Η Ελλάδα χάνεται με την υπογεννητικότητα: Χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια
Υπογεννητικότητα: Το 2022 η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια - To 2050 ο πληθυσμός θα είναι μόλις 7,5 εκατομμύρια!Ολοένα και πιο εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα λόγω της ραγδαίας δημογραφικής συρρίκνωσης της. Τα στοιχεία που αντλούνται από περιοχές της επαρχίας είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης, και όχι να πορευτεί η χώρα με τα ημίμετρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ασφαλώς πρέπει να υπάρξουν και δράσεις τέτοιες, ώστε να ενισχυθεί στους πολίτες η κουλτούρα της τεκνοποίησης και της αξιοποίησης της γονιμότητας. Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται ευαισθητοποίηση από δύο πλευρές: και από το κράτος και από την κοινωνία.
Το «καυτό» ζήτημα της υπογεννητικότητας συζητήθηκε στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών που πραγματοποιήθηκε 4-6 Οκτωβρίου στη Μήλο. Το συνέδριο συγκέντρωσε εκπροσώπους της κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η τραγική πρόβλεψη ότι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν θα ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια και ο γγ της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος ανέφερε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από μια απλή διαπίστωση της υπογεννητικότητας που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει, και να πάμε σε μια πιο ουσιαστική δράση όχι μόνο μέσα από μέτρα οικονομικής στήριξης, αλλά και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού περί πρόληψης και διαφύλαξης της γονιμότητας».
Όπως είναι αυτονόητο, η υπογεννητικότητα μαστίζει ιδιαίτερα τις μικρές κοινωνίες, όπως είναι τα μικρά νησιά. Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα καθώς και η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα γεγονός, το οποίο εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία 35-40 χρόνια. Το 2022 η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια, ανέφερε ο Νικόλαος Ζυγουρόπουλος, MD, ARSOG, AFRSH, MBA (INSEAD), MChem (Oxford University), χειρουργός γυναικολόγος – μαιευτήρας, ακαδημαϊκός υπότροφος, βοηθός καθηγητής Πανεπιστήμιου Ιατρικής και Φαρμακευτικής «Carol Davila».
Η Ελλάδα πρόσθεσε, έχει από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια. Συμπλήρωσε ότι για να διασφαλιστεί η συνέχιση ενός έθνους/χώρας/περιοχής, ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει διαχρονικά να διατηρείται πάνω από 2,1 παιδιά/γυναίκα.
Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Οι εκπρόσωποί τους αναφέρθηκαν εκτενώς στην αιματολογική εξέταση της ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), την δωρεάν διάθεση της οποίας ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Όπως είπαν, μπορεί να αποτελέσει ένα καίριο εργαλείο για τις γυναίκες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίζουν το ωοθηκικό τους απόθεμα έγκαιρα.
Μόνο μία στις 10 γυναίκες γνωρίζουν ότι μετά τα 35 έτη ξεκινάει η σταδιακή έκπτωση του ωοθηκικού αποθέματος, η οποία κορυφώνεται μετά τα 40. Το 48% δηλώνει ότι οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης στην ηλικία των 40 κυμαίνονται μεταξύ 30-50%, ενώ στην πραγματικότητα είναι μεταξύ 3-5%…. Ως κύρια βασική πηγή ενημέρωσης αναφέρεται σε ποσοστό 60% το διαδίκτυο και μόνο 24% το σχολείο. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. «Εάν συνειδητοποιήσει κανείς τα παραπάνω νούμερα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι δραματικό το μέγεθος της άγνοιας των ανθρώπων για ένα τόσο θεμελιώδες και προσωπικό ζήτημα, το οποίο τους αφορά», ανέφερε ο κ. Πάντος.
Πρόσθεσε ότι «με τον ίδιο απότομο ρυθμό πέφτουν οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού με την αύξηση της ηλικίας, είτε με φυσική είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτό είναι θεμελιώδες να συμπεριλαμβάνεται σε όποια ενημέρωση».
Δεν αρκούν μόνο οι καμπάνιες ενημέρωσης
Η ενημέρωση για τη βιολογική συμπεριφορά της γονιμότητας (ανάλογα την ηλικία) είναι όντως ένα ζήτημα που πρέπει να προωθηθεί από τους αρμόδιους φορείς, διότι η άγνοια γι’ αυτά τα θέματα είναι τεράστια και γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως τα κενά της εκπαίδευσης. Δυστυχώς στο άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε σήμερα, δίνεται πολύ μεγαλύτερο προβάδισμα στη woke ατζέντα που δημιουργεί σύγχυση φύλου στα παιδιά, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται τα βιολογικά χαρακτηριστικά των 2 φύλων, όπως είναι η γονιμότητα.
Αλλά και πάλι δεν θα αρκούσε μόνο η ενημέρωση για τη γονιμότητα για να φέρει αποτελέσματα, καθώς θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ενισχυθεί η κουλτούρα της παραδοσιακή οικογένειας, κάτι που δυστυχώς τορπιλίζεται από το αφήγημα του ακραίου δικαιωματισμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Νότιας Κορέας, όπου ξοδεύονται τεράστια ποσά για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, και παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι η χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας στον κόσμο (0,72 γεννήσεις ανά γυναίκα), και μάλιστα τo 2023 πουλήθηκαν στη χώρα περισσότερα καρότσια για σκύλους, παρά για μωρά!
Η τεκνογονία είναι πάνω απ’ όλα θέμα νοοτροπίας, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει μόνο με καμπάνιες πρόληψης και ενημέρωσης. Είναι ένα πρόβλημα βαθύτερο, που η λύση του έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές του ίδιου του κράτους. Η οικογένεια πρέπει να παρουσιαστεί και πάλι ως πρότυπο ζωής και όχι ως «εμπόδιο» στην καριέρα, τη σεξουαλική «απελευθέρωση» και την αυτοπροβολή. Δυστυχώς αυτά είναι που εμπνέονται στις νέες γενιές σήμερα, από το υπάρχον σύστημα.