ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωεκλογές: Οι μεγάλοι «βραχνάδες» του Μαξίμου – Αποχή, ακρίβεια, Βόρεια Ελλάδα και αποκαλύψεις για Τέμπη

Το Μαξίμου ανησυχεί ότι οι Ευρωεκλογές επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως ο Β' γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών
Ευρωεκλογές: Οι μεγάλοι «βραχνάδες» του Μαξίμου – Αποχή, ακρίβεια, Βόρεια Ελλάδα και αποκαλύψεις για Τέμπη

Όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλλει επικοινωνιακό «αέρα» σιγουριάς για τις ευρωεκλογές, στην πραγματικότητα υπάρχουν παράγοντες που ανησυχούν ιδιαίτερα το Μαξίμου. Ένας από αυτούς είναι ο κίνδυνος της μεγάλης διαφαινόμενης αποχής που παραδοσιακά παρατηρείται στις ευρωεκλογές, και φέτος ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στο Μαξίμου φοβούνται μήπως ο Β’ γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 (τότε που η ΝΔ δέχτηκε το σοκ να χάσει Αθήνα, Θεσσαλονίκη, 5 περιφέρειες και πολλούς δήμους) ήταν το πρώτο «ημίχρονο» που προμηνύει κάτι αντίστοιχο και για το δεύτερο «ημίχρονο», των ευρωεκλογών.

Θυμόμαστε ότι ο βασικός λόγος που στον Α’ γύρο των Αυτοδιοικητικών η ΝΔ θριάμβευσε και στον Β’ γύρο κατέρρευσε, ήταν η μεγάλη αποχή των γαλάζιων ψηφοφόρων που παρατηρήθηκε στη δεύτερη κάλπη. Αυτό το φαινόμενο ήταν προϊόν της αλαζονείας της κυβέρνησης που μετά τον Α’ γύρο εμφανίζονταν σαν… πλανητάρχες και θεωρούσαν σίγουρο ότι κερδίσουν όλα τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης κάλπης. Ως αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι της ΝΔ εφησυχάστηκαν και οι ψηφοφόροι των άλλων υποψήφιων συσπειρώθηκαν και έτσι ήρθε η μεγάλη έκπληξη.

Αυτό φοβούνται στο Μαξίμου και τώρα. Τη δυσάρεστη έκπληξη της αποχής. Το στρατηγικό όριο του 30 – 33% που έχει θέσει η κυβέρνηση, είναι δύσκολο να επιτευχθεί αν πολλοί γαλάζιοι ψηφοφόροι προτιμήσουν τις… παραλίες. Και αν η αδιευκρίνιστη ψήφος επιφυλάσσει εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Κ.Μητσοτάκη, πράγμα αρκετά πιθανό.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο, η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης στρέφεται στην κλασσική συνταγή της κινδυνολογίας. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Μητσοτάκης επανέφερε στα αφηγήματά του τη διαταραγμένη εποχή του 2015, λέγοντας ότι χωρίς ισχυρή ΝΔ κινδυνεύει η οικονομική σταθερότητα της χώρας. Την ίδια γραμμή ακολουθούν και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, κινδυνολογώντας ασύστολα για μια ευρωπαϊκή κάλπη που μικρή σχέση έχει με όσα διακυβεύονταν το 2015.

Ένας ακόμα προεκλογικός «βραχνάς» του Μαξίμου είναι η συνεχιζόμενη «αιμορραγία» από τα δεξιά της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά μετά το φιάσκο με τα Σκόπια που έχουν κάνει κυριολεκτικά «πατσαβούρα» τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η φοβική κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να τη καταγγείλει. Και η δεύτερη πτυχή της αποδοκιμασίας της κυβέρνησης από τους βορειοελλαδίτες, είναι το άθλιο νομοσχέδιο για την «ισότητα στον γάμο» που διέλυσε τον θεσμό της οικογένειας και αποδόμησε τη μητρότητα και την πατρότητα.

Παρά τις επίμονες περιοδείες του Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα, δεν φαίνεται να ανατρέπεται το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Και αυτή θα είναι μια σημαντική παράμετρος για τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κορυφαίο ζήτημα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης παραμένει η εκρηκτική ακρίβεια (όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις) που ουδέποτε θέλησε να καταπολεμήσει ριζικά το Μαξίμου. Παράλληλα και οι απανωτές αποκαλύψεις για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, παίζουν κι εκείνες σημαντικό ρόλο στο συνεχές «ροκάνισμα» των ποσοστών της ΝΔ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευρωεκλογές: Οι μεγάλοι «βραχνάδες» του Μαξίμου – Αποχή, ακρίβεια, Βόρεια Ελλάδα και αποκαλύψεις για Τέμπη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.