ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φυσικό αέριο: Φτάνει μόνο για 10 μέρες σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει την κάνουλα;

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να κλείσει η Ρωσία την κάνουλα για το φυσικό αέριο.

Φυσικό αέριο: Φτάνει μόνο για 10 μέρες σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει την κάνουλα;
Φυσικό αέριο: Φτάνει μόνο για 10 μέρες σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει την κάνουλα;
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πολύπλευρες ενδέχεται να είναι οι απώλειες από την κρίση στην Ουκρανία καθώς έντονη ανησυχία εκφράζεται για τα αποθέματα σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει την κάνουλα.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ήδη αποφασίσει να στραφεί αλλού για το φυσικό αέριο μετά τα όσα συμβαίνουν στα ουκρανικά σύνορα και στα πλάνα να συμπεριλαμβάνεται με σημαντικό ρόλο η Ελλάδα, όμως η κατάσταση εκπέμπει sos.

Πιο συγκεκριμένα, αναστάτωση προκαλεί το ενδεχόμενο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να πάρει άμεσα αποφάσεις αναφορικά με την παροχή του αερίου με τα αποθέματα στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας να βρίσκονται σήμερα λίγο κάτω από 1.000.000 MWh.

Η ποσότητα αυτή σε συνδυασμό με το αζέρικο αέριο από τον TAP, φαίνεται πως φτάνει μόνο για 10 ημέρες προκειμένου να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο ολόκληρη η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ρυθμό ζήτησης ανά ημέρα στην χώρα μας, αυτός αγγίζει τις 200.000 MWh λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση μάλιστα που γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπάρξουν επιπτώσεις στην χώρα μας, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη βάση διακρατικών διμερών σχέσεων να συνδράμει στην Βουλγαρία.

Με αυτόν τον τρόπο είναι ξεκάθαρο πως η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις γύρω από το θέμα και να είναι απόλυτα προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

Το πλάνο το οποίο υπάρχει την δεδομένη στιγμή σαν σκέψη αφορά το φουλάρισμα του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με υγροποιημένο αέριο αλλά και στην επισημοποίηση συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί με την Αλγερία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά LNG με πλοία.

Η ανάγκη της Ελλάδας μπορεί να καλυφθεί μόνο με την ποσότητα των 3.000.000 MWh τα οποία και πρέπει να προμηθευτεί από την Αφρική και να τα αποθηκεύσει στον στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

 

Exit mobile version