Έρευνα – σοκ του ΚΕΠΥ ισοπεδώνει το αφήγημα Πλεύρη περί «ενίσχυσης» του ΕΣΥ – Έχουμε 15.000 εργαζόμενους μείον!
Έκθεση του ΚΕΠΥ αναδεικνύει πως τα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένα, παρά τη πανδημία - Αδειάζει το ΕΣΥ από τον καιρό των μνημονίωνΣυντρίβει τα κυβερνητικά ψεύδη περί δήθεν «ενίσχυσης» του ΕΣΥ στα χρόνια της πανδημίας μια έρευνα του ΚΕΠΥ (Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) που επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
Η έρευνα καταγράφει αρχικά την κατάρρευση του ΕΣΥ στα χρόνια των μνημονίων, τονίζοντας πως ειδικά την πρώτη περίοδο της οικονομικής κρίσης (2009-2015) «το ΕΣΥ απώλεσε το 20% του νοσοκομειακού του προσωπικού (απώλεια 18.869 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων το 50% αφορούσε σε θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού)».
Όμως και στα χρόνια της πανδημίας και της τρομερής πίεσης που υπέστη το ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκε με εμφατικό τρόπο η ανάγκη να υπάρχει ένα ισχυρό και αυτάρκες σύστημα δημόσιας υγείας, η ελεγχόμενη διάλυση συνεχίστηκε και οι όποιες προσλήψεις έγιναν, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά προσωρινές λύσεις «του ποδαριού».
Και αυτό διότι στην έρευνα του ΚΕΠΥ αναφέρεται με ακρίβεια το τι έγινε την τριετία 2020-2022 στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα νοσοκομεία έκαναν 7.200 προσλήψεις εκείνη την τριετία, άλλα μόνο το 4,5% αυτών ήταν μόνιμο προσωπικό, καθώς όλες οι άλλες θέσεις αφορούσαν μονοετείς συμβάσεις εργασίας επικουρικού.
Άρα η πραγματική «ενίσχυση» που έγινε στο ΕΣΥ, αφορά μονάχα 321 μόνιμους εργαζόμενους! Κανονική κοροϊδία – δηλαδή – εκ μέρους του Θάνου Πλεύρη, που ισχυρίζεται πως δήθεν ενδυνάμωσε με προσλήψεις το ΕΣΥ, ενώ το μόνο που έπραττε αυτά τα χρόνια ήταν να σαλαμοποιεί τις υπηρεσίες του και να μοιράζει συνεχώς κομμάτια σε κλινικάρχες και εργολάβους. Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία λειτουργούν με τεράστια κενά και η κυβέρνηση αρκείται σε μετακινήσεις προσωπικού και «μπαλώματα» της κακιάς ώρας, για να μην κάνει τις προσλήψεις που χρειάζονται.
Ένα ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο, είναι πως το ΕΣΥ με σταθερό ρυθμό ερημώνει από γιατρούς, αφού λόγω των τραγικών συνθηκών, είτε μεταναστεύουν – είτε εργάζονται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Η υψηλή ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα, οι χαμηλές αποδοχές στο δημόσιο και οι υποβαθμισμένες δομές Υγείας, οδηγούν τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση.
Όπως αναφέρει η έρευνα, το 2009 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπήρχαν 8.600 εργαζόμενοι περισσότεροι από ότι το 2022. Όταν και η χώρα μόλις είχε βγει από τη χειρότερη υγειονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας. Στο διάστημα αυτό μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας υγειονομικής μετανάστευσης του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες γιατροί που μετανάστευσαν στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 85,6%!
Υπολογίζεται πως πάνω από 1.500 Έλληνες γιατροί ετησίως μεταναστεύουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν. Το τραγικότερο απ’ όλα είναι πως ενώ η Ελληνική πολιτεία επιβαρύνεται με ένα μεγάλο κόστος εκπαίδευσης όλων αυτών των γιατρών, τελικά τις υπηρεσίες τους απολαμβάνουν ξένα συστήματα Υγείας και πολίτες άλλων χωρών! Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΣΑ, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα μας πάνω από 20.000 γιατροί, την εκπαίδευση των οποίων, επιβαρύνθηκε η πολιτεία και οι οικογένειες τους, με κόστος που ξεπερνά, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, τις 350.000 ευρώ!
Η έρευνα καταλήγει ότι για να γίνει ανασύνταξη των νοσοκομείων, έστω και υποστελεχωμένων, και να φτάσουν στα προ κρίσης επίπεδα πρέπει να γίνει άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 15.000 εργαζομένων και μονιμοποίηση άλλων 1.000 επικουρικών.
Ασφαλώς η κυβέρνηση ουδεμία τέτοια πρόθεση δείχνει να έχει, αφού ακολουθεί πιστά το σχέδιο να κρατά το ΕΣΥ σε κατάσταση ημί – διάλυσης, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ιδιωτών.