ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Τελειώνει η προθεσμία με 1 εκατομμύριο να εκκρεμούν! – Ποια είναι τα πρόστιμα

Στις 26 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με το Υπουργείο Οικονομικών να επιμένει στο «Όχι» σε παράταση.
Φορολογικές δηλώσεις: Τελειώνει η προθεσμία με 1 εκατομμύριο να εκκρεμούν! – Ποια είναι τα πρόστιμα

Πολύ δύσκολα τα νέα για τους λογιστές καθώς εκκρεμούν να υποβληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις αυτή τη στιγμή, με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή, 26 Ιουλίου.

Οι πιέσεις από τους φοροτεχνικούς συνεχίζονται για μια παράταση στην προθεσμία η οποία κρίνεται αναγκαία εδώ και καιρό. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών εμμένει -για κάποιον ακατανόητο λόγο- στην απόφασή του να μη δοθεί καμία παράταση τη φετινή χρονιά.

Κάπως έτσι, εκτός απροόπτου και αλλαγής ρητορικής την τελευταία στιγμή από το υπουργείο, πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή με πρόστιμα σε μια περίοδο που η δυσμενής βιωσιμότητας λόγω της ακρίβειας και του υπερπληθωρισμού.

Τα προβλήματα πάντως που προκύπτουν είναι πολλά στο μεταξύ και καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση των δηλώσεων μέχρι την Παρασκευή. Όπως δηλώνουν οι λογιστές, οι αυτοματοποιημένες /προσυμπληρωμένες δηλώσεις αποδείχτηκαν μεγάλος μπελάς καθώς οι περισσότερες χρειάστηκαν τροποποιήσεις.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν φορείς που ανανεώνουν τις βεβαιώσεις αποδοχών μέχρι και πριν 10 μέρες. Αυτό στερεί χρόνο από τη γενική διαδικασία.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποια είναι τα πρόστιμα για τις υποβολές εκτός προθεσμίας

Όσοι δεν καταφέρουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι την Παρασκευή (σε περίπτωση πάντα που δεν υπάρξει παράταση) θα δεχτούν πρόστιμα. Τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 500 ευρώ. Πιο αναλυτικά τα πρόστιμα είναι:

  • 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό στις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων. Στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 250 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις.
  • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 500 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ανακύκλωση: Απίστευτο το πόσο μικρό ποσοστό απορριμμάτων ανακυκλώνουμε στην Ελλάδα

Kύπρος: Συγκλονιστικές περιγραφές Ελλήνων βετεράνων για τα όσα έζησαν κατά τη μάχη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φορολογικές δηλώσεις: Τελειώνει η προθεσμία με 1 εκατομμύριο να εκκρεμούν! – Ποια είναι τα πρόστιμα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις