Google: Τιμά τον σερ Άρθουρ Λιούις
Ποιος ήταν ο σερ Άρθουρ Λιούις, τον οποίο τιμά η Google...Όπως συνηθίζει η Google μέσω του Doodle, τιμά κάθε φορά πρόσωπα τα οποία έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.
Αυτή τη φορά η Google τιμά τον σερ Άρθουρ Λιούις, ο οποίος είναι βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. Η 10η Δεκεμβρίου δεν είναι τυχαία ημερομηνία για τον σερ Άρθουρ Λιούις.
Τη μέρα αυτή, το 1979, του είχε απονεμηθεί το κορυφαίο βραβείο για την πρωτοποριακή εργασία του για τη μοντελοποίηση των οικονομικών δυνάμεων που επηρεάζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο σπουδαίος οικονομολόγος γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1915 και έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουνίου 1991.
Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Τζορτζ και της Ίντα Λιούις. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήτα επτά ετών και τον μεγάλωσε η μητέρα του. Ο Λιούις ήταν χαρισματικός μαθητής και είχε προαχθεί δύο τάξεις. Τελείωσε το σχολείο στα 14 και άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος ενώ περίμενε να δώσει εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο. Αρχικά ήθελε να γίνει μηχανικός, ωστόσο άλλαξε γνώμη και προσανατολισμό και ασχολήθηκε με τα οικονομικά γιατί κατάλαβε πως κανείς δεν θα προσλάμβανε μαύρο μηχανικό στις εταιρείες που υπήρχαν στις Βρετανικές Αποικίες.
Σε ηλικία 18 ετών κέρδισε υποτροφία για το LSE στο Λονδίνο και έγινε ο πρώτος μαύρος που σπούδασε στο φημισμένο οικονομικό πανεπιστήμιο. Η πορεία του ήταν εξαιρετική. Εργάστηκε μάλιστα στο LSE μέχρι το 1948. Μια χρονιά πριν είχε παντρευτεί την Γκλάντις Τζέικομπς με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
Το 1948 εκλέχθηκε στη θέση του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπου μετακόμισε με την οικογένειά του. Δίδαξε εκεί έως το 1957. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανέπτυξε και το έργο που του χάρισε το Νόμπελ Οικονομίας.Το 1963 έγινε ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας και την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται στο Πρίνστον στις ΗΠΑ. Εκεί εργάστηκε δύο δεκαετίες, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1983. Το 1979 μοιράστηκε στο Νόμπελ με τον Θίοντορ Σουτλς. Είχε διπλή υπηκοότητα, βρετανική και από την Αγία Λουκία στις Μικρές Αντίλλες.