ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εστίαση: Να ανοίξει άμεσα προτείνουν οι περισσότεροι επιστήμονες!

Εστίαση: Οι φωνές των επιστημόνων που μιλούν ανοιχτά για άμεση επαναλειτουργία της εστίασης πληθαίνουν καθημερινά αφού το σύστημα, που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει αποτύχει.

Εστίαση: Οι φωνές των επιστημόνων που μιλούν ανοιχτά για άμεση επαναλειτουργία της εστίασης πληθαίνουν καθημερινά αφού το σύστημα, που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει αποτύχει.
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Εστίαση: Οι φωνές των επιστημόνων που μιλούν ανοιχτά για άμεση επαναλειτουργία της εστίασης πληθαίνουν καθημερινά αφού το σύστημα, που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει αποτύχει.

Ιδιαίτερα μετά τις εικόνες που καταγράφονται στα υπαίθρια πάρτι από τους νεαρούς, που έχουν απηυδήσει από το πολύμηνο lockdown, η κλειστή εστίαση λειτουργεί αρνητικά και πλέον το παραδέχονται σχεδόν όλοι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η εστίαση θα ανοίξει στις 10 Μαϊου, δηλαδή λίγες μέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, με την κυβέρνηση να μην προκρίνει το σενάριο για άμεση επαναλειτουργία της.

Για το θέμα τοποθετήθηκε μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το άνοιγμα της εστίασης έστω στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο από τα πάρτι στις πλατείες απάντησε ότι “Την επιδημιολογική κατάσταση την βλέπουμε και την ακούμε καθημερινά στις συζητήσεις.

Πρώτον, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι η συνέπεια των κρουσμάτων που βλέπαμε πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες. Αυτό που βλέπουμε όλοι στις πλατείες αντιπροσωπεύει την κούραση και την πίεση του κόσμου και μια ανάγκη να πάρει ανάσα. Θεωρούμε όλοι πως σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και πρέπει να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία γιατί ακόμα το σύστημα υγείας πιέζεται».

«Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες για ποιο συγκεκριμένο κομμάτι από αυτά θα ανοίξει, εστίαση ή μπαρ κτλ, θα σας πω τι γνωρίζουμε επιστημονικά. Γνωρίζουμε ότι το έξω σε σχέση με το μέσα έχει χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Επίσης ότι ο πολύς κόσμος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης από εκεί που δεν υπάρχει πολύς κόσμος και συνωστισμός. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αν μπορεί κάτι να λειτουργήσει που είναι έξω χωρίς συνωστισμό, αυτό θα είχε τον λιγότερο κίνδυνο. Μέσα με πολύ συνωστισμό είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Θεωρώ ότι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θα ανοίξουμε τις επόμενες εβδομάδες» πρόσθεσε.

Όπως περιέγραψε θα δει τα δεδομένα των επόμενων ημερών, ώστε να καταλήξει η επιτροπή στην εισήγησή της για το Πάσχα. «Κατανοητή η άποψη να βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους του χωριού, από την άλλη θα φύγει πολύς κόσμος από κόκκινες ζώνες ή στο βαθύ κόκκινο και μην ξεχνάμε ότι τα νούμερα δεν περιέχουν τους ασυμπτωματικούς. Το να φύγουν και να πάνε σε πράσινα χωριά ή πράσινα νησιά εμπεριέχει κίνδυνο τόνισε.

Να ανοίξει άμεσα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους πρότεινε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει αμέσως μια μορφή εστίασης σε εξωτερικό χώρο, με πολύ οργανωμένο τρόπο, όπου εκεί τουλάχιστον και οι αποστάσεις μπορούν να τηρούνται αλλά και λόγω του εξωτερικού χώρου η μεταδοτικότητα να μην είναι τόσο μεγάλη» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς εάν αυτό πρέπει να γίνει πριν από το Πάσχα, απάντησε:

«Θα πρέπει κατά την άποψή μου να εξεταστεί αμέσως μια μορφή ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με πολύ συγκεκριμένους κανόνες, διότι διαφορετικά αυτά τα κορονοπάρτι όχι μόνο δεν θα λήξουν, αλλά θα αυξηθούν». «Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένα καλύτερο, οργανωμένο ξεκίνημα. Και εκεί θα υπάρχει και καλύτερη αστυνόμευση. Δεν θα είναι χιλιάδες σε μια πλατεία, θα είναι οργανωμένοι σε ένα κατάστημα, όπου και ο καταστηματάρχης θα πρέπει να τηρεί κανόνες και αν δεν τους τηρεί τους κανόνες, τότε θα έχει επιπτώσεις κι αυτός» συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας. Η κ. Λινού συμπλήρωσε επίσης, ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα. Ερωτηθείσα εάν συμφωνεί με το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά τώρα που έχει φτιάξει ο καιρός είπε: «Εγώ το έλεγα αυτό και όταν δεν είχε φτιάξει ο καιρός. Το έλεγα και πριν από τα Χριστούγεννα για τα τραπεζάκι έξω και νομίζω αυτό έχει εφαρμοστεί σε χώρες και Πολιτείες της ΗΠΑ, όπου έπεσαν τα κρούσματα με το άνοιγμα. Φτάνει να είναι λογικό, επικοινωνιακά να το πετύχουμε με τους ανθρώπους. Να πούμε ότι μπορείτε να βγείτε, πρέπει να βγείτε, αλλά με αποστάσεις και μάσκα».

Σχετικά με εικόνες συνωστισμού, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο που εξηγείται έπειτα από 14 μήνες περιορισμών και μπορεί να οδηγήσει σε μια υπεραντίδραση. «Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, όπου η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ελεγχόμενη από ότι αυθόρμητες συναθροίσεις εκατοντάδων ατόμων, να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε», είπε μιλώντας στο MEGA.

Και ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN, πως θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα η εστίαση πριν από το Πάσχα, προκειμένου να συμμαζευτεί η κατάσταση και να μην είναι ανεξέλεγκτη. «Θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει ήδη μέτρα, αφού βλέπαμε τι συμβαίνει στις πλατείες» είπε ο καθηγητής σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σχεδόν κάθε βράδυ στις πλατείες. «Αυτή η συμπίεση που γίνεται μέσα στα σπίτια, να εκτονωθεί αφήνοντας τον κόσμο συντεταγμένα να πηγαίνει στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης» σημείωσε κι εξήγησε ότι «είναι μειοψηφία όσοι δεν τηρούν τα μέτρα. Η συντεταγμένη αταξία είναι ό,τι καλύτερο».

 

Exit mobile version