ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα ψυχορραγεί – Δημογραφικός θάνατος στην Ήπειρο με 29 επιπλέον σχολεία να μπαίνουν σε αναστολή λειτουργίας

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η ερημοποίηση της Ηπείρου λόγω της υπογεννητικότητας - Η Ελλάδα πρέπει να σημάνει συναγερμό στο δημογραφικό

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η ερημοποίηση της Ηπείρου λόγω της υπογεννητικότητας - Η Ελλάδα πρέπει να σημάνει συναγερμό στο δημογραφικό.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ελλάδα – Δημογραφικό: Όλο και πιο βαθιά στη δίνη του δημογραφικού βυθίζεται η πατρίδα μας, με την εικόνα ερήμωσης να αποτυπώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο στην Ήπειρο. Ο πληθυσμός στις επαρχίες της Ηπείρου συρρικνώνεται και η νέα γενιά εγκαταλείπει τα χωριά της, διότι το κράτος δεν μεριμνά για να παράσχει κίνητρα και διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να φρενάρουν τη μετακίνηση του πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα.

Ένα μέρος της πατρίδας μας που χρειάστηκαν υπεράνθρωποι αγώνες και ηρωικές μάχες για να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην εποχή μας παραδίδεται στη λησμονιά και την εγκατάλειψη. Κάθε χρόνο, ο απολογισμός των σχολείων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας είναι τραγικός και σοκάρει με τα νούμερά του.

Για το επερχόμενο σχολικό έτος 2023-2024 πρόκειται να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας 29 σχολεία λόγω χαμηλού αριθμού μαθητών, στις  περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Πρόκειται για συνολικά 29 εκπαιδευτικά ιδρύματα -19 Νηπιαγωγεία και 10 Δημοτικά σχολεία- σε 25 χωριά της Ηπείρου, ενώ το πλέον παράδοξο είναι ότι μέχρι και ένα νηπιαγωγείο μέσα στην πόλη της Άρτας βρίσκεται στη λίστα των σχολείων που θα κλείσουν!

Η απόφαση ελήφθη πριν από μερικές ημέρες και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Δευτέρα 7 Αυγούστου. Για την ώρα τα σχολεία θα τεθούν σε αναστολή και όχι οριστικό «λουκέτο», ωστόσο τίποτα δεν προμηνύει ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο, ώστε να έχουν πιθανότητα να ξαναλειτουργήσουν στα επόμενα χρόνια.

Και ειδικά με την ανύπαρκτη πολιτική που εξακολουθεί να έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το δημογραφικό, τίποτα δεν δημιουργεί αισιοδοξία για το ότι η Ήπειρος θα αποκτήσει ξανά ζωή και χαρούμενες παιδικές φωνές. Στη δε Μακεδονία έβαλαν «λουκέτο» 117 σχολεία, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Όλη η ακριτική Βόρεια Ελλάδα χάνεται χρόνο με τον χρόνο, και η μόνη «απάντηση» της Πολιτείας είναι η αντικατάσταση των Ελλήνων με ετερόκλητα πλήθη που δεν έχουν καμία σύνδεση με την ιστορία, την ψυχή και τη συλλογική ταυτότητα της Ελλάδας.

Με ένα σοβαρότατο πρόβλημα υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και μετανάστευσης των νέων λόγω ανεργίας, δημιουργείται μια τάση αναγκαστικής αστυφιλίας που ερημώνει τα χωριά μας και τα αφήνει στο έλεος των «αναμορφωτών» της χώρας. Και δυστυχώς κανένα κίνημα δεν ασχολείται με αυτό το δράμα, γιατί ακόμα ασχολούμαστε μόνο με τις… παραλίες.

Αναλυτικά η λίστα με τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά το έτος 2023-2024:

Νηπιαγωγεία

Άρτα:

Θεσπρωτία:
Νηπιαγωγείο Γκρίκας, Νηπιαγωγείο Καρβουναρίου, Νηπιαγωγείο Κεστρίνης.

Ιωάννινα:

Νηπιαγωγείο Αβγού, Νηπιαγωγείο Βοτονοσίου, Νηπιαγωγείο Διστράτου, Νηπιαγωγείο Μηλιωτάδων, Νηπιαγωγείο Πλατανούσας, Νηπιαγωγείο Τσεπελόβου.

Πρέβεζα:
Νηπιαγωγείο Βουβοποτάμου, Νηπιαγωγείο Καστροσυκιάς, Νηπιαγωγείο Πέτρας.

Δημοτικά Σχολεία

Άρτα:

Ιωάννινα:
Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου, Δημοτικό Σχολείο Ζωοδόχου, Δημοτικό Σχολείο Κοντινών, Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς Κουκλεσίου και Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρόπουλου (σημειώνεται ότι το τελευταίο σχολείο υπάρχει μόνο στα χαρτιά καθώς έχει ιδρυθεί ως μονάδα αλλά δεν έχει κατασκευαστεί διδακτήριο).

Exit mobile version