ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων – ΕΠΙΣΗΜΟ: Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Τι αναφέρει η ανακοίνωση για τον άνθρωπο που διαγνώσθηκε θετικός στην ευλογιά των πιθήκων - Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
Ευλογιά των πιθήκων – ΕΠΙΣΗΜΟ: Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα (ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία) ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ΕΟΔΥ.

Δηλώθηκε από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», ενώ ο αρχικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ ο ΕΟΔΥ τόνισε ότι ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια..

Ο γνωστός πνευμονολόγος Παναγής Γαλιατσάνος είχε μιλήσει προ ημερών ζωντανά στην ΕΡΤ και είχε πει: «Είναι ένα μικρόβιο που ξέρουμε πάνω από 70 χρόνια. Το βρήκαν το 1958. Το 1970 το πρώτο περιστατικό σε άνθρωπο.

Πάντα ξέραμε ότι ήταν ένα μικρόβιο στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική. Δεν το βλέπαμε να έχει φύγει ποτέ από εκεί.

Τώρα που το βλέπουμε στην Αμερική και στην Ευρώπη αναρωτιόμαστε πώς βγήκε από την Αφρική. Το διαχωρίζουμε από την Covid. Δεν χρειάζεται φόβος, χρειάζεται προσοχή.

Ξέρουμε εδώ και πόσα χρόνια πώς κολλάει. Με τα εξανθήματα, με τις πληγές… Κοιμάσαι σε ένα κρεβάτι, αφήνεις τα σημάδια από τις πληγές, κάποιος μπορεί να κολλήσει μετά.

Βλέπουμε ότι οι αριθμοί ανεβαίνουν. Προσοχή ακόμα χρειάζεται. Αν έχει κανείς τέτοια εξανθήματα και τέτοιες πληγές, ξέρουμε ότι σταματάει να εξελίσσεται.

Δεν είναι κάτι επικίνδυνο, όπως η Covid, αλλά αν κολλήσεις θα είσαι καραντίνα για 4-6 εβδομάδες. Τα εξανθήματα κάνουν πολύ καιρό να περάσουν. Δεν θα μπεις στο νοσοκομείο, αλλά θα κλειστείς στο σπίτι σου πιθανότατα».

 

Ειδήσεις σήμερα

Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού πρέπει να φέρει χρήμα

Λημνιός: Η Τβέντε, η Ολλανδία και ο… ΠΑΟΚ

Αυτή η ομάδα κερδίζει την 3η ασυλία!

Σπύρος Μαρτίκας για Δήμαρχος στο Κερατσίνι!

 

Πρόσφατο ρεπορτάζ για την ευλογιά των πιθήκων

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Χαρούμενες οι 5 εργάτριες στο τραπέζι της βασιλόπιτας λίγες ώρες πριν τον όλεθρο

Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανείπωτο παιχνίδι της μοίρας – Χαρούμενες οι 5 εργάτριες στο τραπέζι της βασιλόπιτας λίγες ώρες πριν τον όλεθρο

Ανύποπτες για το τι έμελλε να συμβεί, οι 5 γυναίκες περνούσαν ανέμελες στιγμές χαράς με τους συναδέλφους τους σε γιορτή της εταιρείας

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανύπαρκτο κράτος – Αχόρταγη παραγωγή – Απανθρακωμένες ζωές

Ανείπωτος θρήνος – Πέντε γυναίκες νεκρές στο νυχτοκάματο ενός εργοστασίου σε μια χώρα που κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Δημογραφικό – SOS: To 2025 η Ελλάδα είχε τις λιγότερες γεννήσεις της νεότερης ιστορίας της – 42% κατάρρευση από το 2010

Τραγικά νούμερα για το δημογραφικό - Μόλις 66.532 γεννήσεις είχαμε το 2025 εκ των οποίων μόνο τα 40.000 ήταν ελληνόπουλα

Κοινωνία
Κοινωνία: Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Φωτιά στο εργοστάσιο Βιολάντα: Σοκ στο πανελλήνιο – 5 νεκρές εργαζόμενες – Πήγαν για το νυχτοκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ

Μεροκάματα θανάτου στην Ελλάδα του 2026 - Οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε γίνει κοπή της βασιλόπιτας το προηγούμενο βράδυ

Κοινωνία
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής η πρόοδος – Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα»

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των αερομεταφορών - «Πάμε και όπου βγει» και στον αέρα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Δηλώσεις ντροπής από Bόζεμπεργκ υπέρ Mercosur – «Η Κομισιόν μπορεί να παρακάμψει το πάγωμα – Η καθυστέρηση χαϊδεύει τα αυτιά των αγροτών»

Παπαγαλίζοντας τη γραμμή Μερτς, η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόσβαλε τη νοημοσύνη εκατομμυρίων αγροτών λέγοντας ότι είναι «ελλιπώς ενημερωμένοι»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Ακραία παρακμή: Νόμος ΙΧ για την Όλγα Κεφαλογιάννη – «Πριβέ» τροπολογίες για υπουργούς σε ένα καθεστώς «Τσιφλικοκρατίας»!

Δημοκρατία ιδιωτικής χρήσεως - Η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» μια τροπολογία για τη συνεπιμέλεια και «όλως τυχαίως» η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν η πρώτη που την αξιοποίησε

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ανατροπή στην ανατροπή με τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur; – Την «πάγωσε» η ευρωβουλή αλλά οι Γερμανοί την ενεργοποιούν με το «έτσι θέλω» από τον Μάρτιο!

Ο ευρωπαϊκός θεσμός ολοταχώς σε διάσπαση - Ο Καγκελάριος Μερτς αγνοεί το ευρωκοινοβούλιο και επιβάλλει την ατζέντα της Γερμανίας

Κοινωνία
Κοινωνία: Παραλήρημα Καιρίδη για Τέμπη: Εξίσωσε τον ελληνικό σιδηρόδρομο με το ελβετικό μπαρ που κάηκε στο Κραν Μοντανά

Παραλήρημα Καιρίδη για Τέμπη: Εξίσωσε τον ελληνικό σιδηρόδρομο με το ελβετικό μπαρ που κάηκε στο Κραν Μοντανά

«Υπάρχουν κι άλλες χώρες που γίνονται τέτοια ατυχήματα, όπως η Ελβετία που είναι μια πολύ οργανωμένη χώρα...», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης

Κοινωνία