ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθνική καταστροφή στην Αττική: Μετά το περσινό «πυρονέφος της νύχτας» τώρα τα επιτελεία του Μαξίμου πουλάνε το «σανό» των «κηλιδώσεων»!

Αττική: Παίρνουν φωτιά τα λεξικά κάθε φορά που η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την ανικανότητά της - Κοροϊδία χωρίς σταματημό
Εθνική καταστροφή στην Αττική: Μετά το περσινό «πυρονέφος της νύχτας» τώρα τα επιτελεία του Μαξίμου πουλάνε το «σανό» των «κηλιδώσεων»!

Όσο η βορειοανατολική Αττική καίγεται από άκρη σε άκρη, το επιτελείο του Μαξίμου κοιτάζει πώς να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτή την εθνική καταστροφή. Δεν έχουν απομείνει λόγια για να χαρακτηρίσει κάποιος το πόσο ηλίθιο περνάει τον λαό η κυβέρνηση, η οποία για κάθε θεομηνία επιστρατεύει κι έναν… πιασάρικο επιστημονικό όρο για να ρίξει τις ευθύνες στα ίδια τα… φυσικά φαινόμενα.

Πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τα πάνω από 1 εκατ. καμένα στρέμματα, ανακάλυψε το… «πυρονέφος της νύχτας». Πιο πριν είχε πει ότι έφταιγαν οι… βροχές του Μαΐου που χορτάριασαν τα δάση. Η δε κλιματική κρίση είναι μόνιμη καραμέλα. Επιπλέον έχουμε ακούσει για το «δύσκολο ανάγλυφο», για τους «αλιτήριους εμπρηστές» και για ένα σωρό άλλα επικοινωνιακά τσιτάτα που ρίχνουν το μπαλάκι οπουδήποτε αλλού, παρά στους επιτελικούς Νέρωνες της κυβέρνησης.

Τώρα στη φωτιά της Αττικής, επιστρατεύτηκε μια νέα «ψαρωτική» ατάκα. Αυτή η φωτιά, λένε, είχε πολλές… «κηλιδώσεις» και εξαπλώθηκε ραγδαία. Δηλαδή βρήκαν καινούργιο «σανό» για τον κόσμο και νομίζουν ότι θα τους πάρουν στα σοβαρά. Και τι είναι οι κηλιδώσεις στην ουσία; Απλά οι καύτρες που με τον αέρα μεταφέρονται πολλά μέτρα μακριά και δημιουργούν νέα μέτωπα. Κάτι δηλαδή που ανέκαθεν ήταν αυτονόητο ότι γίνεται σε πυρκαγιές με αέρα.

Όμως για το επιτελικό κράτος του Μαξίμου τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Φαινόμενα που προκαλεί η φωτιά από τότε που ανακαλύφθηκε πάνω στη γη, παρουσιάζονται ως εντυπωσιακές νέες απειλές, για να μην πέσει το ανάθεμα στην… καημένη την κυβέρνηση.

Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, σε ανάρτησή του στο Facebok, εξήγησε τι είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων όπως και τον μηχανισμό δημιουργίας τους.

«Στη συνημμένη εικόνα βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι «σπίθες» που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.

Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος» έγραψε, αναρτώντας και φωτογραφία από βίντεο της ΕΡΤ που δείχνει το φαινόμενο.

Αν έπρεπε να μιλήσουμε για κάποιας μορφής κηλίδωση, αυτή θα ήταν η κηλίδωση της αλήθειας και της πραγματικότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση για να κρύψει την εγκληματική ευθύνη της στην ερημοποίηση της χώρας. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει τόσο συστηματική καταστροφή γύρω από πρωτεύουσα χώρας.

Με τις ελλείψεις πυροσβεστών να παραμένουν εδώ και χρόνια, οι επίγειες δυνάμεις έχουν εξαντληθεί μετά από 30 ώρες επιχειρήσεων και με τα εναέρια να σταματούν να επιχειρούν με τη δύση του ηλίου, πηγαίνουμε για δεύτερη νύχτα αγωνίας. Έπρεπε ήδη να έχουν υποβάλλει παραίτηση πολλοί από τους υπεύθυνους, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει συνείδηση για κάτι τέτοιο. Αντ’ αυτού κάποιοι επιμένουν να μιλάνε στον κόσμο για κηλιδώσεις και άλλα παραμύθια…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εθνική καταστροφή στην Αττική: Μετά το περσινό «πυρονέφος της νύχτας» τώρα τα επιτελεία του Μαξίμου πουλάνε το «σανό» των «κηλιδώσεων»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.