ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Έχει καταλάβει κανείς τι περνάει ο Έβρος;

Ο Έβρος παλεύει εδώ και μέρες με τον «καμένο του εαυτό» – Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη ήταν το τελειωτικό χτύπημα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Έχει καταλάβει κανείς τι περνάει ο Έβρος;
Συντάκτης: Χρήστος Μαγγίνας Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Στάχτες και αποκαΐδια είναι το μόνιμο θέαμα στην Αλεξανδρούπολη με την φωτιά να έχει κατακάψει τα πάντα στο διάβα της και ο Έβρος από εδώ και στο εξής έχει έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να διαβεί.

Ένας δρόμος που ενισχύθηκε από τις φλόγες αλλά δεν διαμορφώθηκε τις τελευταίες εφιαλτικές ημέρες για τον ακριτικό νομό.

Αυτό που όμως πλανάται ως ερώτημα στην σκοτεινή από τους καπνούς ατμόσφαιρα του Εβρίτικου ουρανού, είναι αν έχει αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής.

Άραγε καταλαβαίνει κανείς τι περνάει ο Έβρος; Η απάντηση μάλλον είναι αρνητική αν σκεφτεί κανείς το πώς διαχειρίστηκε τόσο το κράτος όσο και τα ΜΜΕ το πλήγμα που δέχθηκε ένας νομός που αποτελεί την πρώτη εικόνα της χώρας για κάποιον που έρχεται από τη γειτονική Τουρκία.

Αν δε, βάλει στη ζυγαριά το πώς διαχειρίζονται οι Τούρκοι τις δικές τους αντίστοιχες περιοχές που συνορεύουν με την Ελλάδα, ενδεχομένως να τον πιάσει πονοκέφαλος!

Ο Έβρος λοιπόν ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι όπως αναφέρει το Meteo.gr πως δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν τη δασική πυρκαγιά στον Έβρο ως την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος!

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 723.440 στρέμματα (νούμερο που αυξάνεται έως και αυτή την ώρα).

Υιοθετώντας τον ορισμό μιας μέγα-πυρκαγιάς ως μιας πυρκαγιάς που ξεπερνά σε έκταση τα 100.000 στρέμματα, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρουσιάζει στο χάρτη της Εικόνας που ακολουθεί τις μέγα-πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα από το 2002 έως και το 2023.

Πρόκειται για συνολικά 16 μέγα-πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν περισσότερα από 4.200.000 στρέμματα, ουσιαστικά από το 2007 και έπειτα. Μεταξύ αυτών, η δασική πυρκαγιά στον Έβρο αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη σε έκταση μέγα-πυρκαγιά των τελευταίων 21 ετών στην Ελλάδα.

Αν συμπεριλάβουμε μάλιστα τη καταστροφή του Δάσους της Δαδιάς (για ακόμη μια φορά) που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας τότε το τοπίο γίνεται πιο ζοφερό.

Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργείται το εύλογο ερώτημα. Πήρε την έκταση που της έπρεπε αυτή η πρωτόγνωρη καταστροφή που αποδόθηκε και πάλι δίχως ντροπή στην κλιματική κρίση;

Ναι, εκεί την απέδωσαν άνθρωποι που ενδεχομένως γνωρίζουν τον Έβρο μόνο από τον χάρτη.

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καβάφης και μάλλον οι υπεύθυνοι θα πρέπει κάποτε να κοιτάξουν στα μάτια τους κατοίκους του Έβρου οι οποίοι αν δεν καούν, μάλλον θα αποτελέσουν μέρος μιας «θυσίας» καθώς καθημερινώς βρίσκονται αντιμέτωποι με λαθροδιακινητές που κινούνται αμέριμνοι στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας και όχι μόνο οδού.

Ξέρετε, και αυτό έχουν να αντιμετωπίσουν οι Εβρίτες που μετρούν ήδη δύο απώλειες ανθρώπων από το συγκεκριμένο εγκληματικό γεγονός.

Τελικά, ο Έβρος παίρνει την αξία και τον σεβασμό που του πρέπει ή αποτελεί αποκλειστικά αντικείμενο συμφερόντων διαφόρων χωρών; Η απάντηση μάλλον είναι εύκολη και καθόλου σύνθετη..

Exit mobile version