ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαήμερη εργασία: Η κυβέρνηση πουλάει τρέλα και οι εργατολόγοι καταγγέλλουν τον «μεσαίωνα» – «Ο νόμος δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να αρνηθεί»

Εξαήμερη εργασία: Αδύνατο ο εργαζόμενος να αρνηθεί στην πράξη την έξτρα μέρα εργασίας - Περίγελος των διεθνών μέσων η κυβέρνηση
Εξαήμερη εργασία: Η κυβέρνηση πουλάει τρέλα και οι εργατολόγοι καταγγέλλουν τον «μεσαίωνα» – «Ο νόμος δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να αρνηθεί»

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ως επίσημη γραμμή να πουλάει… τρέλα για τον εργασιακό μεσαίωνα της εξαήμερης εργασίας, οι εργατολόγοι επισημαίνουν ότι αυτός ο νόμος αποτελεί θηλιά στον «λαιμό» του εργαζόμενου, καθότι εν τοις πράγμασι δεν μπορεί να αρνηθεί να δουλέψει μια επιπλέον μέρα την εβδομάδα.

Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας διασύρεται διεθνώς για την εξαήμερη «γαλέρα» που αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το αμερικανικό κανάλι CBS,  η Daily Mail, η Washington Post, o Guardian, η Deutsche Welle και αρκετά άλλα μέσα διεθνούς κύρους ασχολούνται με το πισωγύρισμα της Ελλάδας στα εργασιακά (έτσι ακριβώς το χαρακτηρίζουν), την ίδια στιγμή που πολλές ανεπτυγμένες χώρες εξετάζουν να μειώσουν τις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας σε τέσσερις.

Την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη νομίζουν ότι… βρέχει, και παρουσιάζουν την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων ως… «θωράκιση» του εργαζόμενου και ψεύδονται συνειδητά, ισχυριζόμενοι ότι το πενθήμερο δεν παραβιάζεται. Μάλιστα η Νίκη Κεραμέως έφτασε στο σημείο αποθράσυνσης να πει ότι δεν πρόκειται για εξαήμερο, αλλά για μια «έκτακτη μέρα εργασίας», την οποία δήθεν ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί, αλλά «δεν μπορεί να λέει και συνέχεια όχι» σύμφωνα με τα… «χρηστά ήθη»!

Το μέτρο της εξαήμερης εργασίας παρουσιάζεται επίτηδες από την κυβέρνηση ως «εξαίρεση» στον κανόνα του πενθήμερου, καθότι αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν επτά μέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο και προβλέπει προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40% για την 6η μέρα.

Ωστόσο αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο συνολικότερο εργασιακό τοπίο, όπως πχ. τη νομοθεσία που προβλέπεται για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων (που ουσιαστικά καταργεί την Κυριακάτικη αργία), τη θεσμοθέτηση «τουριστικών ζωνών» με ειδικές διατάξεις, αλλά και τη φύση διάφορων επαγγελμάτων – ακόμη και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα – ουσιαστικά η εξαήμερη εργασία αφορά ένα τεράστιο ποσοστό των εργαζομένων.

«Το βάρος της άρνησης πέφτει στον εργαζόμενο»

Και όσον αφορά το συγκεκριμένο μέτρο που συζητείται επί του παρόντος και αφορά κυρίως τις βιομηχανίες, η δυνατότητα άρνησης του εργαζομένου να εργαστεί έκτη μέρα είναι μόνο στη θεωρία. Στην πράξη δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κατοχυρωμένο δικαίωμα. Φυσικά η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά αυτό, αλλά – όπως για κάθε άλλο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που εφαρμόζει – δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά για το πώς επικοινωνήσει αυτό το μέτρο ώστε να μην φανεί τόσο βάρβαρο, όσο είναι στην πραγματικότητα.

Οι ειδικοί στα εργασιακά θέματα όμως, παρουσιάζουν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και όχι όπως βολεύει την κυβέρνηση να παρουσιάζονται: η έκτη μέρα πρακτικά είναι υποχρεωτική. Και όχι μόνο ο εργοδότης δεν έχει απτό δικαίωμα να την αρνηθεί, αλλά ο εργοδότης δεν έχει ούτε καν υποχρέωση να ενημερώσει εγκαίρως τον εργαζόμενο ότι πρόκειται να του προσθέσει μια έξτρα ημέρα εργασίας!

Ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς, μιλώντας για την εξαήμερη εργασία στο Mega το πρωί της Τρίτης (9/7) ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο τουρισμός και ο επισιτισμός καταρχήν εξαιρούνται, γιατί εκεί υπάρχει ειδική διάταξη στις συλλογικές συμβάσεις τους, που επιτρέπει σε περιόδους υψηλής έντασης και φόρτου εργασίας, να υπάρχει 6η μέρα απασχόλησης με μία λεπτομέρεια: ότι η 6η μέρα πληρώνεται επιπλέον και δεν έχει καμία προσαύξηση».

«Η συγκεκριμένη διάταξη που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων, αφορά κυρίως βιομηχανίες που λειτουργούν συνεχόμενα ή 24/7, είτε 24 επί 5 και επιτρέπεται στον εργοδότη να ορίσει 6η μέρα εργασίας η οποία έχει δύο ιδιαιτερότητες: η πρώτη είναι ότι είναι υποχρεωτική, με τον εργαζόμενο να μην μπορεί να αρνηθεί. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η 6η μέρα είναι πρόσθετη εργασία, η οποία ορίζει επιπλέον αμοιβή 40%. Δεν είναι υποχρέωση του εργοδότη να το γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο προγενέστερα, έχει δικαίωμα να το ορίσει, εάν υπάρχει φόρτος εργασίας», τόνισε.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί να δουλέψει την έκτη μέρα, σύμφωνα με τον κ. Πρασσά: «Ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να αρνηθεί και το βάρος της αιτιολόγησης της άρνησης θα πέφτει στον εργαζόμενο».

Αυτοί είναι και οι λόγοι που τόσα πολλά διεθνή Μέσα παρουσιάζουν με έκπληξη και αποστροφή τον νόμο Μητσοτάκη, τη στιγμή που το Μαξίμου πασχίζει να τους βγάλει όλους «τρελούς». Φαίνεται ότι το… μήνυμα που έλεγαν ότι έλαβαν οι κυβερνητικοί από τις ευρωκλογές για να… εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους «πιο γρήγορα» (ενώ ο λαός τους διεμήνυσε να αλλάξουν εντελώς πρόγραμμα), σήμαινε ακριβώς αυτό: να υποδουλώσει τον λαό πιο γρήγορα στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των βιομήχανων και των «ολίγων»…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εξαήμερη εργασία: Η κυβέρνηση πουλάει τρέλα και οι εργατολόγοι καταγγέλλουν τον «μεσαίωνα» – «Ο νόμος δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να αρνηθεί»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.