ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικουρική σύνταξη: Τα sos για την προϋπόθεση της 15ετιας

Πότε και πώς βγαίνει η επικουρική σύνταξη - Η προϋπόθεση της 15ετίας και οι νέες fast track διαδικασίες
Επικουρική σύνταξη: Τα sos για την προϋπόθεση της 15ετιας

Ενιαίοι όροι και προϋποθέσεις θεμελίωσης για την επικουρική σύνταξη ισχύουν πλέον τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένα σημα).

Μάλιστα αυτό ισχύει είτε σε έναν φορέα είτε και διαδοχικά, καθώς διάταξη που ψηφίστηκε στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο προχώρησε ένα βήμα μπροστά την προσπάθεια ενοποίησης των κανόνων του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο και για την ένταξη των επικουρικών συντάξεων στο σύστημα fast track, προκειμένου να ξεμπλοκάρει ο όγκος των εκκρεμοτήτων, που έχει πλέον μετατοπιστεί στην επικούρηση/

Έτσι, εφεξής όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που έχουν επικουρική ασφάλιση, δικαιούνται μηνι αία επικουρική σύνταξη γήρατος, αρκεί να έχουν συμπληρώσει του λάχιστον 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (ένσημα) και να έχουν λάβει για την αιτία αυτή κύρια σύνταξη.

Με τη σημαντική αυτή αλλαγή, απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα ταμεία, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η υπαγωγή και των επικουρικών στη διαδικασία fast track.

Τι σημαίνει αυτό: Οι επικουρικές μπορούν να εκδίδονται εντός προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός 6 μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης.

Στις περιπτώσεις που υφίσταται διαδοχικός χρόνος ασφάλισης σε Ταμεία εντός του ΕΦΚΑ, η επικουρική σύνταξη εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση.

Προσοχή. Δεν επέρχεται καμία αλλαγή όσον αφορά τη θεμελί ωση δικαιώματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου, καθώς εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος για κύρια σύνταξη αναπηρίας και θανάτου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επικουρική σύνταξη: Τα sos για την προϋπόθεση της 15ετιας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.