ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων – ΕΠΙΣΗΜΟ: Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Τι αναφέρει η ανακοίνωση για τον άνθρωπο που διαγνώσθηκε θετικός στην ευλογιά των πιθήκων - Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Ευλογιά των πιθήκων - ΕΠΙΣΗΜΟ: Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ευλογιά των πιθήκων: Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα (ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία) ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ΕΟΔΥ.

Δηλώθηκε από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», ενώ ο αρχικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ ο ΕΟΔΥ τόνισε ότι ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια..

Ο γνωστός πνευμονολόγος Παναγής Γαλιατσάνος είχε μιλήσει προ ημερών ζωντανά στην ΕΡΤ και είχε πει: «Είναι ένα μικρόβιο που ξέρουμε πάνω από 70 χρόνια. Το βρήκαν το 1958. Το 1970 το πρώτο περιστατικό σε άνθρωπο.

Πάντα ξέραμε ότι ήταν ένα μικρόβιο στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική. Δεν το βλέπαμε να έχει φύγει ποτέ από εκεί.

Τώρα που το βλέπουμε στην Αμερική και στην Ευρώπη αναρωτιόμαστε πώς βγήκε από την Αφρική. Το διαχωρίζουμε από την Covid. Δεν χρειάζεται φόβος, χρειάζεται προσοχή.

Ξέρουμε εδώ και πόσα χρόνια πώς κολλάει. Με τα εξανθήματα, με τις πληγές… Κοιμάσαι σε ένα κρεβάτι, αφήνεις τα σημάδια από τις πληγές, κάποιος μπορεί να κολλήσει μετά.

Βλέπουμε ότι οι αριθμοί ανεβαίνουν. Προσοχή ακόμα χρειάζεται. Αν έχει κανείς τέτοια εξανθήματα και τέτοιες πληγές, ξέρουμε ότι σταματάει να εξελίσσεται.

Δεν είναι κάτι επικίνδυνο, όπως η Covid, αλλά αν κολλήσεις θα είσαι καραντίνα για 4-6 εβδομάδες. Τα εξανθήματα κάνουν πολύ καιρό να περάσουν. Δεν θα μπεις στο νοσοκομείο, αλλά θα κλειστείς στο σπίτι σου πιθανότατα».

 

Ειδήσεις σήμερα

Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού πρέπει να φέρει χρήμα

Λημνιός: Η Τβέντε, η Ολλανδία και ο… ΠΑΟΚ

Αυτή η ομάδα κερδίζει την 3η ασυλία!

Σπύρος Μαρτίκας για Δήμαρχος στο Κερατσίνι!

 

Πρόσφατο ρεπορτάζ για την ευλογιά των πιθήκων

Exit mobile version