ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Φλέβα χρυσού» έχουν βρει οι φαρμακευτικές με τον κορονοϊό, και οι πατέντες συνεχίζουν να μένουν κρυφές

Mπορεί για ολόκληρα κράτη ο κορονοϊός να είναι συμφορά, άλλα κάποιες φαρμακευτικές έχουν χτυπήσει «φλέβα χρυσού» και εξακολουθούν να κρατούν κρυφές τις πατέντες των εμβολίων.
«Φλέβα χρυσού» έχουν βρει οι φαρμακευτικές με τον κορονοϊό, και οι πατέντες συνεχίζουν να μένουν κρυφές

Μπορεί ο μεγάλος χαμένος στον καιρό της πανδημίας είναι η υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, άλλα οι φαρμακευτικές συγκεντρώνουν μυθικά κέρδη. To κολοσσιαίο μέγεθος του τζίρου που συγκεντρώνεται πίσω από την υπόθεση της Covid – 19, καταδεικνύει έκθεση του People’s Vaccine Alliance. Πρόκειται για έναν συνασπισμό οργανώσεων που μάχεται για την ίση κατανομή εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι πατέντες παραμένουν κλειδωμένες και τα κέρδη στα ύψη

Την ώρα που ο εκτελεστικός διευθυντής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, συνεχίζει να εμφανίζεται απόλυτα αρνητικός στο να αρθεί η πατέντα για τα εμβόλια και να αρχίσουν να παράγονται μαζικά από κάθε χώρα, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό, θησαυρίζοντας από τα εμβόλια κατά της Covid – 19.

Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί έχουν χτυπήσει φλέβα χρυσού με τα εμβόλια και όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως όλα γίνονται για το καλό της δημόσιας υγείας, τα συμφέροντα της βιομηχανίας εμβολιασμού κυριαρχούν. Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων πουλήθηκε στις πιο εύπορες χώρες, αφήνοντας εκτός τις λιγότερο ανεπτυγμένες, όπου σε πολλές περιπτώσεις τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν μονοψήφια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της οργάνωσης People’s Vaccine Alliance, οι Pfizer, BioNTech και Moderna θα έχουν φετινά κέρδη 34 δισεκατομμύρια δολάρια προ φόρων, που συνεπάγεται περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή αλλιώς 93,5 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα.

Στον αντίποδα, η AstraZeneca και η Johnson & Johnson που φαίνεται πως χάνουν τη μάχη σε έναν παγκόσμιο «πόλεμο» σύγκρουσης συμφερόντων, πουλούν τα εμβόλια τους σε τιμή κόστους. Παρενέργειες και κίτρινες κάρτες υπάρχουν για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, απλά «τυχαίνει» για κάποιες εταιρείες να προβάλλονται πολύ και για κάποιες ελάχιστα.

Φαρμακευτικές: Κέρδη εις βάρος των υποανάπτυκτων κρατών

Σε αυτό το όργιο παγκόσμιας κερδοσκοπίας, η Pfizer έχει άλλη πολιτική με τα εμβόλια και άλλη με τα φάρμακα κατά της Covid – 19. H φαρμακευτική μπορεί να… κρύβει την πατέντα των εμβολίων για να πλουτίζει σε βάρος ολόκληρων λαών, άλλα συμφώνησε να μοιραστεί τη τεχνολογία πίσω από το χάπι κατά του κορονοϊού.

Έτσι, αναμένεται να επιτραπεί σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες να κυκλοφορήσουν γενόσημα του αντιικού φαρμάκου σε 95 χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι θάνατοι και σοβαρές νοσήσεις.

Από την άλλη πλευρά, αν η Pfizer και οι άλλες φαρμακευτικές αποκάλυπταν τη τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων, η παγκόσμια προσφορά θα αυξανόταν, η τιμή τους θα μειωνόταν και θα αποδεικνυόταν πως πράγματι ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία όλων των λαών του κόσμου. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται, και δείχνει πως η πανδημία εργαλειοποιείται σε μεγάλο βαθμό, για παγκόσμια οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

Ασχέτως αν τα εμβόλια κατά της Covid – 19 έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην αναχαίτιση των κυμάτων του ιού, είναι θλιβερό η υγεία των ανθρώπων να αιχμαλωτίζεται από μια «πατέντα» και να μην είναι δημόσιο αγαθό η ανακάλυψη κάθε εμβολίου και κάθε φαρμάκου που καταπολεμά μια νόσο.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Φλέβα χρυσού» έχουν βρει οι φαρμακευτικές με τον κορονοϊό, και οι πατέντες συνεχίζουν να μένουν κρυφές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.