ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Ύδρα: Αν είσαι στην «ελίτ» καις τη χώρα και φεύγεις κύριος – Πώς οι «μπουρλοτιέρηδες» από το Καζακστάν αφέθηκαν ελεύθεροι

Άφησαν τους ολιγάρχες του Καζακστάν να φύγουν ανενόχλητοι από τη χώρα και έριξαν τις ευθύνες στο προσωπικό που απλά εκτελούσε εντολές
Φωτιά στην Ύδρα: Αν είσαι στην «ελίτ» καις τη χώρα και φεύγεις κύριος – Πώς οι «μπουρλοτιέρηδες» από το Καζακστάν αφέθηκαν ελεύθεροι

Από το «μπουρλότο» της Ύδρας μέχρι το πολύνεκρο μακελειό στα Τέμπη, η πραγματικότητα παραμένει μία στην Ελλάδα. Όποιο έγκλημα και αν διαπράξει η «ελίτ» της ολιγαρχίας, θα βρεθούν πάντα έξοδοι διαφυγής για να μείνει ατιμώρητο. Και θα την πληρώσουν κάποιοι «παρακατιανοί» για τα μάτια του κόσμου, την ώρα που οι αυτουργοί του εγκλήματος απολαμβάνουν την ασυλία τους. Και αυτή η ασυλία δεν παρέχεται μόνο στην ντόπια «ελίτ», αλλά και στην εισαγόμενη που έρχεται για… τουρισμό.

Η πυρκαγιά που έκαψε το μοναδικό πευκοδάσος της Ύδρας που φέρεται να ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που έριξαν από πολυτελή θαλαμηγό, δεν έβαλε μόνο φωτιά στο νησί αλλά και σε κάθε έννοια δικαίου. Για την πρόκληση της πυρκαγιάς συνελήφθησαν 13 άτομα από το… πλήρωμα, αλλά οι «VIPS» που επέβαιναν στην πολυτελή θαλαμηγό έφυγαν σαν… κύριοι.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής που μετέβησαν στο πολυτελές γιοτ εξέτασαν προφορικά τους επιβαίνοντες, χωρίς να πάρουν επίσημη κατάθεση έτσι όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Φυσικά την εντολή για να εκτοξευτούν τα πυροτεχνήματα δεν θα μπορούσαν να την είχαν δώσει οι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα οι «επιφανείς» επιβάτες ήταν επτά πολίτες από το Καζακστάν, δύο από την Πολωνία και ένας από τη Βρετανία οι οποίοι έκαψαν την Ύδρα με τη μεγαλομανία τους και στη συνέχεια τους επετράπη να αποχωρήσουν από τη χώρα μας! Και αυτοί που έμειναν πίσω να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα ήταν οι… καμαρότοι. Ακριβώς όπως στα Τέμπη, όπου δεν καταλογίστηκε καμία ευθύνη στον υπουργό Μεταφορών για τον σιδηρόδρομο – καρμανιόλα και όλες οι ευθύνες αποδόθηκαν στον σταθμάρχη και τους μηχανοδηγούς.

Όσο περισσότερο φως ρίχνεται στην υπόθεση της πυρκαγιάς της Ύδρας, τόσο αποκαλύπτεται γιατί οι ένοχοι φυγαδεύτηκαν από ένα κράτος – μπανανία, το ελληνικό.

Στη λίστα των επιβατών του πολυτελούς γιοτ βρίσκονταν πρόσωπα που ανήκουν στην οικονομική «ελίτ» του Καζακστάν. Πρόσωπα τα οποία μάλιστα συνδέονται με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Ένας από αυτούς είναι και ο Daniyar Abulgazin, γνωστός για τις σχέσεις του με τον Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ. Πρόκειται για έναν από τους γαμπρούς του πρώην πρωθυπουργού του Καζακστάν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της χώρας.

Ο Daniyar Abulgazin ξεκίνησε την καριέρα του ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Felix Derzhinsky της KGB της ΕΣΣΔ στη Μόσχα και αποφοίτησε το 1991. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τοποθετήθηκε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν. Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στο περιβάλλον του Κουλιμπάγιεφ, ενώ η προσωπική του περιουσία εκτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης μεταξύ των επιβατών ήταν και η Umut Shayakhmetova, επιχειρηματίας από το Καζακστάν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ηαlyk Bank. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2016 η Umut Shayakhmetova έγινε Πρόεδρος του Διεθνούς Περιφερειακού Συμβουλίου UnionPay στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας, της Ρωσίας και του Καυκάσου. Μαζί της επέβαινε στο γιοτ και ο σύζυγος της Beimbet Shayakhmetov, πρώην κορυφαίος διευθυντής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας, KMG International NV μαζί με την 16χρονη κόρη τους Dinara Shayakhmetova.

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν γιατί οι Αρχές έπαθαν «αγκύλωση» με τις ποινικές ευθύνες των επιβατών της θαλαμηγού και γιατί ο κάθε ολιγάρχης μπορεί να κάνει στάχτη και μπούρμπερη τη χώρα μας για να διασκεδάσει με τα πλούτη του, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κυνηγάει τους βιοπαλαιστές με εξοντωτικά πρόστιμα για το αν έκοψαν τα… χόρτα στην αυλή τους, επιβάλλοντας αλλοπρόσαλλους νόμους πυροπροστασίας.

Τελικά σε αυτή τη χώρα δεν μετράει πόσο μεγάλο είναι το έγκλημα, αλλά πόσο μεγάλη είναι η περιουσία αυτού που εγκλημάτησε. Το μόνο που λείπει είναι να ξεκινήσουν δημοσιεύματα ότι οι Υδραίοι είχαν… ακαθάριστα οικόπεδα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φωτιά στην Ύδρα: Αν είσαι στην «ελίτ» καις τη χώρα και φεύγεις κύριος – Πώς οι «μπουρλοτιέρηδες» από το Καζακστάν αφέθηκαν ελεύθεροι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.