ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργασιακός μεσαίωνας: O Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε νόμο για 16ωρη εργασία και «δόκιμους εργαζόμενους»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρνει νομοσχέδιο - καρμανιόλα για τα εργασιακά - Πρόβλεψη για 16ωρη εργασία και απολύσεις χωρίς αποζημίωση για τους δόκιμους εργαζόμενους

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρνει νομοσχέδιο - καρμανιόλα για τα εργασιακά - Πρόβλεψη για 16ωρη εργασία και απολύσεις χωρίς αποζημίωση για τους δόκιμους εργαζόμενους.
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Έναν πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα που θα ισοπεδώσει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Αντί για αξιοπρεπείς μισθούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πολίτες να τα βγάλουν πέρα με την τρομακτική ακρίβεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιτείνει τη «λύση» του να γίνουν «είλωτες» οι εργαζόμενοι και να δουλεύουν σε δύο δουλειές «αν το επιθυμούν».

Με λίγα λόγια ή θα συμβιβάζεται κάποιος με έναν μισθό πείνας ή θα εργάζεται σαν κατάκοπο «ρομπότ», χωρίς κοινωνική ζωή και χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση. Πώς ανοίγει ο δρόμος γι’ αυτή την προοπτική εργασιακής σκλαβιάς; Με τη… 16ωρη εργασία!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε σήμερα στον ΣΚΑΪ τον βασικό κορμό του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Εκεί προβλέπεται η δυνατότητα του εργαζόμενου να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες:

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής αδυνατώντας να «χωνέψει» πώς γίνεται ένας άνθρωπος να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα, ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη: «Μισό λεπτό κύριε υπουργέ, δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες, την ίδια ημέρα; Δηλαδή να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα;», με τον υπουργό να απαντά κυνικά: «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Για τη 16ωρη εργασία σε διαφορετικούς εργοδότες ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε Οδηγία της ΕΕ την οποία το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνει, σχολιάζοντας ότι είναι «πάρα πολύ ωραίο» να μπορεί να επιλέξει ένας εργαζόμενος 16ωρη εργασία!

Η ουσία του θέματος βέβαια, για την οποία ούτε καν μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι πως θα έπρεπε το εργασιακό τοπίο να είναι τέτοιο ώστε να μην οδηγεί κανέναν εργαζόμενο σε τέτοια απάνθρωπα ωράρια. Ο πολίτης δεν έχει από μόνος του τη «λόξα» να εργάζεται 16 ώρες την ημέρα και να διαθέτει μόλις 8 ώρες για να δει την οικογένειά του, να ξεκουραστεί και να ψυχαγωγηθεί.

Αυτό που θα τον οδηγήσει στην απόφαση να βρει δεύτερη και τρίτη δουλειά, είναι ο μισθός πείνας, τα πανάκριβα ενοίκια, οι υπέρογκοι λογαριασμοί, η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα καύσιμα, η μείωση της αγοραστικής του δύναμης. Και για όλα αυτά δεν έχει ουσιαστικές λύσεις η κυβέρνηση, παρά προτείνει τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος από την ανατολή του ήλιου έως τη δύση, και παραπάνω.

Και το νομοσχέδιο έχει και άλλες… εκπλήξεις. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι το νομοσχέδιο θα θεσπίσει και την περίοδο του δόκιμου εργαζόμενου, ο οποίος αν απολυθεί εντός 6 μηνών – που θεωρείται δόκιμος εργαζόμενος – δεν θα δικαιούται αποζημίωση! «Θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως αν δεν τα βρουν σε περίοδο 6 μηνών».

Έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε κάποιοι κακόβουλοι εργοδότες να μπορούν να καλύπτουν θέσεις με «ανακυκλώσιμους» δόκιμους εργαζόμενους που θα γίνονται προϊόν εκμετάλλευσης για έξι μήνες και θα απολύονται πριν υπάρξει υποχρέωση για αποζημίωση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έδωσε καμία εξήγηση γι’ αυτό το ενδεχόμενο, δείχνοντας έτσι για ακόμα μια φορά τη συνενοχή της κυβέρνησης στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Exit mobile version