ΚΟΙΝΩΝΙΑ

FAZ: Τετραπλάσιος αριθμός λαθρομεταναστών στην Κρήτη σε σχέση με το 2023 – 3.500 άτομα από τις αρχές του έτους – SOS και για τη Γαύδο

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για πρωτοφανή αύξηση των ροών στα 2 νησιά - Απλός θεατής στο πρόβλημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη
FAZ: Τετραπλάσιος αριθμός λαθρομεταναστών στην Κρήτη σε σχέση με το 2023 – 3.500 άτομα από τις αρχές του έτους – SOS και για τη Γαύδο

Μεγάλες λαθρομεταναστευτικές πιέσεις δέχεται η Κρήτη και η Γαύδος, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αλλάζει ούτε… οξεία στο πολιτικό δόγμα της, να μετατρέπει σε «αποθήκη» της Ευρώπης τη χώρα. Ενώ η Γερμανία έκλεισε μονομερώς τα σύνορα και άφησε στην τύχη τους τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, γερμανικές εφημερίδες όπως η Frankfurter Allgemeine διαπιστώνουν την «εισβολή» που δέχονται τα 2 ελληνικά νησιά, χωρίς ωστόσο να προχωρούν σε αυτοκριτική για την πολιτική της Γερμανίας που προώθησε για χρόνια αυτά τα φαινόμενα.

Στην διαδικτυακή της έκδοση η γερμανική FAZ αποκαλύπτει ειδήσεις που αποσιωπούνται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι οι παράνομες αφίξεις στην Κρήτη έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, ενώ και η Γαύδος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω λιγοστών κατοίκων και ανύπαρκτων υποδομών.

Η FAZ εκτιμά ότι είναι η πρώτη φορά που Κρήτη και Γαύδος γίνονται πόλοι έλξης πολλών λαθρομεταναστών και συνδέει αυτό το φαινόμενο με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φτιάξει hot spot στην Κρήτη.

Το δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες κάνουν την συγκεκριμένη διαδρομή, η οποία έχει γίνει τόσο δημοφιλής, ώστε η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή μιας δομής υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη».

Και συνεχίζει:

«Μέχρι τώρα η Κρήτη δεν βρισκόταν ποτέ στο προσκήνιο όσον αφορά το μεταναστευτικό. Και στο παρελθόν έφταναν ενίοτε παράνομοι μετανάστες στο νησί, […] αλλά το γεγονός ότι σήμερα έχει γίνει σταθερός προορισμός για τις συμμορίες των διακινητών αποτελεί μια νέα εξέλιξη».

Οι περισσότεροι λαθρομετανάστες «έρχονται από την Αίγυπτο και το Σουδάν, ορισμένοι από το Μπαγκλαντές. Όλοι όσοι έφτασαν στο νησί το τελευταίο διάστημα δήλωσαν πως επιβιβάστηκαν στις βάρκες στο λιμάνι του Τομπρούκ της Λιβύης και πλήρωσαν κάποιες χιλιάδες ευρώ στους διακινητές για να τους φέρουν στην Κρήτη», αναφέρει η FAZ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ «από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Κρήτη περισσότερα από 3.500 άτομα, ενώ πέρυσι ήρθαν όλον τον χρόνο μόλις 800. Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί είναι περιορισμένου μεγέθους σε σύγκριση με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και εκεί όμως οι αριθμοί ήταν στην αρχή σχετικά χαμηλοί, προτού εκτοξευτούν από το 2015 και έπειτα».

Ουσιαστικά η FAZ εδώ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, αφού εκτιμά ότι η Κρήτη μπορεί να ακολουθήσει την ίδια μοίρα με τα νησιά όπως η Χίος, η Κως και η Λέσβος. Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για το λαθρομεταναστευτικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει τη στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας από μουσουλμανικούς πληθυσμούς που αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για την εθνική μας ασφάλεια, ειδικά σε ένα τόσο στρατηγικό νησί όπως είναι η Κρήτη.

Παράλληλα εντείνεται και η δημογραφική αλλοίωση των νησιών, και με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να απέχει ελάχιστα από ένα ολοκαύτωμα, η Κρήτη είναι από τα νησιά που κινδυνεύουν να βρεθούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Τα ίδια και χειρότερα αναφέρει η FAZ και για το μικρό νησί της Γαύδου:

 «Με εξαίρεση το καλοκαίρι […] το νησί έχει μόλις 100 μόνιμους κατοίκους περίπου, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και μόλις έναν αστυνομικό. Εξαιτίας της ανεπαρκούς κρατικής υποδομής, όταν έρχονται βάρκες με μετανάστες στην Γαύδο, […] είναι η τοπική κοινότητα αυτή που αναλαμβάνει την παροχή τροφίμων, στέγης και βασικών φαρμάκων».

«Η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, έχει ζητήσει πολλές φορές βοήθεια τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη» προσθέτει η FAZ και καταλήγει:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα παράσχει οικονομική στήριξη στην Κρήτη και την Γαύδο ενώ «ο άλλοτε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, είχε τονίσει πως η χώρα θα συνεργαστεί πιο στενά με την Αίγυπτο, με στόχο την καταπολέμηση των συμμοριών διακινητών».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «FAZ: Τετραπλάσιος αριθμός λαθρομεταναστών στην Κρήτη σε σχέση με το 2023 – 3.500 άτομα από τις αρχές του έτους – SOS και για τη Γαύδο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.