Οι Έλληνες αγρότες δεν αγωνίζονται απέναντι στις ανίσχυρες ελληνικές κυβερνήσεις αλλά απέναντι στα διεθνή κατεστημένα που θέλουν να αλλάξουν τον πλανήτη, πλήττοντας την τελευταία γραμμή άμυνας των λαών.
Η γη, η γεωργική και η ζωική παραγωγή, είναι η τελευταία δυνατότητα των λαών να παράξουν τροφή με τον παραδοσιακό και φυσικό τρόπο.
Δεν… τρελάθηκαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη και βγήκαν στους δρόμους, μαζί με τους οποίους και οι Έλληνες. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και έχουν να κάνουν με το πώς θα είναι ο κόσμος σε λίγα χρόνια από σήμερα.
Η δυνατότητα που έχουν κάποιοι άνθρωποι να καλλιεργούν την γη και να διοχετεύουν τα προϊόντα τους στις τοπικές αγορές πλήττεται βαρύτατα από την τρέλα του «Farm-to-Fork».
Τι είναι αυτό; Πρόκειται για το πρόγραμμα της Ε.Ε. που απαιτεί τεράστιες περικοπές στη χρήση καυσίμου ντίζελ, λιπασμάτων με βάση τα νιτρικά άλατα και στο μέγεθος των κοπαδιών των κτηνοτρόφων, ώστε όπως σημειώνεται να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου που βλάπτουν το κλίμα.
Οι Έλληνες αγρότες απέναντι στα διεθνή κατεστημένα – Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αν το Farm to Fork εφαρμοστεί παγκοσμίως, η αύξηση του κόστους στα τρόφιμα, λόγω της μείωσης της παραγωγής θα φτάσει ακόμα και στο 89%.
Τι θα γίνει όμως αν εξαφανιστεί σιγά σιγά ο αγροτικός πληθυσμός από την Ευρώπη; Προφανώς οι άνθρωποι δεν θα πάψουν να χρειάζονται τροφή. Έτσι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να εισάγει γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες, οι οποίες λόγω της αύξησης της παραγωγής θα εκπέμψουν αυτές παραπάνω διοξίδιο του άνθρακα.
Η Ευρώπη υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί με τις πολιτικές της Ε.Ε. σε καθαρό εισαγωγέα τροφίμων από χώρες που δραστηριοποιούνται οι μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων.
Θα πει κάποιος πως το Farm to Fork ευνοεί τους μικρούς αγρότες όμως η αλήθεια είναι πως για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να έχουν κερδοφορία θα πρέπει να κάνουν μία σειρά από επενδύσεις που δεν είναι δυνατό να αντέξουν στο τρέχον πλαίσιο (π.χ. αγορά τρακτέρ Euro 6).
Διαβάστε επίσης: