ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Μπάχαλο και στάχτη – Με τον πρώτο αέρα μπήκαν 2 φωτιές στα Μεσόγεια και η ΠΠ έστειλε 112 στη μισή Αττική!

Μας καίνε και φέτος - Μέσα σε 2 ώρες ξέσπασαν 2 διαφορετικές πυρκαγιές σε Μαρκόπουλο και Κορωπί - Το 112 ήχησε μέχρι και στο.. κέντρο της Αθήνας!
Φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Μπάχαλο και στάχτη – Με τον πρώτο αέρα μπήκαν 2 φωτιές στα Μεσόγεια και η ΠΠ έστειλε 112 στη μισή Αττική!

Κάθε προηγούμενο καλοκαίρι λέμε αγανακτισμένοι ότι έχουμε τα ίδια δράματα με τις φωτιές, μέχρι να έρθει το επόμενο και να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Με το που άρχισαν τα πρώτα μελτέμια ξεκίνησε πάλι ο χαμός. Οι Έλληνες ζουν με την πραγματικότητα πλέον ότι με το που θα ξεκινήσει ο αέρας, θα μπουν και οι φωτιές. Έχει γίνει άγραφος νόμος. Μονίμως απροστάτευτη η χώρα στο έλεος εμπρηστών. Εστίες ξεφυτρώνουν από το πουθενά. Είναι σαν να ζούμε τη μέρα της μαρμότας. Κλασσικά η Αττική και η Εύβοια γίνονται οι πιο συνήθεις στόχοι.

Τη νότια Εύβοια την έχουν κατακάψει για να υψωθούν κατόπιν «δάση» ανεμογεννητριών και συνεχίζουν να την καίνε ακόμα. Το πρωί της Τετάρτης (19/6) ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο (έχει καεί επανειλημμένες χρονιές) η οποία ευτυχώς τέθηκε υπό έλεγχο.

Στη δε Αττική, τα Μεσόγεια έχουν κάθε χρόνο την «τιμητική» τους από εμπρησμούς και περίεργα μέτωπα που εμφανίζονται στα καλά καθούμενα. Πέρυσι κάηκαν τα Καλύβια, το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα και η Ανάβυσσος και φέτος με τον πρώτο αέρα, είχαμε 2 φωτιές στα Μεσόγεια. Πρώτα ξέσπασε φωτιά στο Μαρκόπουλο περίπου στις 11:15 και με την άμεση επέμβαση επίγειων και εναέριων μέσων οριοθετήθηκε πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Και πριν προλάβει να σβήσει εντελώς η φωτιά στο Μαρκόπουλο, ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στο Κορωπί. Δηλαδή μέσα σε μόλις 2 ώρες είχαμε 2 ξεχωριστές πυρκαγιές που δεν απείχαν ούτε 10 χιλιόμετρα η μία από την άλλη! Με πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι απασχολημένες στο Μαρκόπουλο, τον αέρα να φτάνει τα 7 μποφόρ και τη χορτολιβαδική βλάστηση να μεταφέρει ταχύτατα τη φωτιά, το μέτωπο του Κορωπίου εξαπλώθηκε ραγδαία.

Μπήκε σε κατοικημένες περιοχές και επιχειρήσεις καίγοντας περιουσίες, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για απεγκλωβισμούς ηλικιωμένων και ζώων. Έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης στις περιοχές Λαμπρικά και Κίτσι Κορωπίου.

Ήχησε 112 μέχρι και στο… κέντρο της Αθήνας

Η δε οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, για άλλη μια φορά τραγική. Για άλλη μια φορά δίνεται προτεραιότητα στη… φιγούρα και όχι στην ουσία. Με την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί, τα μηνύματα του 112 άρχισαν να πέφτουν βροχή. Και αντί αυτό το εργαλείο έκτακτης ανάγκης να χρησιμοποιηθεί μόνο για τις περιοχές που κινδυνεύουν, η Πολιτική Προστασία έστειλε μηνύματα στη… μισή Αττική!

Πολίτες που σχολιάζουν στα social λένε ότι έλαβαν μηνύματα στην… Ηλιούπολη, στην Πεντέλη, στην Ανάβυσσο, ακόμα και στο… κέντρο της Αθήνας! Και μάλιστα όχι ένα μήνυμα αλλά 4-5 πανομοιότυπα μηνύματα που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στις μακρινές περιοχές, πέρα από το να προκαλούν αναστάτωση και σύγχυση.

Πρόκειται για την ίδια πολιτική αντιμετώπισης πυρκαγιών που μας έχει συνηθίσει εδώ και 5 χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 112 αντί να προσφέρεται για το ουσιαστικό καλό του πολίτη, γίνεται εργαλείο κομματικής διαφήμισης και τρομοκρατικής προπαγάνδας. Και κυρίως γίνεται εργαλείο αποποίησης ευθυνών, αφού πλέον οποιαδήποτε φωτιά μπαίνει, η Πολιτική Προστασία στέλνει προειδοποιήσεις του 112 σε ακτίνα… 50 χιλιομέτρων για να είναι καλυμμένη επικοινωνιακά πριν από κάθε καταστροφή.

Το μόνο που καταφέρνουν με την κατάχρηση του 112 είναι στο τέλος ο πολίτης να το απαξιώσει και να το αγνοεί, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό σε φυσικές καταστροφές. Και τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα κλασσικά θα τα ρίξουν στην κλιματική κρίση, τα ακαθάριστα οικόπεδα και οπουδήποτε αλλού παρά στην κυβέρνηση.

Η ευθύνη μεταφέρεται στον πολίτη, για να καλυφθεί η απουσία του κράτους από την προστασία του λαού και της περιουσίας του. Να κουκουλωθεί η έλλειψη των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα που ευνοούν τους εμπρησμούς. Μόλις χθες, ο Βασίλης Κικίλιας διαφήμιζε τα «υπερσύγχρονα drones» που επιτηρούν την Αττική και μόλις έβαλε τον πρώτο αέρα, δεν προλαβαίνει η πυροσβεστική να σβήνει πυρκαγιές στο Νότο. Πολλοί κάτοικοι του Κορωπίου καταγγέλλουν απουσία πυροσβεστικών δυνάμεων. Καλό είναι να εντοπίζεις γρήγορα την πύρινη εστία, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να έχεις επαρκείς δυνάμεις για να την ελέγξεις. Εμείς κάθε καλοκαίρι πάσχουμε κυρίως στο δεύτερο. Και δυστυχώς τίποτα δεν αλλάζει…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Μπάχαλο και στάχτη – Με τον πρώτο αέρα μπήκαν 2 φωτιές στα Μεσόγεια και η ΠΠ έστειλε 112 στη μισή Αττική!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.