ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργασιακός μεσαίωνας: O Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε νόμο για 16ωρη εργασία και «δόκιμους εργαζόμενους»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρνει νομοσχέδιο - καρμανιόλα για τα εργασιακά - Πρόβλεψη για 16ωρη εργασία και απολύσεις χωρίς αποζημίωση για τους δόκιμους εργαζόμενους
Εργασιακός μεσαίωνας: O Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε νόμο για 16ωρη εργασία και «δόκιμους εργαζόμενους»

Έναν πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα που θα ισοπεδώσει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Αντί για αξιοπρεπείς μισθούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πολίτες να τα βγάλουν πέρα με την τρομακτική ακρίβεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιτείνει τη «λύση» του να γίνουν «είλωτες» οι εργαζόμενοι και να δουλεύουν σε δύο δουλειές «αν το επιθυμούν».

Με λίγα λόγια ή θα συμβιβάζεται κάποιος με έναν μισθό πείνας ή θα εργάζεται σαν κατάκοπο «ρομπότ», χωρίς κοινωνική ζωή και χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση. Πώς ανοίγει ο δρόμος γι’ αυτή την προοπτική εργασιακής σκλαβιάς; Με τη… 16ωρη εργασία!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε σήμερα στον ΣΚΑΪ τον βασικό κορμό του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Εκεί προβλέπεται η δυνατότητα του εργαζόμενου να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες:

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής αδυνατώντας να «χωνέψει» πώς γίνεται ένας άνθρωπος να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα, ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη: «Μισό λεπτό κύριε υπουργέ, δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες, την ίδια ημέρα; Δηλαδή να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα;», με τον υπουργό να απαντά κυνικά: «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Για τη 16ωρη εργασία σε διαφορετικούς εργοδότες ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε Οδηγία της ΕΕ την οποία το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνει, σχολιάζοντας ότι είναι «πάρα πολύ ωραίο» να μπορεί να επιλέξει ένας εργαζόμενος 16ωρη εργασία!

Η ουσία του θέματος βέβαια, για την οποία ούτε καν μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι πως θα έπρεπε το εργασιακό τοπίο να είναι τέτοιο ώστε να μην οδηγεί κανέναν εργαζόμενο σε τέτοια απάνθρωπα ωράρια. Ο πολίτης δεν έχει από μόνος του τη «λόξα» να εργάζεται 16 ώρες την ημέρα και να διαθέτει μόλις 8 ώρες για να δει την οικογένειά του, να ξεκουραστεί και να ψυχαγωγηθεί.

Αυτό που θα τον οδηγήσει στην απόφαση να βρει δεύτερη και τρίτη δουλειά, είναι ο μισθός πείνας, τα πανάκριβα ενοίκια, οι υπέρογκοι λογαριασμοί, η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα καύσιμα, η μείωση της αγοραστικής του δύναμης. Και για όλα αυτά δεν έχει ουσιαστικές λύσεις η κυβέρνηση, παρά προτείνει τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος από την ανατολή του ήλιου έως τη δύση, και παραπάνω.

Και το νομοσχέδιο έχει και άλλες… εκπλήξεις. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι το νομοσχέδιο θα θεσπίσει και την περίοδο του δόκιμου εργαζόμενου, ο οποίος αν απολυθεί εντός 6 μηνών – που θεωρείται δόκιμος εργαζόμενος – δεν θα δικαιούται αποζημίωση! «Θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως αν δεν τα βρουν σε περίοδο 6 μηνών».

Έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε κάποιοι κακόβουλοι εργοδότες να μπορούν να καλύπτουν θέσεις με «ανακυκλώσιμους» δόκιμους εργαζόμενους που θα γίνονται προϊόν εκμετάλλευσης για έξι μήνες και θα απολύονται πριν υπάρξει υποχρέωση για αποζημίωση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έδωσε καμία εξήγηση γι’ αυτό το ενδεχόμενο, δείχνοντας έτσι για ακόμα μια φορά τη συνενοχή της κυβέρνησης στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εργασιακός μεσαίωνας: O Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε νόμο για 16ωρη εργασία και «δόκιμους εργαζόμενους»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.