Η 25η Μαρτίου και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι αναμφίβολα μία πολύ μεγάλη γιορτή για τον Χριστιανισμό και φυσικά την Ελλάδα.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η συγκεκριμένη μέρα έχει ταυτιστεί με τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά, αφού οι περισσότερες οικογένειες τρώνε το συγκεκριμένο φαγητό ανήμερα της εθνικής επετείου.
Γιατί όμως επιλέγουμε κάτι τέτοιο;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (25/3)
Η εξήγηση για την ψαροφαγία συνδέεται με την εκκλησιαστική παράδοση, η οποία μέσα στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής, επιτρέπει μόνο δύο εξαιρέσεις στις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι.
Η μία είναι φυσικά ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η δεύτερη Κυριακή των Βαΐων.
Το θέμα της σκορδαλιάς τώρα, προέρχεται και αυτό πολύ παλιά και άρχισε από τα νησιά του Ιονίου όπως στη Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.
Έτσι ενισχύεται η εκδοχή που θέλει την Ιταλική κουζίνα να έχει επηρεάσει το συγκεκριμένο κομμάτι του φαγητού.