ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκό «ράπισμα» στην κυβέρνηση, για τις υποκλοπές – «Τέτοιες παραβιάσεις είναι απαράδεκτες»

Ξεκάθαρα καταδικαστικός ο εκπρόσωπος της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε «μη ανεκτές» τις υποκλοπές εις βάρος ευρωβουλευτών.

Ξεκάθαρα καταδικαστικός ο εκπρόσωπος της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε «μη ανεκτές» τις υποκλοπές εις βάρος ευρωβουλευτών.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σκάνδαλο – υποκλοπές: Ενώσω το Μαξίμου κλυδωνίζεται από το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών, ένα ακόμα ηχηρό ράπισμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται από τα πιο επίσημα ευρωπαϊκά χείλη, αυτή τη φορά από τον εκπρόσωπο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου που τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα που ακόμα και η Washington Post σε άρθρο της, το αποκάλεσε ως το «ελληνικό Watergate».

Ο εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρος πάνω στο ζήτημα που έχει δημιουργήσει ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία με κρίσιμες υπηρεσίες του κράτους να χρησιμοποιούνται για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων. Σε δήλωση του στο Politico Europe καταδίκασε τις παράνομες υποκλοπές ευρωβουλευτών και επισήμανε ότι «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο συμβαίνουν».

Ενώ ο εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα πρόσθεσε πως «η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών των μελών είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη». Έχει τη σημασία του, να επισημάνουμε πως η ΝΔ είχε στηρίξει ενεργά εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την υποψηφιότητα της κ. Μέτσολα για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις που εκπορεύονταν από το Μέγαρο Μαξίμου  ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέτσολα μοιράζονταν «κοινές θέσεις στα μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα».

Κι όμως στη «σκιά» ενός τέτοιου σκανδάλου, η Μαλτέζα πολιτικός φαίνεται πως «τραβάει το χαλί» κάτω από τα πόδια του – πάλαι ποτέ – πολιτικού συμμάχου της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ευρωκοινοβούλιο «περικυκλώνει» την ελληνική κυβέρνηση

Παρά τις έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβιβάσει το θέμα των υποκλοπών και να προχωρήσει σε μια διάχυση αόριστων ευθυνών για να περιορίσει τις τεράστιες απώλειες σε επικοινωνιακό επίπεδο, η Κομισιόν επιμένει να τοποθετεί το ζήτημα στην ορθή του βάση.

Και αυτή η βάση δεν είναι άλλη παρά ένα τεράστιο σκάνδαλο με έναν πρωθυπουργό να συγκεντρώνει στο πρόσωπο του υποψίες για πράξεις που ισοδυναμούν με καταπάτηση της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – έως τώρα – όχι μόνο δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πολιτική ευθύνη, άλλα άνοιξε και φαρδύ – πλατύ το «παράθυρο» για νομιμοποίηση των αυθαίρετων υποκλοπών, χαρακτηρίζοντας «νόμιμη» την προσπάθεια παρακολούθησης ενός ευρωβουλευτή, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί η παραμικρή εξήγηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας που έπρεπε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να κρύβεται έως τώρα πίσω από μια εισαγγελέα της ΕΥΠ, όμως εκτός από την γενικευμένη δυσπιστία της ελληνικής κοινωνίας, φαίνεται πως και ο ευρωπαϊκός κλοιός σφίγγει γύρω από την υπόθεση του σκανδάλου.

Και ενώ η κυβέρνηση πράττει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει την σχετική συζήτηση στη Βουλή, το Ευρωκοινοβούλιο ακολουθεί τους δικούς του πραγματιστικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Ιρτάτχε Γκαρθία Πέρεθ, ζήτησε να συζητηθεί η υπόθεση που έχει εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καλώντας μάλιστα σε ακρόαση τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Το λαϊκό αίσθημα χωρίς αμφιβολία εκφράζει πως τέτοια ζητήματα που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημοκρατία και την εσωτερική σταθερότητα της χώρας, πρέπει να επιλύονται το ταχύτερο δυνατό, και όχι να γίνονται αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών…

Exit mobile version