ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Επιστροφές φόρου – εξπρές για 2 εκατ. δικαιούχους

Επιστροφές φόρου – εξπρές για 2 εκατομμύρια δικαιούχους μετά την υποβολή Ε1 – Ποιοι και πώς δικαιούνται 4,5 δισ. ευρώ επιδόματα. «Εμβόλιο» ρευστότητας ίση με 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Για να δώσει ανάσα σε 2 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αναμένουν χρήματα από το δημόσιο, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών...

Φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Επιστροφές φόρου – εξπρές για 2 εκατομμύρια δικαιούχους μετά την υποβολή Ε1 – Ποιοι και πώς δικαιούνται 4,5 δισ. ευρώ επιδόματα.

«Εμβόλιο» ρευστότητας ίση με 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Για να δώσει ανάσα σε 2 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αναμένουν χρήματα από το δημόσιο, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών στέλνουν το μήνυμα «σπεύσατε ταχέως» να υποβάλετε φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου οι δικαιούχοι να εισπράξουν άμεσα επιστροφές φόρων, οικονομικές ενισχύσεις και κοινωνικά επιδόματα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πανδημία, οι έκτακτες συνθήκες στην οικονομία, ο αποκλεισμός εργαζομένων στα σπίτια τους και οι μαζικές υποβολές αιτήσεις για τα 800 ευρώ και πάσης φύσεως μέτρα στήριξης, έβαλαν στο περιθώριο ως τώρα τις φορολογικές δηλώσεις του 2020. Στόχος του Κράτους
στη φάση αυτή όμως, δεν είναι πλέον να εισπράξει, αλλά να μοιράσει χρήματα για να στηρίξει την αγορά και την Κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καραντίνα τέλος: Το σχέδιο 63 ημερών για άρση μέτρων – Όλες οι ημερομηνίες

Το «εμβόλιο ρευστότητος» άργησε ήδη, καθώς πέρυσι τα νοικοκυριά ξεκίνησαν να καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις από τις 20 Μαρτίου! Τέτοιο καιρό -μέχρι τέλη Απριλίου- είχαν υποβάλλει την δήλωσή τους μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι, για να εισπράξουν ποσά επιστροφών 300, 500 ή 1.000 ευρώ ο καθένας.

Μέχρι χθες όμως, είχαν υποβληθεί:

82.000 δηλώσεις Ε1 μέσα σε 10 ημέρες
οι 13.500 ήταν πιστωτικές (1 στις 6) με μέση επιστροφή 330 ευρώ
52.000 βγήκαν μηδενικές (60%)
19.155 ήταν χρεωστικές (1 στις 4) με μέση οφειλή 432 ευρώ

Συνολικά, αναλογικά και με τα περσινά δεδομένα, υπολογίζεται ότι εφέτος 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα δουν άμεσα επιστροφή φόρου εισοδήματος 400 εκατ. ευρώ, τον οποίον είχαν προπληρώσει από το 2019. Και μαζί με ΦΠΑ ή άλλους φόρους, προβλέπεται να δοθούν αθροιστικά εφέτος επιστροφές 5 δισ. ευρώ. Πιστωτικά εκκαθαριστικά λαμβάνουν οι μισθωτοί που τους γίνεται παρακράτηση φόρου για εισοδήματα πάνω από 800 ευρώ το μήνα, αλλά κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προκαταβάλουν 20% των εσόδων τους, ή και 100% του φόρου που πλήρωσαν για τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου.

Έως το α΄τρίμηνο εφέτος είχε αποδοθεί ήδη σε δικαιούχους επιστροφών φόρου 1 δισ. ευρώ. Και συνεπώς πρέπει άμεσα, από Μάιο έως και Ιούλιο ή Αύγουστο το αργότερο (εντός 90 ημερών όπως δεσμεύεται η ΑΑΔΕ) να αποδοθούν τουλάχιστον 2 ή έως και 3 δισ. από τα 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται.

Για την ακόμα ταχύτερη επιστροφή των φόρων άμεσα, σε περιπτώσεις που ζητηθούν δικαιολογητικά, η ΑΑΔΕ δέχεται πλέον και μέσω e-mail τα δικαιολογητικά, ώστε να μην καθυστερούν οι δικαιούχοι να πάρουν τα λεφτά τους. Ο φορολογούμενος σαρώνει ή φωτογραφίζει τα σχετικά έγγραφα, συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση και τα αποστέλλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση της αρμόδιας ΔΟΥ.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι και πώς δικαιούνται 4,5 δισ. ευρώ επιδόματα

Επιπλέον 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, από τα σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες που κάθε χρόνο λαμβάνουν μηδενικά εκκαθαριστικά φόρου, έχουν λόγους να επισπεύσουν τις υποβολές των δηλώσεών τους. Πρόκειται κυρίως για χαμηλόμισθους κάτω των 800 ευρώ το
μήνα ή άνεργους και ευπαθείς ομάδες. Πολλοί πρόκειται να λάβουν για πρώτη φορά επίδομα ενώ άλλοι θέλουν να ανανεώσουν το δικαίωμα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2020.

Νέοι γονείς και νέοι δικαιούχοι επιδόματος τέκνων, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, αλλά και ανασφάλιστοι που συμπληρώνουν τα 65 τους χρόνια, αναμένουν περί τα 4,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Τα επιδόματα που εξαρτώνται άμεσα από την υποβολή της δήλωσης Ε1 είναι:

1. Επίδομα Παιδιού : καταβάλλεται σε περίπου 897.000 οικογένειες και αφορά περισσότερα από 1,5 εκατ. παιδιά. Κατά μέσο όρο θα λαμβάνουν 100 ευρώ το μήνα ή περίπου 1 δισ. το χρόνο.

2. Ανασφάλιστοι υπερήλικες – ΑμΕΑ: λαμβάνουν αθροιστικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων περί τα 150 εκατ. ευρώ ως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων. Επιπλέον, τα άτομα με αναπηρίες λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ και άλλα 800 εκατ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα.

3. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: 270.000 νοικοκυριά με πάνω από μισό εκατομμύριο μέλη (σύζυγοι, παιδιά κλπ) θα λαμβάνουν περίπου 220 ευρώ το μήνα κατά μέσο.

4. Επίδομα στέγασης: θα δοθούν κατά μέσο όρο 120 ευρώ το μήνα σε 230.000 νοικοκυριά και περισσότερα από 600.000 μέλη- ωφελούμενους. Μαζί με τη συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στην προστασία της πρώτης κατοικίας για φτωχούς δανειολήπτες, τους
επόμενους μήνες θα δοθούν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η έγκαιρη υποβολή του Ε1 ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για επιδότηση στέγης, αλλά και προστασία α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς. Τα εισοδηματικά κριτήρια λαμβάνονται υπ’ όψιν βάσει της τελευταίας φορολογικής δηλώσεως που έχει υποβληθεί.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει το ποσό των:
· 12.500 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο 1 άτομο
· 21.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 2 άτομα
· 26.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 3 άτομα (δηλ. με 1 προστατευόμενο μέλος, είτε τέκνο ή άλλος συγγενής)
· 31.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 4 άτομα (δηλ. με 2 προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς)
· 36.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 5 άτομα (δηλ. με 3 προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς)

Αλλά και για όσους πάντως τυχόν προκύψει να πληρώσουν φόρο (34,66% ή 1 στους 3 όσων έκαναν δήλωση πέρυσι) οι πληρωμές ξεκινούν από Ιούλιο σε 3 δόσεις, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να τις «απλώσει» σε περισσότερους μήνες –ή και σε μέχρι 48 δόσεις.

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version