Η κυβέρνηση ρίχνει «μαύρο» στην ενημέρωση για τις σημαντικές δίκες, φιμώνοντας περαιτέρω τη δημοσιογραφία!
«Κεκλεισμένων των θυρών» όποτε τους συμφέρει - Με νέο ΦΕΚ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντάσσει και το διαδίκτυο στις απαγορεύσειςΤην ώρα που η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα πιο προβληματικά κράτη Δικαίου στην Ευρώπη, με την ευρωβουλή τον περασμένο Φλεβάρη να την καταδικάζει με ψήφισμα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να βελτιώσει την ποιότητα της Δικαιοσύνης, επιδιώκει τη… φίμωση όσων μεταφέρουν τι συμβαίνει στα δικαστήρια!
Και συγκεκριμένα μιλάμε για τη φίμωση των δημοσιογράφων που ενημερώνουν τους πολίτες για την εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το προβληματικό κράτος Δικαίου έρχεται να συνδεθεί με μια άλλη «επιτυχία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την 107η θέση διεθνώς στην Ελευθερία του Τύπου. Εξάλλου ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν είναι… πολυπαραγοντικό, οπότε να υπάρχει έλεγχος και στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και σε όσους (θα ήθελαν να) πληροφορήσουν τον λαό τι συμβαίνει εκεί.
Η κυβέρνηση λοιπόν, ρίχνει «μαύρο» στην ενημέρωση για σοβαρές δίκες, αφού το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου αναφέρει ξεκάθαρα ότι: «απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου».
Επιπλέον, το άρθρο 31 αναφέρει δε ότι «κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει» τη μετάδοση όσων συμβαίνουν στην εκδίκαση υποθέσεων «εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον».
Οι δίκες «κεκλεισμένων των θυρών» που επιζητά η κυβέρνηση, παραπέμπουν στα πιο «μαύρα» καθεστώτα της ιστορίας. Η κοινή λογική λέει ότι μόνο μια «κουτσή» Δικαιοσύνη που θέλει να αποφύγει τις λαϊκές αντιδράσεις, κρύβει τις διαδικασίες της από τη δημοσιότητα. Και μόνο μια κυβέρνηση που θέλει να κρατήσει σε ομηρία την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κόβει τον δίαυλο της πληροφόρησης για τις δίκες. Ειδάλλως ποιος ενοχλείται από τη ελεύθερη δημοσιογραφική ενημέρωση για τις δίκες;
Ειδικά σε δίκες που έχουν μεγάλη κοινωνική σημασία, είναι ανεπίτρεπτο να παραβιάζεται ο συνταγματικός κανόνας της δημοσιότητας των δικών. Σύμφωνα με το άρθρο 93 του Συντάγματος οι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίου είναι δημόσιες, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει με απόφασή του ότι η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής για τα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής των διαδίκων.
Με το νέο ΦΕΚ, η κυβέρνηση αντιστρέφει το πνεύμα του Συντάγματος και από εκεί που η δημοσιοποίηση της δίκης ήταν ο γενικός κανόνας, τώρα γίνεται μια μικρή εξαίρεση. Πλέον, η αποσιώπηση των πρακτικών της δίκης γίνεται ο κανόνας (ειδικά για τις δίκες που κοστίζουν επικοινωνιακά για την κυβέρνηση) και η δημοσιοποίηση των δικών θα γίνεται κατ’ εξαίρεση, όπου δηλαδή δεν υπάρχει κόστος για την κυβέρνηση.
Αυτή την φίμωση της δημοσιογραφίας που συντηρεί η ΝΔ (έχουν γίνει παρόμοιες απαγορεύσεις και επί περασμένων κυβερνήσεων), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης την αποκάλεσε… «εκσυγχρονισμό» του νόμου, επειδή στα μέσα που απαγορεύεται να μεταδώσουν τη δίκη προστέθηκε και το… διαδίκτυο. Εκσυγχρονισμός της φίμωσης δηλαδή, φέρνοντας την στα δεδομένα του σήμερα…