ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φτιάχνουν «κλίμα» για κυβέρνηση συνεργασίας οι δημοσκόποι – Πάνω από το 50% θέλουν συνεργασία μετά τις πρώτες εκλογές, λέει η MRB

Δημοσκοπικές εταιρείες όπως η MRB, αρχίζουν να «μαζεύουν» την κολακευτική εικόνα για την κυβέρνηση και να προβάλλουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας

Δημοσκοπικές εταιρείες όπως η MRB, αρχίζουν να «μαζεύουν» την κολακευτική εικόνα για την κυβέρνηση και να προβάλλουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

MRB: Μετά από πολλούς μήνες που οι δημοσκοπικές εταιρείες είχαν κάνει «έθιμο» το να… διαπιστώνουν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρούσε μεγάλο προβάδισμα στην πρώτη θέση (παρά την σωρεία σκανδάλων που έχουν βγει στην επιφάνεια) πλέον το κλίμα για την κυβέρνηση είναι τόσο βαρύ και η φθορά τόσο μεγάλη που στις δημοσκοπήσεις αρχίζει να ξεπροβάλει δειλά – δειλά η ανάδειξη της τάσης για… κυβέρνηση συνεργασίας.

Με λίγα λόγια, φαίνεται πως από εκεί που είχαμε κολακευτικά και… γενναιόδωρα ποσοστά για την κυβέρνηση, πλέον οι συστημικές δημοσκοπήσεις αρχίζουν να εμφανίζουν μια πιο προσγειωμένη εικόνα που να ταιριάζει περισσότερο στην σκληρή πραγματικότητα (για τη ΝΔ) και να προετοιμάζουν το κλίμα για μια (ίσως αναπόφευκτη) κυβέρνηση συνεργασίας. Τα όσα σκιαγραφούν οι νέες εκτιμήσεις της MRB, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB μίλησε στην ΕΡΤ και ανέφερε πως στις πρόσφατες τάσεις υπάρχει ερώτηση προς τους πολίτες για το τι θέλουν να γίνει σε περίπτωση που στις πρώτες εκλογές δεν προκύψει κυβέρνηση. Μεταξύ των επιλογών «να πάμε σε επόμενες εκλογές ή να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσοτέρων κομμάτων», το ποσοστό αυτών που απαντούν πως επιθυμούν συνεργασία, αυξάνεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

«Τώρα έχει γίνει πλειοψηφική (σ.σ. η τάση για συνεργασία), ξεπέρασε το 50% αν θυμάμαι καλά. Το κρίσιμο είναι ότι αν αναλύσει κανείς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας του 2019, υπάρχει ένα 35%-40% μόνιμα, το οποίο λέει “δεν θέλω επόμενες εκλογές, θέλω κυβέρνηση συνεργασίας”. Αυτό είναι ένα εύρημα που το βλέπουμε σε κάθε μέτρηση δεν το βάλαμε σε μία έρευνα, το μετρήσαμε αλλά δεν ξέρουμε τι απέγινε. Αυτό είναι σοβαρό ποσοστό. Μπορεί να είναι μειοψηφικό γιατί υπάρχει ένα 60% από την άλλη μεριά που λέει το συμπληρωματικό αλλά είναι μεγάλο το ποσοστό» σημείωσε ο Δημήτρης Μαύρος.

Όσο ζυγώνει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, θα έλεγε κανείς πως κάποιες δημοσκοπικές εταιρείες «προσαρμόζουν» τις προβλέψεις τους σε πιο ρεαλιστικές βάσεις προκειμένου να αποσυνδεθούν από την εικόνα αποθέωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός ότι ξεκίνησε να προβάλλεται το σενάριο της κυβέρνησης συνεργασίας, φανερώνει την ραγδαία πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης στα πραγματικά δημοσκοπικά νούμερα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν γίνονται ήδη κινήσεις στο πολιτικό παρασκήνιο για την δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα λειτουργήσει ως «σωσίβιο» σωτηρίας για τη ΝΔ.

Η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων εκτός ΜΕΘ, η διάλυση της δημόσιας Υγείας, η σωρεία σκανδάλων διαφθοράς (Λίστα Πέτσα, Πάτσης, Χειμάρας, παρακολουθήσεις κ.λπ.) και η τεράστια «κωλοτούμπα» στο Μακεδονικό ζήτημα είναι κάποια από τα κύρια σημεία που προκάλεσαν και προκαλούν βαρύτατη φθορά στην κυβέρνηση, με πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ να γυρίζουν την πλάτη στο κόμμα.

Ως «κερασάκι» στην τούρτα της δημοσκοπικής κατρακύλας ήρθε η αντιμετώπιση που επεφύλαξε η κυβέρνηση στο ζήτημα της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Η σαφέστατα υποτιμητική στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς το ζήτημα, προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους της ΝΔ που διατηρούν μια φιλοβασιλική στάση, άλλα και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους γενικότερα.

Το άγριο γιουχάρισμα που επεφύλαξε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη προς την Λίνα Μενδώνη και τον Παναγιώτη Πικραμμένο (δηλαδή τους μόνους πολιτικούς που εκπροσώπησαν επίσημα την κυβέρνηση στην κηδεία του τέως βασιλιά) ήταν ένα ηχηρό μήνυμα για την μεγάλη δυσαρέσκεια που επικρατεί στους δεξιούς ψηφοφόρους.

Exit mobile version