Κλίμα από «Οικογενειακές Ιστορίες» επικράτησε στην συζήτηση που είχε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον αέρα της εκπομπής «Σήμερα» στο ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής ρωτήθηκε για τα εμβόλια για τα οποία έχει μιλήσει αρκετές φορές. Μόλις χτες ήρθε σε σύγκρουση με την κ. Ευφραιμίδου για τις απόψεις της πάνω στο θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου.
Η συζήτηση ωστόσο που έκλεψε την παράσταση ήταν αυτή για τις διασωληνώσεις και τα όσα ισχύουν και θα έπρεπε να ισχύουν για αυτές.
Η δημοσιογράφος Μαρία Αναστασοπούλου τον ρώτησε για το θέμα και την αμφισβήτηση κάποιων των ιατρικών γνώσεων των γιατρών: «Όταν βγαίνεται από την εντατική και σας λένε να μην διασωληνώσετε τους δικούς τους ανθρώπους και “μην κάνετε αυτή την ιατρική πράξη, αυτή είναι η σωστή”. Αυτό φανταζόσασταν ότι θα το ζούσατε ποτέ;»
«Ποτέ.» τόνισε ο πνευμονολόγος, « Η μόνη πίεση που έχω ζήσει εγώ και οι συνάδελφοι που εργαζόμαστε στις εντατικές στην Ελλάδα, είναι να διασωληνώνουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν αναστρέψιμη νόσο. Το οποίο είναι αντιδεολογικό. Είναι ανήθικο να παρατείνεις το μαρτύριο ενός ανθρώπου. »
Σε εκείνο το σημείο έγινε η παρατήρηση από τους παρουσιαστές ότι ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι αντισυνταγματικό να διασωληνώνεται ένας ασθενής αν δεν το θέλει.
Σε αυτό ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε: «Καταρχήν ο άνθρωπος που είναι προ της διασωληνώσεως είναι στα όρια της συνείδησης. Μπορεί να έχει κάποια διαύγεια. Σίγουρα δεν έχει πλήρη διαύγεια. Επειδή είναι σε αναπνευστική ανεπάρκεια και έχει χαμηλό οξυγόνο, δεν μπορεί να έχει πνευματική διαύγεια να αποφασίσει κάτι τόσο σοβαρό»
Η επόμενη ερώτηση ήταν το εαν σε αυτή την περίπτωση οι οικείοι του μπορούν να αποφασίσουν για εκείνον. Η απάντηση του κ. Βασιλακόπουλου θύμισε κάτι από.. «Οικογενειακές Ιστορίες» καθώς προχώρησε στην παρουσίαση ευφάνταστων παραδειγμάτων σεναριακού επιπέδου για να υποστηρίξει τη άποψη του.
«Όχι, είναι ξεκάθαρο όχι. Να σας εξηγήσω γιατί. Ας υποθέσουμε ότι είναι ένας κύριος εύπορος και έχει μία γυναίκα η οποία θέλει να αλλάξει τη ζωή της. Τι πιο εύκολο να υπογράψει αυτή η γυναίκα ένα χαρτί να πει “Ναι, μην τον διασωληνώσεται”;»
Στο πλατό της εκπομπής επικράτησαν γέλια και σαρκαστικά σχόλια για το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να αναφέρονται ευφάνταστες κοινωνικές ιστορίες από γιατρούς στο πλαίσιο σοβαρής συζήτησης.