Φωτιές: Το τελευταίο διάστημα γίναμε θεατές μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής.
Διάφοροι παράγοντες είχαν ως συνέπεια να αφήσουν στο πέρασμά τους περισσότερα από 1 εκατ. καμμένα στρέμματα σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Αρκαδία, Ηλεία και Μεσσηνία.
Πλέον όμως, επικεντρωνόμαστε στην επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν έργα υλοτομίας στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να καθαριστούν τα επικίνδυνα σημεία και να προχωρήσουν οι αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις ενόψει του χειμώνα.
Ειδικότερα το πλάνο των άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές περιλαμβάνει:
Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.
Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτηρήσεων των καμένων εκτάσεων αλλά και άμεση εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας για την προστασία τους.
Άμεση απομάκρυνση των ιστάμενων καμένων δέντρων που συγκροτούν κυρίως την παρόδια βλάστηση.
Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίηση αυτών ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο.
Έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (ΔΑΔ) για τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως η άσκηση βόσκησης, θήρας κ.λπ.) που κρίνει αναγκαία η οικεία.
Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών -με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο- για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.
Διαβάστε επίσης:
Φωτιές: Η ενορία του Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων πήγε στη Βόρεια Εύβοια και πρόσφερε βοήθεια
ΕΣΑΚΕ: Στις 6 Σεπτεμβρίου η κλήρωση, άδεια στον Απόλλωνα Πάτρας