Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτας έκανε παρέμβαση για τον θάνατο 68 ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά.
Κρήτη: Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα παραγγελία να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Ζήτησε, μάλιστα από τον εισαγγελέα Εφετών να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).
Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Μαρτυρίες-ΣΟΚ
Μαρτυρίες για την κατάσταση που φέρεται να επικρατούσε στο γηροκομείο στα Χανιά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες ημέρες η ιατροδικαστική έκθεση των τεσσάρων ειδικών που εξέτασαν την σορό της 88χρονης ηλικιωμένης από την Κίσσαμο Χανίων, καθώς αν αποδειχτούν τα όσα καταγγέλλει η οικογένειας της, τότε ο θάνατος της πριν από 11 μήνες δεν θα οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς, όπως ενημερώθηκαν σε πρώτη φάση οι συγγενείς της, αλλά σε σοβαρότερους λόγους για τους οποίους θα βαρύνετε ο ιδιωτικός οίκος ευγηρίας που βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών.
Όπως ανέφερε ο γιος της ηλικιωμένης, στην εκπομπή Tlive, η μητέρα του, μετά από ενημέρωση που είχε λίγο διάστημα μετά τον θάνατο της, είχε πέσει από το κρεβάτι και είχε χτυπήσει σοβαρά, κάτι που δεν έμαθε ποτέ από επίσημα χείλη του κέντρου.
«Είχε πληγή στο κεφάλι που χωρούσε λέει δάχτυλο και δεν την πήγαν πουθενά, την άφησαν εκεί να πεθάνει!» είπε ο άνδρας, σημειώνοντας πως λίγες μέρες πριν από τον θάνατό της, οι άνθρωποι της κλινικής τους έλεγαν πως η ηλικιωμένη είχε πάθει ουρολοίμωξη.
Για τον λόγο αυτό πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η ιατροδικαστική έκθεση θα αποτελέσει το «κλειδί» για τις περεταίρω έρευνες των Αρχών, ενώ άλλοι περιμένουν με αγωνία τις επόμενες κινήσεις του εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση καθώς υπάρχει περίπτωση να ζητήσει την εκταφή κι άλλων από τους 68 συνολικά θανάτους ηλικιωμένων που σημειώθηκαν στο γηροκομείο τον τελευταίο χρόνο.
«Έίχαν δεμένους παππούδες και γιαγιάδες από τα χέρια και τα πόδια»
Σύμφωνα με το MEGA, τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία έρχεται να προστεθεί η σοκαριστική μαρτυρία μιας γυναίκας, η μητέρα της οποίας 61 ετών μόλις και χωρίς παθολογικά προβλήματα, πέθανε στο εν λόγω γηροκομείο έχοντας υποστεί – βάσει των όσων κατήγγειλε η ίδια – σκληρή κακομεταχείριση στους 8 μήνες που έζησε σε αυτή τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.
Η μαρτυρία της γυναίκας: «Τον Οκτώβριο του 2020 με βοήθησε η Πρόνοια στα Χανιά. Πήγα τη μητέρα μου σε αυτό το γηροκομείο. Η μητέρα μου είχε ψυχιατρικά προβλήματα, όχι παθολογικά. Όταν πήγα τη μητέρα μου στο γηροκομείο ήταν 100 κιλά και με τις πρώτες εξετάσεις με 40 αιματοκρίτη.
Σε τρεις ημέρες της άλλαξαν την αγωγή, της έδωσαν πιο βαριά φάρμακα δεν είχε καν επαφή με το περιβάλλον. Πήγαινα εγώ συνέχεια εκεί και δεν με αναγνώριζε καθόλου. Στον μήνα επάνω την κατέβασαν στο υπόγειο που ήταν κάτι γιαγιάδες και παππούδες γύρω στα 20 άτομα, δεμένοι σε έναν διάδρομο από τα χέρια, από τα πόδια. Το είδα με τα μάτια μου.
Ήταν ένας διάδρομος, είχε μια ράμπα και ήταν όλοι γέροντες δεμένοι. Έλυνα τη μάνα μου και όταν το έβλεπαν μου φώναζαν.
Στους δύο μήνες πάνω έβλεπα ότι η μάνα μου χάνει πολλά κιλά. Δεν έτρωγε. Πήγαινα δύο φορές τη μέρα και την τάιζα επιπλέον. Το φαγητό της ήταν πολύ λίγο. Η μάνα μου δεν έπινε νερό, έπρεπε κάποιος να της δώσει. Είχε λιώσει, έμειναν μόνο τα κόκκαλά της.
Τον Ιούνιο του 2020 με πήραν τηλέφωνο ότι πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Μάρτιο κι Απρίλιο δεν μας άφηναν να πάμε λόγω κορονοϊου. Πήγα να πληρώσω, μου έλεγαν ”όλα καλά κι ωραία” και η μάνα μου ήταν πεθαμένη. Αύριο το πρωί θα πάω να καταθέσω στην αστυνομία.»
«Μέσα σε οκτώ μήνες έζησα τραγικές στιγμές. Το έβλεπαν όλοι εκεί. Γνωρίζω κοπελιές και μου τα έλεγαν εδώ είναι μαρτύριο. Πήγαινα κι έβρισκα τη μάνα μου δεμένη στα χέρια και τα πόδια. Τα έζησα, τα είδα και τα ξέρουν οι συγγενείς μας. Όταν ανοίξαμε το φέρετρο το σώμα της λιωμένο. Μόνο κόκκαλα, ήταν σαν τον εξωγήινο. Σαν να είχε πεθάνει 6 μήνες».
Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα, προκάλεσε η υπόθεση που συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τους μυστηριώδεις θανάτους ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρία στα Χανιά της Κρήτης. Εκεί όπου βρήκαν τον τελευταίο χρόνο τον θάνατο 68 τρόφιμοι, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για καταγγελίες από συγγενείς τους για ακραία κακοποίηση των τροφίμων που έφθαναν στο όριο των βασανιστήριων.
Για φιάσκο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου
Για φιάσκο και ανυπόστατες καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου που έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μονάδας, Ιωάννης Σφακιωτάκη δεν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις ούτε καμία παράβαση. Ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του ο κ.Σφακιωτάκης αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου παρουσία εισαγγελικών αρχών και ιατροδικαστών στην οποία δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό.
Μάλιστα έγιναν και συνεντεύξεις με τους τρόφιμους προκειμένου εισαγγελέας και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά την αιφνιδιαστική εκείνη έρευνα του Μαρτίου εντοπίστηκαν 2 τρόφιμοι να είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, με ιατρικούς ιμάντες και μόνο στο σημείο του χεριού για λόγους ασφαλείας καθώς επρόκειτο για βαριά περιστατικά.
Σύμφωνα με τον κ.Σφακιωτάκη από την έρευνα εκείνη και μετά δεν είχαν καμία άλλη ενόχληση. Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκαν για την εκταφή της ηλικιωμένης στην οποία συμμετείχαν ιατροδικαστές από την πλευρά της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του γηροκομείου δεν εντοπίστηκαν κατάγματα ή άλλες κακώσεις και είναι σε αναμονή του τελικού πορίσματος προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους μη αποκλείοντας ακόμα και το γεγονός να προχωρήσουν σε μηνύσεις.
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν κατάγματα ή κακώσεις των οστών ενώ εκκρεμούν τα ιστολογικά, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αναμένεται η επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών σχετικά με τα αποτελέσματα της εκταφής, ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία του θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, εάν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή την εγκατάλειψη.
Το cretapost βρέθηκε στο κοιμητήριο όπου έγινε η εκταφή της σορού με τα σημάδια της διαδικασίας που προηγήθηκε να είναι εμφανή και σήμερα.