ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η υγεία του πολίτη σε αναμονή: Στο Θριάσιο, πάνω από 1.400 ασθενείς περιμένουν ως και 8 μήνες να χειρουργηθούν!

Σοβαρές ελλείψεις που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων ασθενών, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο
Η υγεία του πολίτη σε αναμονή: Στο Θριάσιο, πάνω από 1.400 ασθενείς περιμένουν ως και 8 μήνες να χειρουργηθούν!

Χιλιάδες πολίτες βλέπουν την υγεία τους να διακινδυνεύεται, όντας «παγιδευμένοι» σε ατελείωτες λίστες αναμονής επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τα άλλα υποσχόταν προεκλογικά ότι η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας θα ήταν μία… βασική προτεραιότητά του.

Πολίτες που καταθέτουν τον οβολό τους από το υστέρημά τους στους υπέρογκους φόρους του κράτους, βλέπουν ως ανταπόδοση από εκείνο να τους γυρίζει την πλάτη στην ώρα ανάγκης, όταν υπάρχει δηλαδή ένα πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ένα διαλυμένο Σύστημα Υγείας που λειτουργεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και «βουλιάζει» όλο και περισσότερο λόγω της υποστελέχωσής του, αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις που εκκρεμούν και αναγκάζει τους ασθενείς είτε να πληρώσουν μια περιουσία σε ιδιωτική δομή Υγείας για να χειρουργηθούν – είτε να υποστούν την αγωνία και την ταλαιπωρία μιας πολύμηνης αναμονής μέχρι να μπουν στο χειρουργείο του δημόσιου νοσοκομείου.

Το «φρακάρισμα» στα χειρουργεία είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε πάρα πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας και δυστυχώς αντί να αντιμετωπίζεται, ολοένα και επιδεινώνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τραγικής κατάστασης είναι η κατάρρευση που συμβαίνει στο πρόγραμμα χειρουργείων στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Μια απίστευτη καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 1.400 ασθενείς βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση, λόγω των ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία, που έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο έξι από τις δεκατρείς διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Η αναμονή μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 8 μήνες, με ότι σημαίνει αυτό για την επιδείνωση των προβλημάτων υγείας, λόγω του πολύτιμου χρόνου που χάνεται.

Και τα μεγάλα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Το Σωματείο κάνει λόγο για «πρόσθετα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου, στις κλινικές του Χειρουργικού Τομέα καθώς και στην Αιμοδοσία, στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήριο».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι «στο Αναισθησιολογικό Τμήμα παραμένουν κενές 7 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων αναισθησιολόγων ενώ στους εναπομείναντες ειδικευμένους γιατρούς -οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ηλικία άνω των 55 ετών- οφείλονται ημέρες κανονικής άδειας από το 2020».

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, μαιευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν μόνο στο Θριάσιο περιμένουν να χειρουργηθούν 1.400 ασθενείς και – για παράδειγμα – στο Παίδων Αγία Σοφία υπάρχει λίστα αναμονής περίπου 2.400 παιδιών, τότε μπορεί κανείς να υποψιαστεί τον τεράστιο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε τέτοιες λίστες ντροπής, στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.

Και αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για να αποσυμπιέσει αυτή τη «βόμβα» στο πεδίο της Υγείας, συνεχίζει να επενδύει στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και να ευνοεί την κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών, κρατώντας τα δημόσια νοσοκομεία σε ημιθανή κατάσταση.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων παραμένει η μεγαλύτερη «μάστιγα» που πλήττει τα ελληνικά νοσοκομεία, και βασική αιτία αυτού του φαινόμενου δεν είναι άλλη από την τεχνητή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας (προς το συμφέρον των ιδιωτών κλινικαρχών) και οι χαμηλές αποδοχές των ιατρών, που προτιμούν πλέον να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να εργαστούν στο εξωτερικό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η υγεία του πολίτη σε αναμονή: Στο Θριάσιο, πάνω από 1.400 ασθενείς περιμένουν ως και 8 μήνες να χειρουργηθούν!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.