ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιάννης Διακογιάννης: «Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι… Σας αποχαιρετώ»

Η φωνή που μας «ταξίδεψε» από μικρούς κι έγινε στίχος σε τραγούδι, ο δημοσιογράφος που τοποθετήσαμε στην κορυφή όλοι ΕΜΕΙΣ, εκείνος στον οποίο θέλαμε αλλά δε μπορούσαμε να μοιάσουμε. Αυτός ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης.
Γιάννης Διακογιάννης: «Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι… Σας αποχαιρετώ»

Γιάννης Διακογιάννης: Είναι τόσο άτυχες οι γενιές που δεν τον πρόλαβαν μήπως και κατάφερναν να ανακαλύψουν την πραγματική δημοσιογραφία: Πολύ διάβασμα για απόκτηση γνώσεων στις οποίες, όμως, δε γινόταν επίδειξη. Τον άκουγες στη μετάδοσή του κι αισθανόσουν κατ’ αρχήν ότι το χαιρόταν, το απολάμβανε και το μετέφερε αυτό και σ’ εσένα.

Στο ποδόσφαιρο τον συνηθίσαμε αλλά η λατρεία του ήταν ο στίβος. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε κάθε μετάδοση στίβου, διέκρινες την ευτυχία του. Πιστέψτε μας, μπορούσε να μεταδώσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ διότι φρόντιζε να διαβάζει και να έχει ευρύτητα γνώσεων. Αν δεν κάνω λάθος είχε μεταδώσει και τον αγώνα της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική ομάδα μπάσκετ στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1979 στο Σπλιτ.

Αριστοκρατικός, αρχοντικός όχι μόνο στους τρόπους όπου σε κέρδιζε με την ευγένειά του αλλά και στη μετάδοσή του. Ένας πολίτης του κόσμου, με γνώσεις επάνω στον αθλητισμό, στην πολιτική, στη μουσική (η δισκοθήκη του ήταν τεράστια), στα βιβλία, στα κρασιά. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω σε κάποιες αποστολές στο εξωτερικό (για το μπάσκετ). Σε βραδιές που απλώς καθόσουν κι άκουγες τον Γιάννη Διακογιάννη με τον Φίλιππα Συρίγο, να μιλούν, ο καθένας με τον τρόπο του. Και σώπαινες.

Άκουγες, μάθαινες, αισθανόσουν τιμή που ήσουν δίπλα τους και σε δέχονταν ως ακροατή. Τι να έλεγες ΕΣΥ όταν μιλούσαν εκείνοι;

Ο Γιάννης Διακογιάννης εξέφρασε το απόλυτο μοντέλο του δημοσιογράφου. Όπως θα έπρεπε να είναι: Γνώστης χωρίς να κάνει επίδειξη. Λακωνική αλλά λεπτομερής περιγραφή, χωρίς να κουράζει. Ευγενής στους τρόπους, χωρίς να γίνεται γλοιώδης. Αριστοκρατικός χωρίς να είναι σνομπ. Η κριτική του ήταν «κοφτερή» σα λεπίδα, αλλά πάντα με σεβασμό.

Με ακαδημαϊκή και κυρίως κοινωνική μόρφωση που γινόταν αντιληπτή άμεσα. Κι αυτό σου δημιουργούσε αυτομάτως ένα θαυμασμό αλλά και μια απόσταση! Δε στο έλεγε ούτε στο επέβαλλε: ΕΣΥ το δημιουργούσες γιατί πολύ απλά δε γινόταν αλλιώς.

Είναι εκείνος που αναβάθμιζε το ρόλο του αθλητικού συντάκτη, που εκείνες τις εποχές ήταν προκλητικά υποβαθμισμένος. Ο Διακογιάννης, με τη μόρφωση και το πνεύμα του, άνοιξε ένα δρόμο. Ο οποίος δυστυχώς καταστράφηκε και μέρα με τη μέρα γίνεται όχι απλώς δύσβατος αλλά ένας απότομος γκρεμός.

Θυμάστε πως άρχιζε τις μεταδόσεις του; Με την ιδιαίτερη φωνή του και το σφύριγμα στο «σ» να προλογίζει: «Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι, καλησπέρα σας»!

Πλέον, μετά από τόσα χρόνια που μας έκανε παρέα και μας έμαθε αθλητικά, θα μπορούσε να προσθέσει και το «σας αποχαιρετώ».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γιάννης Διακογιάννης: «Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι… Σας αποχαιρετώ»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College