ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαινόμενα κατοχής: Παππούς αγόρασε βαπτιστικό σταυρό για το εγγόνι του, πληρώνοντας με 1 τενεκέ λάδι!

Ανησυχητικά φαινόμενα - Ο «χρυσός» τενεκές λάδι, έφτασε να γίνει μέσο συναλλαγής για να αποκτήσει κάποιος χρυσό!

Ανησυχητικά φαινόμενα - Ο «χρυσός» τενεκές λάδι, έφτασε να γίνει μέσο συναλλαγής για να αποκτήσει κάποιος χρυσό!
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός περιγράφει μια πλασματική πραγματικότητα λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι «μια πετυχημένη οικονομία», οι Έλληνες που ζουν στην πραγματική διάσταση, βιώνουν όλο και περισσότερο συνθήκες «κατοχής». Και όταν λέμε συνθήκες «κατοχής» το εννοούμε στην κυριολεξία. Στην κατοχή ήταν που ένας τενεκές λάδι άξιζε περισσότερο και από χρυσαφικά.

Αφού οι σημερινοί λαδέμπορες μας έχουν κάνει να πούμε το λάδι – λαδάκι, ένας τενεκές ελαιόλαδο για κάποιους γίνεται το… νόμισμα της εποχής. Τόσο «ανεπτυγμένη» οικονομία έχουμε, που οι Έλληνες πολίτες άρχισαν να κάνουν ανταλλαγές σε είδος, διότι έτσι κι αλλιώς οι αγοραστική τους δύναμη έχει οδηγηθεί στα τάρταρα.

Αυτά προκύπτουν ως παρατηρήσεις, με αφορμή ένα πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη σε κοσμηματοπωλείο στο Χαλάνδρι. Ένας παππούς πήγε στο κατάστημα θέλοντας να αγοράσει έναν βαπτιστικό σταυρό για το εγγονάκι του. Η ιδιοκτήτρια του κοσμηματοπωλείου ανέφερε στον Ant1:

«Έρχεται ένας παππούς, γνωστός μου, και μου λέει ότι ήθελε να αγοράσει κάτι για το εγγονάκι του. Του λέω ‘τι να σου δείξω;’. ‘Ένα σταυρουδάκι’ μου απάντησε. Του λέω: ‘θα πληρώσετε με κάρτα ή μετρητά;’. Και μου απάντησε: ‘θα σε πληρώσω σε είδος’. Σάστισα λίγο… Το πήρα το λάδι γιατί το έχω δοκιμάσει και είναι καλό, 3-4 μήνες θα τους βγάλω», είπε η κυρία Στεφάνου, ενώ πρόσθεσε ότι πήρε από τον παππού και ένα μπουκάλι τσίπουρο!

Ο χρυσός σταυρός κόστιζε 180 ευρώ, όσο δηλαδή και ο τενεκές λάδι 17 λίτρων! Ο κόσμος λέει ότι πληρώνει το λάδι «χρυσό», αλλά αυτό έφτασε να ισχύει και στην κυριολεξία! Αυτή είναι μια εικόνα από μια «μαύρη» εποχή της Ελλάδας στο παρελθόν, άραγε όμως είναι και εικόνα και απ’ το μέλλον;

Ο πληθωρισμός καλπάζει και ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, η Ελλάδα έφτασε να έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε όλη την Ευρώπη. Τα χρήματα όλο και περισσότερο χάνουν το οικονομικό αντίκρισμά τους, με την ακρίβεια να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην αγορά και να μην υποχωρεί με τίποτα.

Το βέβαιο είναι ότι όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν καταπολεμά τα καρτέλ αισχροκέρδειας και περιμένει καλυτέρευση από την… αυτορρύθμιση της αγοράς, φαινόμενα όπως το παραπάνω θα πολλαπλασιάζονται. Πέρα από «πληθωρισμό της απληστίας», θα αρχίσουμε να έχουμε και πληθωρισμό του μαυραγοριτισμού. Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σίγουρος στο Νταβός ότι το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία. Μια οικονομία που μετατρέπεται σε παζάρι του τενεκέ…

Exit mobile version