ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωεκλογές: Η «ακτινογραφία» της αποχής και της ανοχής – Η παραίτηση του πολίτη βολεύει τα συστημικά κόμματα

Ευρωεκλογές: Πάμε για ιστορικά ποσοστά αποχής - Οι «κοκορομαχίες» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εντείνουν τις τάσεις φυγής από τις κάλπες

Ευρωεκλογές: Πάμε για ιστορικά ποσοστά αποχής - Οι «κοκορομαχίες» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εντείνουν τις τάσεις φυγής από τις κάλπες.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σε πολλές προεκλογικές αναλύσεις δημοσιευμάτων, καταθέτεται η άποψη ότι τα επιτελεία των 3 μεγάλων κομμάτων προβληματίζονται από την αποχή που φαίνεται ότι θα κάνει θραύση στις ευρωεκλογές. Στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, φανερών και κρυφών, προμηνύεται μία ιστορικών διαστάσεων αποχή των πολιτών από την ευρωκάλπη.

Μια άλλη ανάγνωση των πραγμάτων όμως, είναι ότι τα 3 μνημονιακά κόμματα, όχι μόνο δεν προβληματίζονται, αλλά επιδιώκουν την αποχή. Η τοξική πολιτική αντιπαράθεση που άνοιξε το Μαξίμου παραμονές των εκλογών για τα πόθεν έσχες των πολιτικών, είναι μια «παράσταση» που εξοργίζει την κοινωνία και την ωθεί να γυρίσει την πλάτη στις ευρωεκλογές.

Αντί ο δημόσιος διάλογος να χρησιμοποιείται για τα κρίσιμα ζητήματα του λαού, ξοδεύεται για τις κοκορομαχίες των πλούσιων πολιτικών, με τον λαό να γίνεται μάρτυρας μιας χαοτικής «ψαλίδας» που τον χωρίζει από τους καριερίστες αρχηγούς. Η αγανάκτηση ξεχειλίζει και η απαξίωση των πολιτικών αρχηγών στα μάτια του πολίτη γίνεται ακόμα εντονότερη. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το ποσοστό της αποχής από πολίτες που δεν θα ψήφιζαν κανένα από τα 3 μνημονιακά κόμματα, και έτσι ευνοείται κυρίως η ΝΔ (γιατί το κύριο μέρος της οργής απευθύνεται εκεί), αλλά και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η σωρεία ατιμώρητων σκανδάλων, τα άδεια βουλευτικά έδρανα, αλλά και η γελοιοποίηση του πολιτικού διαλόγου από τα 3 κόμματα, οδηγούν τους πολίτες σε ραγδαία απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Οι τελευταίες μετρήσεις ανεβάζουν το ποσοστό αυτών που δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν σε 55%. Και η αποχή είναι η καλύτερη σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση, ώστε να σωθεί από την τιμωρητική ψήφο.

Ενδεικτικό του ότι οι Έλληνες είναι ίσως ο πιο απογοητευμένος λαός της ΕΕ, είναι ότι σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου, μόνο το 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις προσεχείς ευρωεκλογές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ευρωπαίους είναι 60%.

Μεγάλη αποχή μαρτυρά και η επιστολική ψήφος. Συνολικά 202.556 ψηφοφόροι από όλο τον κόσμο θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο εκ των οποίων οι 153.322 είναι εντός Ελλάδος. Από τους 153.322 ψηφοφόρους του εσωτερικού που επέλεξαν την επιστολική ψήφο, στην Αττική είναι μόλις 46.548. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Αττική όπου εκεί ζει η μισή Ελλάδα, αποτελεί μόλις το 30,5% των εγγεγραμμένων στην επιστολική. Οι 17-30 ετών αποτελούν μεσοσταθμικά το 16,9%, κάτι που στην Αττική αντιστοιχεί σε 7.000-8.000 ψηφοφόρους ηλικίας 17-30. Πενιχρά ποσοστά που μαρτυρούν μεγάλη αποχή, ιδιαίτερα από τους νέους.

Ο ελληνικός λαός είναι απογοητευμένος από όλο το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και αν κάτι σημαίνει την παρακμή μιας δημοκρατίας, είναι η παραίτηση του κόσμου από το να καθορίσει το μέλλον του. Και όσο η αποχή βγαίνει πρώτο «κόμμα», τόσο θα διαιωνίζεται και η ανοχή στα συστημικά κόμματα που καταστρέφουν την Ελλάδα, βήμα – βήμα.

Exit mobile version