε περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας.
Με αυτόν τον τρόπο, τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση.
Όπως διευκρίνισε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν ίδια:
– Εισοδηματικά κριτήρια: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
– Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Φέτος το επίδομα θέρμανσης θα καλύπτει και άλλα είδη καύσιμων όπως το υγραέριο, το φυσικό αέριο κ.α. Ειδικά για τη θέρμανση με ξύλα και πέλλετ, εξετάζεται να υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». Δηλαδή, δεν θα επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) αλλά θα ενισχύονται όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων (εξετάζεται όριο μέχρι 2.500 κατοίκους). Εκτός επιδόματος θα μείνουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί κλπ) καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
Το επίδομα θέρμανσης σχεδιάζεται να δοθεί στους δικαιούχους μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο όμως οι αγορές (διπλάσιας αξία από το επίδομα) μπορούν να πραγματοποιηθούν όλη τη διάρκεια της σεζόν δηλαδή μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο.
Ειδικά για τις αγορές καυσόξυλων και πέλλετ προϋπόθεση είναι ηλεκτρονική πληρωμή και καταχωρήσει το τιμολόγιο στο σύστημα τάδε όπως γίνεται και με τα άλλα καύσιμα.