ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα κόλαφος για τα αφηγήματα της κυβέρνησης: 6 στους 10 θεωρούν την ακρίβεια «ελληνικό πρόβλημα» – Τελευταία η κλιματική κρίση στις αιτίες των καταστροφών

Έρευνα της Pulse έρχεται να καταρρίψει τους κυβερνητικούς «μύθους» - Ελληνικό φαινόμενο η ακρίβεια - Ο ανθρώπινος παράγοντας και η πολιτεία ευθύνονται περισσότερο για τις φυσικές καταστροφές

Έρευνα της Pulse έρχεται να καταρρίψει τους κυβερνητικούς «μύθους» - Ελληνικό φαινόμενο η ακρίβεια - Ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για τις φυσικές καταστροφές.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Για άλλη μια φορά ισοπεδώνεται το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν «εισαγόμενης κρίσης», αυτή τη φορά από έρευνα γνώμης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Pulse. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 έκανε λόγο για «εισαγόμενο πρόβλημα», θέλοντας να δικαιολογήσει την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά.

Ωστόσο η πλειοψηφία των πολιτών, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τα αίτια που «δυναμιτίζουν» την ακρίβεια και εκτινάσσουν τις τιμές στα ράφια χωρίς σταματημό. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Pulse, το 57% των ερωτηθέντων, δηλαδή σχεδόν οι 6 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η ακρίβεια είναι θέμα της χώρας μας και όχι διεθνές ζήτημα, όπως ισχυρίζονται τα τελευταία χρόνια τα στελέχη της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι 6 στους 10 πολίτες εντοπίζουν τη «ρίζα» του προβλήματος στην ανεπάρκεια των μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών και στην απροθυμία της κυβέρνησης να καταπολεμηθεί στο έπακρο η αισχροκέρδεια, που τα τελευταία χρόνια οργιάζει στην ελληνική αγορά.

Πρόσφατο παράδειγμα της κοροϊδίας της κυβέρνησης στους καταναλωτές, ήταν τα μέτρα – ασπιρίνες που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, που ανακοίνωσε σημάνσεις με… ταμπελάκια σε προϊόντα που θα έχουν μείωση τιμής και μια ειδική εφαρμογή για τις καταγγελίες των πολιτών που θα αφορούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει να κάνει πολιτική με… καρτελάκια, καταλόγους προσφορών (τα περιβόητα «καλάθια» δηλαδή) και πενιχρά επιδόματα τύπου «pass» που εξανεμίζονται από την ακρίβεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 95% των συμμετεχόντων συμφωνούν ότι υπάρχει σήμερα πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια. Από όσους απάντησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια, το 87% το χαρακτηρίζει ως «Πολύ» ή «Αρκετά» σημαντικό.

Όταν περίπου οι 9 στους 10 συμμετέχοντες σε μια έρευνα απαντούν ότι τους απασχολεί το ζήτημα της ακρίβειας, αυτό δείχνει ότι πλέον η κρίση έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις και επηρεάζει όλα τα εισοδήματα, πόσο μάλλον τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικό της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών που έρχεται ως συνέπεια της ακρίβειας, είναι ότι ένας στους τρεις συμμετέχοντες (34%) απάντησε ότι δεν έκανε καθόλου διακοπές. Από τους υπόλοιπους, ένας στους τέσσερις (26%) απάντησε ότι ξόδεψε περίπου τα ίδια χρήματα (σε σύγκριση με τις περσινές του διακοπές),  ενώ 18% απάντησαν ότι ξόδεψαν «περισσότερα» χρήματα στις φετινές διακοπές τους (σε σύγκριση με πέρυσι) -άλλοι τόσοι ξόδεψαν «λιγότερα». Οι αυξήσεις τιμών και οι επιπλέον χρεώσεις είναι ο κύριος λόγος (κατά 62%) για όσους ξόδεψαν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους.

Δηλαδή σε μία χώρα που θεωρείται από τους κορυφαίους τουριστικούς πόλους έλξης σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Έλληνας πολίτης έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο οικονομικής δυσχέρειας που του είναι ασύμφορο πλέον να περάσει λίγες διακοπές ξεκούρασης στην ίδια την πατρίδα του.

Ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για τις φυσικές καταστροφές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων και για ένα άλλο ζήτημα πέραν της ακρίβειας, που επίσης ερμηνεύει κατά το δοκούν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να κρύβουν της ευθύνες τους για τις καταστροφές της χώρας. Το ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

Για το σύνολο των συμμετεχόντων, ο «ανθρώπινος παράγοντας άμεσα» κατά 81%, η «πολιτεία» κατά 75% και η «κλιματική κρίση» κατά 61%, ευθύνονται («Πολύ» ή «Αρκετά»), για την πρόκληση τόσο σοβαρών φυσικών καταστροφών στην χώρα μας. Όπως διαπιστώνει κανείς, η κλιματική κρίση καταλαμβάνει την τρίτη και τελευταία θέση ως αιτία των καταστροφών, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα που κρύβει κάθε επιτελικό φιάσκο κάτω από το «χαλί» της κλιματικής κρίσης.

Ο ανθρώπινος παράγοντας και η πολιτεία είναι οι κυριότερες αιτίες των καταστροφών, έτσι όπως αντιλαμβάνονται το θέμα οι πολίτες. Και αν μη τι άλλο αυτό δείχνει ότι πιστεύουν πως το κράτος πάσχει, ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, ότι δεν παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και φυσικά δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς οι εμπρησμοί που και φέτος φαίνεται να έπαιξαν καταστροφικό ρόλο στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Exit mobile version