ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα: Ο Μητσοτάκης ήξερε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ – Μιλάμε για εγκλήματα

Συμπεράσματα φωτιά απο την έρευνα των Τσιόδρα Λύτρα - Έκθετος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος γνώριζε από των Μάιο για την αύξηση των θανάτων εκτός ΜΕΘ.
Έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα: Ο Μητσοτάκης ήξερε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ – Μιλάμε για εγκλήματα

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 1η Δεκεμβριου 2021 μας έλεγε από το βήμα της βουλής πως υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα…αλλά ΔΕΝ έχουμε ενδείξεις πως υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς που είναι στις ΜΕΘ.

Χθες ήρθε στην δημοσιότητα η έρευνα των Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα, η οποία ουσιαστικά μιλάει για εγκληματική απαξίωση της δημόσιας υγείας από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει θνητότητα 87% σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ!

Μάλιστα το σκανδαλώδες είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνώστης των στοιχείων της έκθεσης, μήνες πριν, χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό ώστε να τονώσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που θα εξειδικεύονται αποκλειστικά και μόνο στην σωστή λειτουργία ΜΕΘ.

Το Sportime.gr με αναλυτικό άρθρο από τις 7 Δεκεμβρίου είχε παραθέσει όλα τα στοιχεία φωτιά, που αποκαλύπτουν τα εγκληματικά λάθη της διαχείρισης πανδημίας. 

 

Τα στοιχεία των Τσιόδρα – Λύτρα

Όπως ανέφερε ο κ. Λύτρας, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει *κλιμακωτά* η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.

Διασωλήνωση σε νοσοκομείο *εκτός Αττικής* σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες.
Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν 1) με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), 2) σε νοσοκομεία Αττικής, και 3 εντός ΜΕΘ.

Λύτρας και Τσιόρδας είχαν ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Μάιο για τα στοιχεία της έρευνας.

Η επιλογή της δημοσιοποίησης των στοιχείων τώρα, φαίνεται πως συμβαίνει διότι έχουν απηυδήσει μέχρι και οι ίδιοι με τις παλινωδίες της  κυβέρνησης και δεν θέλουν να βρεθούν στο τέλος μπλεγμένοι σε κάποια εξεταστική για την διαχείριση της πανδημίας και του ποιος ευθύνεται για τους θανάτους σε ακατάλληλες ΜΕΘ.

 

 

Συμπεράσματα φωτιά

 

Όπως αναφέρει ο Ειδικός παθολόγος – ΜΕΘ COVID στο «Κωνσταντοπούλειο» ΓΝΝΙ, Θοδωρής Αλωνιστιώτης, αν μελετήσουμε έναν – έναν τους παράγοντες στην εν λόγω μελέτη οι οποίοι αυξάνουν τη θνητότητα των ασθενών υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, επιβεβαιώνεται ότι αν η κυβέρνηση, το υπουργείο και το κράτος είχαν ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα του υγειονομικού κινήματος και των γιατρών, η έκβαση για κάποιους ασθενείς μπορεί να ήταν διαφορετική.

Συγκεκριμένα:

Αύξηση της θνητότητας με εκθετικό ρυθμό όταν ο πανελλαδικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι πάνω από 400, δηλαδή είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Η τρομακτική αντίφαση έρχεται στο προσκήνιο αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 2.500 κλίνες ΜΕΘ προ πανδημίας. Γιατί δεν υπάρχουν όμως; «Γιατί δεν τις χρειαζόμαστε», έλεγαν τα κυβερνητικά επιτελεία, σε ένα ρεσιτάλ ανορθολογισμού και λογισμού του κόστους, βάζοντας για άλλη μια φορά την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του νοσοκομείου – επιχείρηση.

Αύξηση της θνητότητας ανάλογα με την περιοχή, δηλαδή αν «έτυχε» ο ασθενής και διασωληνώθηκε εκτός Αττικής (διαφορά της τάξης του 35% – 40%), εκεί δηλαδή που η υποστελέχωση χτυπάει «κόκκινο», εκεί που η αναλογία κρεβατιού ΜΕΘ προς γιατρούς και νοσηλευτές είναι χειρότερη ακόμα και από αυτή που έχει πάει τελείως περίπατο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εκεί που οι κλίνες ΜΕΘ στήνονται με τη λογική αντιστοιχία ενός πρόχειρου «καταυλισμού» που στεγάζει προσωρινά σεισμοπαθείς. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας! Τι κι αν επιμένουμε ότι ΜΕΘ δεν είναι ένας ενδοτραχειακός σωλήνας και ένας αναπνευστήρας… «Φωνή βοώντος» και ψέματα. Δεν είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα και μέσα στην Αττική.

Αύξηση του κινδύνου θνητότητας με ραγδαίους ρυθμούς (έως και 87% πάνω) ανάλογα με το αν ο διασωληνωμένος ασθενής νοσηλεύεται εντός ή εκτός ΜΕΘ (σε απλή κλίνη).

Εδώ ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν συμφωνεί, αφού παρά το γεγονός ότι γνώριζε τα αποτελέσματα της μελέτης – με βάση τα λεγόμενα των ερευνητών – προτίμησε να μας πει ότι είναι πάνω κάτω το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο με το να έχει βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Οταν ο ανορθολογισμός αξιοποιείται για να δικαιολογήσεις την πολιτική ενίσχυσης και όχι επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα…

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να υλοποιηθούν τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος, και η προστασία της ζωής των ασθενών είναι πλέον συνυφασμένη με αυτόν τον αγώνα. Ο λαός μας θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ φόρο αν δεν ανατρέψει στο σύνολό της την πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας.

 

Update 13:30

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσπάθησε να μαζέψει την κατάσταση, με δηλώσεις τους στους πολιτικούς συντάκτες.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν είχε γνωστοποιηθεί στον πρωθυπουργό η συγκεκριμένη μελέτη πριν την επίσημη παρουσίασή της. Δεν ήταν σε γνώση του. Δεν είχε παραδωθεί ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε σε κανέναν του συνεργάτη».

 

Ανακοίνωση Τσιόδρα

 

Και ο Σωτήρης Τσιόδρας, μια μέρα μετά τον σάλλο προσπαθεί να «μαζέψει» επικοινωνιακά τα όσα ακολούθησαν μετά την δημοσιοποιήση των στοιχείων της έρευνάς του με τον κ. Λύτρα.

Με ανοιχτή επιστολή του αναφέρει:

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα: Ο Μητσοτάκης ήξερε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ – Μιλάμε για εγκλήματα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.