ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γκερνίκα: Ο βομβαρδισμός που ενέπνευσε τον Πικάσο

Πριν από 83 χρόνια, η καταστροφή της μικρής βασκικής πόλης από τους ναζί, γέννησε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς πίνακες του 20ου αιώνα

Γκερνίκα: Ο βομβαρδισμός που ενέπνευσε τον Πικάσο
Γκερνίκα: Ο βομβαρδισμός που ενέπνευσε τον Πικάσο
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Γκερνίκα. Ένα όνομα, μια ιστορία ανείπωτου ανθρωπίνου πόνου και μια πηγή έμπνευσης για ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που δημιούργησε στη ζωή του ο Πάμπλο Πικάσο.

Πριν από 83 χρόνια, αυτή η μικρή βασκική πόλη έμελε να γράψει τη δική της ιστορία ως θύμα του ναζισμού, αλλά και του δικτάτορα Φράνκο. Στις 26 Απριλίου του 1937, γερμανικά και ιταλικά αεροπλάνα, τα οποία στήριζαν το πραξικόπημα του στρατηγού Φράνκο κατευθύνθηκαν προς την περιοχή και βομβάρδισαν την Γκερνίκα. Ο βομβαρδισμός, ένας από τους πρώτους εναντίον του άμαχου πληθυσμού, είχε προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και είχε σοκάρει τον πλανήτη.

Γκερνίκα: Ο βομβαρδισμός που ενέπνευσε τον Πικάσο για το κορυφαίο αριστούργημα της καριέρας του

Ένα βομβαρδισμός που εκ πρώτης ξεκλήρισε μια ολόκληρη περιοχή, αλλά και που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Ισπανό ζωγράφο, Πάμπλο Πικάσο. Ποτέ άλλοτε μια τέτοια τραγωδία δεν απέκτησε τόσο καλλιτεχνικό πρόσωπο, το οποίο βέβαια γέννησε και αρκετές αντικρουόμενες απόψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσέρνομπιλ: Σαν σήμερα η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή της ιστορίας (vids)

Ένας πίνακας που αποτυπώνει πλήρως την θηριωδία των ναζί, αλλά και που ακόμα και σήμερα η Γκερνίκα δεν αντιμετωπίζει τον σεβασμό που αξίζει ως προς το όνομά της, το οποίο προφέρεται λόγω έλλειψης γνώσης λανθασμένα.

Πάμπλο Πικάσο: Η έκθεση του 1937

Τα μέλη της ισπανικής δημοκρατικής κυβέρνησης ήθελαν το περίπτερο της Ισπανίας στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937 που ήταν αφιερωμένο στην Τέχνη και την Τεχνολογία, να φιλοξενεί έναν πίνακα που θα εξέθετες τις θηριωδίες του αρχιστράτηγου Φράνκο και των συμμάχων του. Έτσι στράφηκαν σε έναν από τους πιο διάσημους ισπανούς ζωγράφους, τον Πάμπλο Πικάσο που είχε ήδη τύχει αναγνώρισης από τη δεκαετία του ’10 για την κυβιστική του καλλιτεχνική έκφραση.

Ο Πικάσο δεν χρειάστηκε να πάει μακριά για να φιλοτεχνήσει τον πίνακα για την έκθεση του Παρισιού, καθώς ζούσε στη Γαλλία από το 1904, από όπου και εξέφραζε τη διαφωνία του με το απολυταρχικό στρατιωτικό καθεστώς της χώρας του. Ο ζωγράφος δημιούργησε τη Γκουέρνικα παρότι βρισκόταν μακριά από την Ισπανία από το 1934, ενώ και μετά δεν επέστρεψε ποτέ στη χώρα του.

 

Exit mobile version