Θεσσαλία: Κραυγή απόγνωσης στέλνουν οι πλημμυροπαθείς της κατεστραμμένης Θεσσαλίας που βλέπουν το κράτος να τους έχει εγκαταλείψει και την κυβέρνηση να τους γυρίζει την πλάτη με μια διάθεση εκδικητικότητας να πλανάται στον αέρα, μετά την ήττα του «γαλάζιου» πρώην Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες του ίδιου του νυν Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, αλλά και του προέδρου της κοινότητας Βλοχού, ότι δόθηκε άνωθεν εντολή να σταματήσουν αντιπλημμυρικά έργα την επόμενη μέρα από την εκλογική ήττα του Κώστα Αγοραστού!
Ο ίδιος ο Κώστας Αγοραστός αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι υπήρξε κάποιο… τεχνικό πρόβλημα στη διεξαγωγή των έργων, ωστόσο η πραγματικότητα παραμένει ότι πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν ακόμα μια τραγική κατάσταση στην καθημερινότητά τους. Και δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ έχει «θάψει» εντελώς το θέμα της Θεσσαλίας και τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς.
Δύο μήνες μετά τη φονική πλημμύρα, πολλοί κάτοικοι παραμένουν ακόμα άστεγοι και τρέμουν τον ερχομό του επερχόμενου χειμώνα που θα φέρει νέες κακοκαιρίες. Πολλοί κάτοικοι πλημμυρισμένων χωριών και κωμοπόλεων δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημίωση ώστε να κάνουν ένα ξεκίνημα για να ξαναστήσουν τα κατεστραμμένα νοικοκυριά τους, διότι αντιμετωπίζουν έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και μια αδιανόητη ολιγωρία από πλευράς Πολιτείας.
Τα χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων που έπαθαν τις χειρότερες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel, παραμένουν ακόμα σε άθλια κατάσταση. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο Βλοχός Καρδίτσας, το Σωτήριο Λάρισας και το Κεραμίδι Τρικάλων, που ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε ερημωμένους οικισμούς – φαντάσματα. Οι ζημιές σε δρόμους, σε υποδομές και σε σπίτια, όχι μόνο δεν έχουν αρχίσει να επισκευάζονται άλλα σε πολλά σπίτια δεν έχουν γίνει ούτε καν οι έλεγχοι καταλληλότητας!
Τα αναχώματα και τα αντιπλημμυρικά έργα που υπήρχαν πριν την κακοκαιρία Daniel έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε πολλές περιπτώσεις, και τα όποια έργα γίνονται σήμερα, προχωρούν σε αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καταλαμβάνονται από τρόμο για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει κάποια νέα έντονη κακοκαιρία. Σύμφωνα με κατοίκους που μίλησαν στην «Εφ.Συν», δεν γίνεται καμία ενημέρωση τους για την πορεία των έργων και κανένας δεν τους έχει παρουσιάσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν. Καταλαβαίνει κανείς δηλαδή, ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν στην άγνοια και την αγωνία για την κάθε επόμενη μέρα.
Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Ένα περιστατικό που ανέδειξε η τοπική εφημερίδα «Αλήθεια» της Θεσσαλίας, φανερώνει μια πρακτική ντροπής κάποιων αρμόδιων οργάνων του κράτους να περιορίσουν τον αριθμό των πλημμυρισμένων σπιτιών που χρήζουν αποζημίωσης! Όπως γράφει η «Αλήθεια», την περασμένη Τετάρτη στη Μαραθέα του Δήμου Παλαμά, βρέθηκε η επιτροπή που έκανε τους ελέγχους καταλληλότητας των κτιρίων και θέλησε να χαρακτηρίσει όλα τα σπίτια «πράσινα» παρά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν στους τοίχους, τα ηλεκτρολογικά, τα κουφώματα κ.λπ. Οι κάτοικοι ζητούσαν να χαρακτηριστούν τα σπίτια «κίτρινα» ώστε να λάβουν αποζημίωση, με αποτέλεσμα να διαπληκτιστούν με τα μέλη της επιτροπής, τα οποία αποφάσισαν να αποχωρήσουν!
Πολλοί παραμένουν ακόμα άστεγοι
Δύο ολόκληρους μήνες μετά την φονική πλημμύρα, υπάρχουν ακόμα πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε δομές ή σε σπίτια συγγενών ή νοικιάζουν κάποιο σπίτι. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», κανένας φορέας δεν έχει ασχοληθεί να καταγράψει τον ακριβή αριθμό των πλημμυροπαθών που παραμένουν άστεγοι. Ο κάθε ένας από αυτούς τους πλημμυροπαθείς βασίζεται αποκλειστικά σε ατομικές του αποφάσεις και κινήσεις, αφού ουδείς ενδιαφέρεται από πλευράς Πολιτείας για να τους κατευθύνει!
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στο κλειστό γυμναστήριο του Παλαμά γύρω στα 30 άτομα κοιμούνται ακόμη σε ράντσα, ενώ εκεί θα προστεθούν και 20 τουλάχιστον άτομα από τον Βλοχό, τη Μεταμόρφωση και τον Κοσκινά που φιλοξενούνταν στον Δήμο Μουζακίου. Πολυμελείς οικογένειες αναγκάζονται να φιλοξενούνται σε συγγενείς τους έχοντας σοβαρό πρόβλημα χώρου, ενώ άλλοι αναγκάζονται να μένουν στα ανεπισκεύαστα σπίτια τους, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα με υγρασία, κατεστραμμένα έπιπλα και χαλασμένα ηλεκτρολογικά.
Ενώ η κυβέρνηση μοιάζει να αντιμετωπίζει επικοινωνιακά το θέμα της Θεσσαλίας ως… «λήξαν», η ωμή πραγματικότητα δείχνει ότι πολλοί οικισμοί παραμένουν ως «βομβαρδισμένα» τοπία και πάρα πολλοί κάτοικοι παραμένουν «μετανάστες» στον τόπο τους, μη γνωρίζοντας πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ζουν, με την υπαιτιότητα ενός κράτους που πρώτα τους άφησε απροστάτευτους και τώρα τους αφήνει παρατημένους…