ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωεκλογές 2024: Νικητής υπό κατάρρευση η ΝΔ – Μήνυμα «σκαμπίλι» από τον λαό – Έχασε 13 μονάδες σε 1 χρόνο, χωρίς καν Αξ. Αντιπολίτευση

Ευρωεκλογές 2024: Ο πιο μεγάλος χαμένος είναι ο νικητής - Ένας καταστροφικός χρόνος διακυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν αρκετός για να καταρρεύσουν τα ποσοστά της ΝΔ
Ευρωεκλογές 2024: Νικητής υπό κατάρρευση η ΝΔ  – Μήνυμα «σκαμπίλι» από τον λαό – Έχασε 13 μονάδες σε 1 χρόνο, χωρίς καν Αξ. Αντιπολίτευση

Γίνεται ο νικητής των εκλογών να είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος χαμένος; Στη γλώσσα της πολιτικής, ναι γίνεται. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμβαίνει αυτό ακριβώς. Το μήνυμα της ευρωκάλπης, εξελίχθηκε τελικά σε ένα ηχηρό πολιτικό χαστούκι για το Μαξίμου. Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα της Επικράτειας, αλλά και τα τελικά exit polls, η ΝΔ κινείται γύρω στο 28% και φαίνεται να χάνει έως και 13 ολόκληρες μονάδες από το ποσοστό που πήρε στις εκλογές, μόλις πριν έναν χρόνο.

Όχι μόνο δεν πιάνει τον στόχο του 33% που ο ίδιος ο Μητσοτάκης είχε θέσει, αλλά φαίνεται να απέχει από αυτόν έως και 5 μονάδες. Η «αυτοκρατορία» του 41% των Εθνικών εκλογών, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, παρά τις χρυσοπληρωμένες προεκλογικές καμπάνιες και παρά τη σκανδαλώδη εύνοια που είχε η ΝΔ στην «πίτα» της διαφήμισης.

Μια σειρά από σκάνδαλα και αντιλαϊκές πολιτικές, «πριόνισαν» την κυβερνητική καρέκλα που πλέον μοιάζει θέμα χρόνου να καταρρεύσει αν το Μαξίμου συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από το κυβερνητικό επιτελείο για να σουλουπωθεί η εικόνα της κατάρρευσης, το αποτέλεσμα θεωρείται στρατηγική αποτυχία που σε μεγάλο βαθμό χρεώνεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά «έπαιζε» χωρίς αντίπαλο, είχε απέναντί του μια διασπασμένη αξιωματική αντιπολίτευση που πασχίζει να βρει τα βήματά της, κι όμως η ΝΔ «κατάφερε» να έχει μια τεράστια υποχώρηση στα ποσοστά της. Το μείον 13% μπορεί να εξηγηθεί με πολύ συγκεκριμένες αφορμές και σίγουρα είναι πολυπαραγοντικό:

Η συγκάλυψη στα Τέμπη, το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Ασημακοπούλου – Gate, οι Πρέσπες του Αιγαίου, οι «καρπαζιές» στα εθνικά θέματα, η καταστροφή της Θεσσαλίας, ο γάμος των ομοφυλοφίλων, η ακρίβεια και οι φόροι, το ξεπούλημα του ΕΣΥ, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που ο λαός έφτασε στο «αμήν» και τα ποσοστά της ΝΔ βυθίζονται.

Φυσικά η ΝΔ πληρώνει και την τάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εγκαταλείψει όλες τις αξίες της παραδοσιακής δεξιάς που αποτελούν την ιστορική βάση της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός πληρώνει την εμμονή του να μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα κεντρώο έως κεντροαριστερό κόμμα.

Με τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, με τη διεθνιστική ρητορική, με την εγκατάλειψη των εθνικών κόκκινων γραμμών, με την προώθηση του Λοατκισμού και την απαξίωση της φυσιολογικής οικογένειας και με την εχθρική στάση απέναντι στην Εκκλησία και τους Χριστιανούς, η ΝΔ μετετράπη σε ένα μόρφωμα χωρίς ταυτότητα που ακολουθεί τυφλά την ατζέντα του Νταβός.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, συγκεντρώνουν όλα μαζί ένα ποσοστό που πλησιάζει το 20%. Η δε συσπείρωση της ΝΔ έφτασε μόλις το 72,4% σύμφωνα με τα exit polls. Ο κόσμος απηυδισμένος από την καταστρατήγηση των παραδοσιακών αξιών, στρέφεται προς τις φωνές που θυμίζουν ακόμα Ελλάδα. Φωνές που η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει με ανόητες «ταμπέλες», παρά να τις ακούσει.

Το πιο τραγικό της υπόθεσης είναι ότι τα γαλάζια στελέχη που παρελαύνουν στις εκπομπές, αντί να παραδεχτούν το εκκωφαντικό μήνυμα αποδοκιμασίας που έστειλε ο λαός, λένε ότι πήρανε σήμα από τους πολίτες για να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις πιο… γρήγορα. Δηλαδή θέλουν να «διαβάσουν» ακριβώς το ανάποδο από αυτό που τους είπε ο λαός.

Ο πολίτης διεμήνυσε στην κυβέρνηση να αλλάξει πλήρως τις προτεραιότητές της και να δώσει σημασία στις ανάγκες του λαού. Να ακούσει την κραυγή απόγνωσής του. Όχι να εφαρμόσει η ΝΔ το αντιλαϊκό πρόγραμμά της πιο… γρήγορα. Αν συνεχίσει να εκλαμβάνει έτσι τη λαϊκή ετυμηγορία η κυβέρνηση, οι 13 μονάδες μείον, θα είναι απλά μια πρόγευση της κατάρρευσης που έρχεται.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευρωεκλογές 2024: Νικητής υπό κατάρρευση η ΝΔ – Μήνυμα «σκαμπίλι» από τον λαό – Έχασε 13 μονάδες σε 1 χρόνο, χωρίς καν Αξ. Αντιπολίτευση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.