ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρεπτέα 6: Τέλος χρόνου για ενισχύσεις έως 50.000 ευρώ – Πότε θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις!

Έρχεται ενίσχυση στο τέλος του χρόνου που θα φτάνει και τις 50 χιλιάδες ευρώ – Τότε θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι απαλλάσσονται και για το 2022
Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι απαλλάσσονται και για το 2022
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Επιστρεπτέα 6: Έρχεται ενίσχυση στο τέλος του χρόνου που θα φτάνει και τις 50 χιλιάδες ευρώ – Τότε θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Επιστρεπτέα 6: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα με την προθεσμία να  λήγει αύριο Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά ενεργοποιείται η διαδικασία που «ξεκλειδώνει» την εκταμίευση των ενισχύσεων.

Οι πρώτοι επαγγελματίες θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα που τους αναλογούν το διήμερο 3 με 5 Μαρτίου. Κατόπιν «ζεσταίνονται» οι «μηχανές» για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας.

Η ενίσχυση –μέσω της Επιστρεπτέας 6- αφορά σε έναν μήνα (Ιανουάριος 2021), με το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή να ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

Επιστρεπτέα 6: Πώς καθορίζονται τα ποσά των ενισχύσεων

Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για τις κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται σε:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους

2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 υπαλλήλους και

8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021. Οι ενισχύσεις θα πληρωθούν στους δικαιούχους τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Ποια στοιχεία πρέπει να υποβληθούν στην πλατφόρμα

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα παρακάτω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021:

α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ για κάθε μήνα.

β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:

τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,

το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019,

το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά την οριστικοποίηση της αίτησης. Δικαίωμα διόρθωσης έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υπάρξει μόνο για τα στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου 2021.

Επιστρεπτέα 6: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση

Δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο6 που μπορούν να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα, με τίτλο «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι οι εξής επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19:

α) Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

β) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021, όσες είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα.

Μη επιλέξιμες είναι και επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων, αλλά και επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Κριτήριο είναι επίσης οι επιχειρήσεις της προηγούμενης να μην ήταν προβληματικές να μην υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία.

Τι αλλάζει στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας

Σε εκείνες τις επιχειρήσεις που παρέμειναν με κατεβασμένα τα ρολά θα εστιάσει ο 7ος Κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί μετά τις 15 Μαρτίου, ενώ οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Η βασική αλλαγή που ετοιμάζεται είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α’ τριμήνου του 2021.

Το γεγονός αυτό οδηγεί αυτόματα και σε ένα μίνι «λίφτινγκ» σε παραμέτρους οι οποίες θα καθορίσουν και τους δικαιούχους, όπως το ποσοστό μείωσης του τζίρου. Οπως διευκρινίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, λόγω της χρονικής επέκτασης της πανδημίας η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνει με βάση τον τζίρο του 2020, αλλά με αυτόν του 2019. Ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πρώτο lockdown επιβλήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του περσινού Μαρτίου, οπότε είναι πιθανό να υπάρξει ακόμα μία μικρή προσαρμογή. Μετά την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαμορφωθεί ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το ποσό που δικαιούται να λάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος με βάση τη μείωση του τζίρου, τον αριθμό των υπαλλήλων κ.λπ., ενώ από το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται το ποσό που τυχόν έλαβε ο επιχειρηματίας από τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τα κατώτατα ποσά, όσον αφορά αυτούς τους κλάδους, θα είναι και πάλι αυξημένα, ενώ ποσοστό μέχρι και το 50% δεν θα επιστρέφεται με την προϋπόθεση της διατήρησης της απασχόλησης μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

Πηγή: enikonomia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιδικοί σταθμοί: Αλλάζουν όλα από την νέα σχολική χρονιά

Exit mobile version