ΕΣΥ – εφημερίες: Στο τραγικό επίπεδο που έχει βρεθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην χώρα μας, αποτελεί είδηση πλέον όταν ένα εφημερεύον νοσοκομείο δεν αναπτύσσει δεκάδες ράντζα στους χώρους του για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς! Είδηση αποτελεί ακόμα και όταν τα ράντζα που επιστρατεύονται είναι λίγα!
Αυτό ακριβώς συνέβη όσον αφορά την κάλυψη της είδησης πως στο νοσοκομείο «Αττικόν» χθες αναπτύχθηκαν μόλις 19 ράντζα και στον Ευαγγελισμό δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα. Ευχάριστη είδηση, το δίχως άλλο, άλλα το να φτάνουμε στο σημείο τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να την μεταφέρουν σαν… τρομερό επίτευγμα στον χώρο της δημόσιας υγείας, σημαίνει πως έχουμε συνθηκολογήσει πλήρως με την ιδέα πως το ΕΣΥ λειτουργεί σε τριτοκοσμικές συνθήκες και… γιορτάζουμε τις λίγες εφημερίες που δεν βλέπουμε εικόνες ντροπής!
Όσον αφορά την εφημερία του Ευαγγελισμού, το νοσοκομείο δέχθηκε χθες 604 περιστατικά, τα οποία απορροφήθηκαν πλήρως σε κλίνες, χωρίς να χρειαστεί η ανάπτυξη ράντζων.
Να σημειωθεί πως στο «Αττικόν» το περασμένο χρονικό διάστημα μονίμως επικρατούσε εικόνα μπάχαλου, αφού σε όλους του χώρους είχαν βγει ράντζα τα οποία έφταναν περίπου τα 100 στις εφημερίες! Ως εκ τούτου το ότι έπεσαν από τα 100 στα 19 σε μια δύσκολη εφημερία με πάνω από 1000 άτομα να καταφθάνουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Αττικόν» χθες, είναι σαφέστατα ένα πολύ θετικό βήμα, άλλα το ζήτημα είναι να μην «κάθονται» τα ράντζα στις αποθήκες μόνο σε… προεκλογική περίοδο, άλλα όλο τον χρόνο!
Το Αττικόν είχε περίπου 900 προσελεύσεις σε κάθε γενική εφημερία του και πάνω από 100 ράντζα σταθερά (περίπου 119 τον Ιανουάριο). Χαρακτηριστικά στην εφημερία της 18ης Ιανουαρίου αναπτύχθηκαν 122 ράντζα, ενώ στην εφημερία της 11ης Φεβρουαρίου υπήρχαν 39 ράντζα και 47 στην εφημερία της περασμένης Τετάρτης. Και δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κάποιος, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν είχε επιχειρήσει να εξομαλύνει την κατάσταση μετά την ύφεση της πανδημίας και το κάνει τώρα στο «παρά πέντε» των εκλογών;
Το σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας και προβλέπει τη συνεπικούρηση της γενικής εφημερίας του «Αττικόν» από ιδιωτικές κλινικές, το Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας, για ορθοπαιδικά -κυρίως- περιστατικά, αλλά και εσωτερικές παρεμβάσεις του νοσοκομείου έχει αποσυμφορήσει την ασφυκτική κατάσταση μεν, άλλα το μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο θα διαρκέσει αυτή η αποσυμπίεση.
Αν δεν αντιμετωπιστούν οι βασικές παθογένειες του ΕΣΥ, όπως είναι η ανεπάρκεια των δομών Υγείας, η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, η έλλειψη απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ, η έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, οποιαδήποτε προχειροφτιαγμένη «λύση» είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Γι’ αυτό και η μείωση των ράντζων είναι μεν σημαντικό βήμα, άλλα αποτελεί μόνο ένα νοικοκύρεμα της «βιτρίνας», καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα (και είναι εκείνα που δημιουργούν το φαινόμενο των ράντζων).