ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα τρέμει την Κινεζική κατασκοπεία – Τέλος τα Κινεζικά μηχανήματα

Έφτασε η ώρα της Ελλάδας να αντικαταστήσει τα λογισμικά με αντίστοιχα δυτικής κατασκευής για να προστατεύσει κρίσιμες αμυντικές υποδομές
Η Ελλάδα τρέμει την Κινεζική κατασκοπεία – Τέλος τα Κινεζικά μηχανήματα

Ελλάδα: Στην αλλαγή συστημάτων παρακολούθησης, ασφάλειας και λογισμικών κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) κινεζικής κατασκευής, τόσο στο Πεντάγωνο όσο και σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ενόπλων ∆υνάμεων, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Διονυσόπουλος, αιτία είναι η ανησυχία ότι τα συγκεκριμένα κυκλώματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή κινεζικής κυβερνοκατασκοπείας εις βάρος της χώρας μας και κατ’ επέκταση και των δραστη- ριοτήτων που σχετίζονται με την ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

Η αντικατάσταση των σχετικών συσκευών με άλλα αντίστοιχα συστήματα δυτικής κατασκευής βρίσκεται ήδη εδώ και περισσότερο από δύο μήνες σε εξέλιξη, με την πορεία υλοποίησης της δράσης να εξελίσσεται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, λόγω και της σχετικής πίεσης που ασκείται από πλευράς ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση της Συμμαχίας που αφορά το σύνολο των κρατών-μελών της.

Πρόκειται για συσκευές όπως κάμερες ασφαλείας, δρομολογητές και άλλα δικτυακά εξαρτήματα, τα οποία θα μπορούσαν να είτε να «μολυνθούν» είτε να περιέχουν προσκολλημένο κακόβουλο λογισμικό με δυνατότητα να στέλνει τα δεδομένα που συλλέγει σε κινεζικούς διακομιστές, κοινοποιώντας ευαίσθητες πληροφορίες σε κέντρα εκτός Συμμαχίας.

Τα συγκεκριμένα συστήματα διασυνδέονται είτε με κλειστά τοπικά δίκτυα είτε ακόμη και με το Ιντερνετ (κατά πλειοψηφία) για την εύκολη πρόσβαση στη ζωντανή εικόνα από μεριάς του χρήστη, ενώ σε αρκετές περι- πτώσεις και προκειμένου να υπάρχει απομακρυσμένη πρόσβαση αλλά και αποθήκευση των δεδομένων χρησιμοποιούνται συστήματα και διακομιστές (servers) τα οποία βρίσκονται εκτός συνόρων και ελέγχονται είτε από τις εταιρείες είτε από τις Αρχές του κράτους που τους φιλοξενεί.

Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κινεζικών εταιρειών είτε ελέγχεται από το Πεκίνο, είτε δημιουργήθηκαν με κεφάλαια του κινεζικού κράτους, έχει χτυπήσει συναγερμό στις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση της χώρας μας, με αποτέλεσμα, ιδιαί- τερα το τελευταίο εξάμηνο, να παρατηρείται μαζική απόσυρση κινεζικών συσκευών από δομές της Συμμαχίας.

Η λήψη μέτρων αντιμετώπισης της εν δυνάμει κινεζικής κατασκοπείας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός ελληνικού εδάφους σχετίζεται και με την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, μέσω της ενεργοποίησης βάσεων σε διάφορα σημεία της χώρας για τη φύλαξη και την ασφάλεια των οποίων χρησιμοποιούνται και μέσα που δεν έχουν κατασκευαστεί σε χώρες της ∆ύσης.

Άλλωστε η Ουάσινγκτον έχει εδώ και περισσότερο από 5 χρόνια δημιουργήσει μια μαύρη λίστα εταιρειών που συνδέονται με το καθεστώς του Πεκίνου και ενδέχεται να αποτελούν όργανα κατασκοπείας του, απαγορεύοντας στο στρατιωτικό προσωπικό να χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, υπολογιστές και router (δρομολογητές) από αυτές τις εταιρείες.

Να σημειώσουμε πως αν και η Ελλάδα προστέθηκε σχετικά πρόσφατα στη λίστα των ΝΑΤΟϊκών χωρών που λαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης της προσπάθειας κινεζικής διείσδυσης στα συστήματα ασφάλειάς τους, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Μεγ. Βρετανία, έχουν ήδη λάβει περιοριστικά μέτρα ως προς τη χρήση καμερών που έχουν κατασκευαστεί από κινεζικές εταιρείες, υπό τον φόβο ότι αυτού του είδους τα συστήματα και τα μικροτσίπ που χρησιμοποιούν αποθη- κεύουν εικόνα την οποία εν συνεχεία αποστέλλουν σε cloud των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα τρέμει την Κινεζική κατασκοπεία – Τέλος τα Κινεζικά μηχανήματα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.