ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί κατέρρευσαν οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τα γεγονότα που πυροδότησαν την χθεσινή βουτιά των μετοχών

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

H χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών θύμισε κάτι από το ζοφερό παρελθόν των αγορών.

Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει «πολλή φασαρία για το τίποτε», ωστόσο η μεγάλη βουτιά των μετοχών, σε συνδυασμό με την πορεία των ομολόγων, κόντρα στο θετικό ευρωπαϊκό κλίμα, δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία. Το 10ετές ομόλογο χθες εκτινάχθηκε στο 4,41%, την ώρα που το ιταλικό σημείωνε σημαντική πτώση.

Mία σειρά από γεγονότα, πάντως, πυροδότησαν την χθεσινή φρενίτιδα πωλήσεων:

*Η ιταλική κρίση που έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά.

*Η κουβέντα που γίνεται για την περικοπή ή μη των συντάξεων.

*Μετά την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II, έγινε ευρέως γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και άντληση κεφαλαίων.

*Τα αποτελέσματα εξαμήνου που έδειξαν αδύνατες επιδόσεις των τραπεζών. Η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος ενώ τα έσοδα προ προβλέψεων υποχωρούν έως και 25% υπονομεύοντας την κερδοφορία των τραπεζών.

*Οι νέοι επιθετικοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων που δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία για τις πιέσεις που ήδη δέχεται και θα δεχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Goldman Sachs σε έκθεση που εξέδωσε πριν το χθεσινό «μίνι κραχ», υπογράμμιζε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ευάλωτες σε εγχώριες και εξωτερικές αναταράξεις πολιτικής και οικονομικής φύσης.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley, στον απόηχο του χθεσινού sell-off, χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των τραπεζών. Χαρακτήρισε, επίσης, λανθασμένη την άρση των capital controls για συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, από τη στιγμή που η έντονη μεταβλητότητα σε συνδυασμό με το προεκλογικό κλίμα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην εμπιστοσύνη των καταθετών.

Και οι δύο επενδυτικές τράπεζες, ενώ στέκονται στη μείωση των κόκκινων δανείων, δεν θεωρούν ανέφικτους τους στόχους που θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα αφορούν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) την επόμενη τριετία.

Βέβαια για να καταφέρουν οι τράπεζες να πετύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να βοηθήσει και η ανάπτυξη, η οποία θα έπρεπε να βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο με τον τουρισμό να καταγράφει νέα ρεκόρ και η αγορά real estate να ανακάμπτει μετά από πολλά χρόνια μιζέριας.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν όλα τα εργαλεία (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ρυθμίσεις κ.ά) διαθέσιμα και είναι πολύ κοντά στον μηδενισμό του ELA, έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσουν την κρίση πίσω, αρκεί να βοηθήσει η ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Exit mobile version