ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φράουλες προκαλούν ηπατίτιδα Α

Την πρόσφατη έξαρση Ηπατίτιδας Α εξετάζουν υγειονομικές υπηρεσίες σε ΗΠΑ και Καναδά με την πηγή του προβλήματος να εντοπίζεται σε... φράουλες!

Φράουλες προκαλούν ηπατίτιδα Α
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Στις ΗΠΑ έχουν καταμετρηθεί 17 κρούσματα με Ηπατίτιδα Α το τελευταίο χρονικό διάστημα με 12 από αυτά να έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τα 15 από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καλιφόρνια ενώ ένα βρέθηκε στην Μινεσότα και ένα στη Βόρεια Ντακότα.

Η έξαρση του ιού της Ηπατίτιδας Α σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές της χώρας με τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον Καναδά να αναλαμβάνουν δράση για τον εντοπισμό του προβλήματος.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το κέντρο Αντιμετώπισης και Πρόληψης Επιδημιών και αντίστοιχες τους υπηρεσίες στον Καναδά κατάφεραν να φτάσουν στην πηγή του προβλήματος η οποία φαίνεται πως δεν είναι άλλη από μερικές φράουλες!

Τα στοιχεία που συνέλεξαν κατέληξαν σε οργανικές φράουλες οι οποίες πωλήθηκαν από τις μάρκες της FreshKampo και ΗEB στο διάστημα μεταξύ 5 Μαρτίου και 25 Απριλίου του 2022.

Οι συγκεκριμένες φράουλες πουλήθηκαν σε μεγάλα καταστήματα της χώρας όπως τα Kroger, τα Trader Joe’s και τα Walmart μεταξύ άλλων.

Η FDA, αν και τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν καιρό που έχουν αποσυρθεί από τα ράφια, συμβούλεψε όποιον τυχόν έχει καταψύξει τα συγκεκριμένα προϊόντα να τα πετάξει καθώς μπορεί ακόμη να φέρουν Ηπατίτιδα Α.

Exit mobile version