ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω, τα αποτελέσματα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Ευρωεκλογές 2024, που διεξάγονται την Κυριακή (9/6) στην Ελλάδα.

Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ευρωεκλογές 2024: Την Κυριακή (9/6) οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν τους 21 βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το 2029.

Όσοι δεν επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου θα χρειαστεί να το κάνουν με τον… παραδοσιακό τρόπο, όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ευρωεκλογές 2024 – Πότε ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες

Τα εκλογικά κέντρα στην χώρα μας θα λειτουργήσουν από τις 07:00 έως τις 19:00 το βράδυ. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες Αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Όσοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, αλλά δεν έχουν αποστείλει τον φάκελο εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας, τότε θα μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά την Κυριακή (9/6) στα εκλογικά κέντρα όπου είναι εγγεγραμμένοι, αλλά από τις 11:00 και μετά.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.

Πού ψηφίζω

Οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» (mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, καθώς και μεταβολές στους καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Σταυροί προτίμησης

Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή γύρω στις 21:00 αναμένεται να υπάρξει η πρώτη ασφαλής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα και για το ποια κόμματα θα έχουν καταφέρει να περάσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Περί τις 23:00 αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για τη σταυροδοσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών που είναι κατανεμημένοι σε 31 κόμματα και διεκδικούν τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα μας.

Exit mobile version