ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γενναία μείωση της φορολογίας στην «σκληρή» Γερμανία – Στην Ελλάδα παραμένει όνειρο θερινής νυκτός!

O Όλαφ Σόλτς στην Γερμανία προχώρησε σε μεγάλη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, ενώ το Μαξίμου ακόμα αρκείται σε φθηνές δικαιολογίες.
Γενναία μείωση της φορολογίας στην «σκληρή» Γερμανία – Στην Ελλάδα παραμένει όνειρο θερινής νυκτός!

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες σχετικά με τη σταθερή ακρίβεια της ενέργειας στη χώρα μας, όταν ακόμα και στην «σκληρή» και άκαμπτη Γερμανία, με υπερδιπλάσιο βασικό μισθό σε σχέση με την Ελλάδα, ο Όλαφ Σολτς αποφάσισε να μειώσει στο 7% από το 19%, τον συντελεστή στο φυσικό αέριο.

Για ανάλογες μειώσεις στην Ελλάδα, τι έχουμε ακούσει έως τώρα από την κυβέρνηση; Πως ο φόρος στα καύσιμα δεν μειώνεται γιατί το καλοκαίρι προσφέρει ευκαιρία για… «άρμεγμα» των εύπορων τουριστών (Κυριάκος Μητσοτάκης). Πως με μια οριζόντια μείωση της φορολογίας θα ωφεληθούν οι πλουσιότεροι (Άκης Σκέρτσος). Πως αν απαλλαχθούν τα καύσιμα από τους φόρους, δεν θα… δοθούν συντάξεις και επιδόματα (Άδωνις Γεωργιάδης). Πως αν υπάρξουν γενναίες μειώσεις, δεν θα έχουμε πόρους για… Υγεία και Παιδεία (Γιάννης Οικονόμου)!

Φθηνές λαϊκιστικές δικαιολογίες που – αν μη τι άλλο – προσβάλλουν τη νοημοσύνη του λαού. Το Μαξίμου ακόμα και στην ύστατη στιγμή πριν από έναν δύσκολο χειμώνα, αρνείται πεισματικά να «σπάσει αυγά» και να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων του καρτέλ της ενέργειας.

Όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά, η ελληνική κυβέρνηση μόνο τις… 10 πληγές του Φαραώ δεν έχει επικαλεστεί ακόμα, ως επίπτωση για μια οριζόντια μείωση στους κρατικούς φόρους.

Κάποιοι πράττουν το αυτονόητο – Κάποιοι όχι

Ακολουθώντας το σκεπτικό – κοροιδίας της Ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται πως η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, μάλλον διαθέτει πόρους για… πέταμα! Ας δούμε όμως τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Η καταιγίδα της ενεργειακής κρίσης ετοιμάζεται να ξεσπάσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αυτό συνεπάγεται με μια πιθανή κοινωνική έκρηξη στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ποντάρουν στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την στήριξη των αδύναμων, πράττουν το αυτονόητο, δηλαδή προχωρούν στην οριζόντια μείωση της φορολογίας στην ενέργεια. Οι δε κυβερνήσεις που ποντάρουν στον διχασμό, την καταστολή και την αστυνομοκρατία (βλέπε Ελλάδα), πορεύονται προς την καρδιά της κρίσης με φθηνά επιχειρήματα ψευδών διλλημάτων.

Κάπως έτσι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προχώρησε σε μια γενναία μείωση του συντελεστή φυσικού αερίου στο 7%, και δήλωσε πως με αυτό το μέτρο θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα η μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο αναμένεται να ισχύσει έως το τέλος Μαρτίου του 2024!

Μπορεί αυτό το μέτρο να μην αρκεί στον Όλαφ Σολτς για να περιορίσει αποτελεσματικά τη γενικευμένη εσωτερική δυσαρέσκεια για το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, όμως στην Ελληνική πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού η χώρα πορεύεται προς το απόγειο της ενεργειακής κρίσης όντας στον «αυτόματο πιλότο», και έχοντας ως μοναδικό «ανάχωμα» τα διαφόρων ειδών κοροϊδία – «pass»…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γενναία μείωση της φορολογίας στην «σκληρή» Γερμανία – Στην Ελλάδα παραμένει όνειρο θερινής νυκτός!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.