ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Financial Times: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ φτώχειας για τους Έλληνες – Δεύτερος φτωχότερος λαός στην ΕΕ και σύντομα θα γίνει πρώτος

Financial Times: Οι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι στην ευρωζώνη και οι δεύτεροι φτωχότεροι στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία

Financial Times: Οι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι στην ευρωζώνη και οι δεύτεροι φτωχότεροι στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Όσο και αν η κυβέρνηση κοπιάζει επικοινωνιακά να πουλήσει μια εικόνα δήθεν ανάπτυξης, και όσες φανφάρες και αν ξοδεύει για να πείσει τον λαό ότι δεν έχει φτωχοποιηθεί, έρχονται πάντα οι αμείλικτοι αριθμοί των στοιχείων για να δείξουν την πραγματική εικόνα.

Μια εικόνα ενός χρεοκοπημένου λαού που οικονομικά βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης. Οι αυξήσεις των μισθών που χρησιμοποιούν ως μοναδικό επιχείρημα οι κυβερνητικοί για να μην παραδεχτούν τη φτώχεια του λαού, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Ο μέσος Έλληνας δεν έχει ούτε τον απαραίτητο μισθό, ούτε την αγοραστική δύναμη, ούτε τις αποταμιεύσεις, ούτε την περιουσία για να ανταπεξέλθει στα προς το ζην. Ο μέσος εργαζόμενος κάποτε πάλευε για την ανέλιξη και την προκοπή, και τώρα παλεύει μόνο για την επιβίωση, και μάλιστα μόνο για τα απολύτως βασικά της επιβίωσης.

Όσα «μαγειρεμένα» νούμερα και όσα επιχειρήματα εντυπωσιασμού και αν παρουσιάζει το Μαξίμου για να κουκουλώνει τη δυστυχία του ελληνικού λαού, η πραγματικότητα παραμένει μία: η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν περνάει στα νοικοκυριά και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Οι δυσανάλογοι μισθοί με το κόστος ζωής, οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι και η καρτελοποίηση της αγοράς, εξανεμίζουν τη λαϊκή οικονομία.

Τα παραπάνω διαπιστώνονται με απόλυτο τρόπο και σε γράφημα στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει οι Financial Times από τη Eurostat, το οποίο δείχνει ότι οι Έλληνες είναι ο φτωχότερος λαός στην ευρωζώνη και δεύτεροι φτωχότεροι στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία. Η γειτονική χώρα μάλιστα παρουσιάζει ανοδική τάση στην οικονομία της και είναι θέμα χρόνου να προσπεράσει την Ελλάδα. Στο άρθρο της FT που είχε δημοσιευτεί πριν μερικούς μήνες, σημειωνόταν ότι: «καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.»

Οι χαμηλές επενδύσεις, η μειωμένη παραγωγικότητα, η μείωση των γεννήσεων και η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με το ασταμάτητο brain – drain, δημιουργούν μια τρομακτική βύθιση της οικονομίας, ως συνέπεια της δεκαετούς πολιτικής των μνημονίων.

Την οικονομική ανάπτυξη που εντοπίζουν και οι FT, από τη στιγμή που δεν αποτρέπει τη φτωχοποίηση των Ελλήνων, σημαίνει ότι την καρπώνονται οι λίγοι και εκλεκτοί. Οι FT αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ως «το ελληνικό παράδοξο», όμως μόνο παράδοξο δεν είναι αν λάβει κανείς υπόψιν τη νοοτροπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Exit mobile version