Φωτιά – Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο χωριό Ελληνικά – Απαισιόδοξος ο Ευθύμιος Λέκκας
Ακόμα μία ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι κάτοικοι της πανέμορφης βόρειας πλευράς του νησιού που έχει πληγεί.Φωτιά – Εύβοια: Ακόμα μία ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι κάτοικοι της πανέμορφης βόρειας πλευράς του νησιού που έχει πληγεί.
Στο Πευκί οι λίγοι πυροσβέστες και εθελοντές κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, περιορίζοντας την έκταση της καταστροφής.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάηκαν σπίτια ή ότι δεν υπέστησαν φθορές τόσες και τόσες περιουσίες.
Αργά το βράδυ το μέτωπο της φωτιάς περικύκλωσε το χωριό Ελληνικά στη βόρεια Εύβοια.
Κάτοικοι και εθελοντικές ομάδες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν την πύρινη μανία που κατακαίει τα πάντα όλες αυτές τις μέρες.
Το δάσος συνεχίζει να φλέγεται, επομένως η νύχτα θα είναι μεγάλη και αγωνιώδης για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο σημείο.
Ώρες επαγρύπνησης και για όλους όσοι βρίσκονται κοντά στο χωριό Γαλατσώνα.
Κάτοικοι, με λάστιχα και κλάρες, δίνουν μάχη για να προστατεύσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Παράλληλα, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τη γενική κατάσταση στη χώρα.
Έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία είναι δύσκολα αναστρέψιμη».
Παράλληλα, ευχήθηκε να επικρατήσουν «ευνοϊκότερες συνθήκες από άποψη ανέμων» για να διευθετηθεί η κατάσταση και στάθηκε στην «καύσιμη ύλη» που υπάρχει στην περιοχή, η οποία οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλες θερμοκρασίες.
«Έχουμε μια προέλαση της φωτιάς με την ακτινοβολία που είναι επίσης σημαντική παράμετρος για την διάδοση» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τα αίτια που οδηγήσαν το μέτωπο της Βόρειας Εύβοιας να εξαπλωθεί σε τόσο μεγάλη έκταση, σημείωσε ότι διακρίνονται δύο κατηγορίες.
«Η πρώτη έχει να κάνει με τα γενικότερα αίτια, δηλαδή αυτά που καθορίζονται από την κλιματική κρίση, τις υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ξηρασία και όσα συμβαίνουν στον διεθνή χώρο», ανέφερε.
Έπειτα συμπλήρωσε πως «η δεύτερη κατηγορία ήταν μια αρνητικότατη συγκυρία πραγμάτων και διαδικασιών που δεν ήταν επιτυχής. Το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν σε τόσα σημεία πυρκαγιές, ότι έπρεπε να γίνει προτεραιοποίηση των μετώπων».
Όπως είπε ο κίνδυνος παραμένει και για την επόμενη εβδομάδα «αφού οι βασικές συνθήκες δεν θα αλλάξουν».
Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα και τον φόβο νέων φυσικών καταστροφών το φθινόπωρο, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι κι σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο κατηγορίες επιπτώσεων.
«Η πρώτη αφορά το περιβάλλον, τον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος, το θαλάσσιο περιβάλλον. Η οποία είναι μεγάλη και έχουμε κάποιο χρόνο. Η δεύτερη είναι οι φυσικές συνέπειες και καταστροφές που ακολουθούν μια μεγάλη πυρκαγιά. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε μεγάλη εμπειρία από αυτές. Είδαμε ότι ο πλημμυρικός κίνδυνος αυξάνει κατά επτά φορές».
Αντί επιλόγου, η μαρτυρία ενός κατοίκου στα Ελληνικά που βρίσκει την ευκαιρία να στείλει μήνυμα on air στη σύζυγό του:
Διαβάστε ακόμη:
Φωτιές: Τι ισχύει με τις δενδροφυτεύσεις – Τι λέει γεωπόνος
Εθνική πόλο: Οι Ολυμπιονίκες δίνουν το μισό πριμ Μαρινάκη στους πυρόπληκτους